J.K. Rowling primeşte despăgubiri „substanţiale“ pentru dezvăluirea identităţii din spatele lui Robert Galbraith

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autoarea şi-a ales alter ego-ul lui Robert Galbraith prin îmbinarea a două nume dragi ei, Ella Galbraith şi Robert F. Kennedy FOTO blog.zap2it.com
Autoarea şi-a ales alter ego-ul lui Robert Galbraith prin îmbinarea a două nume dragi ei, Ella Galbraith şi Robert F. Kennedy FOTO blog.zap2it.com

Celebra sciitoare J.K. Rowling a acceptat despăgubiri „substanţiale“ din partea cabinetului de avocatură care a dezvăluit secretul pseudonimului masculin, folosit de scriitoare pentru a publica un roman poliţist.

Romanciera multimilionară a depus plângere împotriva cabinetului de avocatură Russells după apariţia, în luna iulie, a unui articol în cotidianul britanic Sunday Times care dezvăluia faptul că celebra scriitoare a publicat sub pseudonim romanul poliţist „The Cuckoo’s Calling“.

Rowling a publicat această carte sub pseudonimul Robert Galbraith, prezentat în prefaţa volumului ca fiind un fost membru al forţelor armate britanice, care a lucrat apoi în sectorul privat, în domeniul securităţii civile.

Despăgubirile „substanţiale“ vor fi donate

J.K. Rowling a decis să doneze întreaga sumă primită unei organizaţii de caritate, Soldier’s Charity, o fundaţie care îi ajută pe militari şi pe familiile lor. Suma la care se ridică despăgubirile nu este cunoscută, dar cabinetul a anunţat că este una considerabilă. De asemenea, cabinetul Russells a recunoscut că unul dintre asociaţii săi, Chris Gossage, a dezvăluit acest secret unei prietene, Judith Callegari, care a vândut informaţia jurnaliştilor de la Sunday Times.

„J.K. Rowling a fost consternată şi zguduită de o astfel de trădare“, a declarat avocatul ei, Jenny Afia, în faţa Înaltei Curţi de la Londra.

Scriitoarea a anunţat că va dona încasările aduse de noua ei carte fundaţiei Soldier’s Charity, începând din 14 iulie, pentru o perioadă de trei ani. Astfel, îşi aduce mulţumirile militarilor care au ajutat-o în etapa de documentare pentru romanul poliţist. „The Cuckoo’s Calling “ prezintă povestea unui fost militar rănit în Afganistan devenit detectiv privat, care anchetează sinuciderea unui top-model.

„Întotdeauna am dorit să fac o donaţie pentru Soldier's Charity din încasările aduse de Robert Galbraith, dar nu am anticipat că romanul va figura în topul cărţilor cu cele mai mari vânzări din ţară, după trei luni de la lansare. De fapt, nu mi-am imaginat că va intra în acest top“, a declarat scriitoarea într-un comunicat.

Succes şi înainte şi după aflarea adevăratului autor

Înainte ca adevărata identitatea a autorului să iasă la iveală, cartea, care a fost salutată de criticii britanici, s-a vândut în 1.500 de copii hardcover, primul format ales de editorul volumului. De atunci, vânzările au cunoscut o creştere spectaculoasă.

La sfârşitul lunii iulie, autoarea a anunţat că a finalizat o continuare a romanului „The Cuckoo’s Calling “ şi că va fi publicată în 2014, tot sub pseudonimul Robert Galbraith. Romanciera a ales acest pseudonim pentru că în copilărie a „dorit să se numească Ella Galbraith, fără să ştie prea bine de ce“, în timp ce prenumele de Robert a fost ales datorită admiraţiei sale pentru fostul politician american Robert F. Kennedy, asasinat în 1968.

În vârstă de 47 de ani, J.K. Rowling, care înainte de a-şi publica romanele din seria „Harry Potter“era o mamă singură ce trăia din ajutorul social, are o avere de aproximativ un miliard de dolari, potrivit celei mai recente liste publicate de Forbes în martie 2011. Totodată, este considerată una dintre cele mai influente femei britanice şi a fost distinsă cu Ordinul Imperiului Britanic pentru servicii deosebite aduse literaturii pentru tineri, dar şi cu Legiunea de Onoare, în Franţa.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite