Decenţă şi austeritate, la înmormântarea lui Neagu Djuvara. Onoruri militare pentru „ultimul mare boier din cultura română“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neagu Djuvara, condus pe ultimul drum la Cimitirul Bellu
Neagu Djuvara, condus pe ultimul drum la Cimitirul Bellu

O slujbă de înmormântare pentru Neagu Djuvara a fost oficiată, duminică, la Biserica "Sfântul Vasile cel Mare", în prezenţa familiei şi a numeroase personalităţi, printre care Andrei Pleşu, Horia-Roman Patapievici, Gabriel Liiceanu, Mihail Şora. Înmormântarea a avut loc cu onoruri militare la Cimitirul Bellu, în prezenţa a zeci de persoane.

Neagu Djuvara a fost înmormântat duminică la cimitirul Bellu din Capitală, cu onoruri militare. Zeci de persoane au adus omagiu „ultimului mare boier din cultura română”, între ele numărându-se Constantin Bălăceanu-Stolnici şi Nicolae Manolescu.

Neagu Djuvara a murit, la vârsta de 101 ani, pe 25 ianuarie. „L-am întâlnit, ultima oară, în secţia de terapie intensivă a spitalului „Victor Babeş”. Era somnolent, dar cu un profil suveran, ca al unui prinţ medieval aşezat pe piatra funerară a propriului mormînt. L-am mîngîiat uşor, a deschis ochii, mi-a spus un cuvînt cald şi generos pe care mi-l spunea adesea cînd ne vedeam, iar la urmă, m-a privit intens şi mi-a spus: La revedere!. Ştia, fireşte, că nu se pleacă dintr-o încăpere, fie şi din încăperea vieţii pămînteşti, fără să saluţi politicos. „La revedere, domnule Djuvara! Să-ţi fie drumul luminat şi darnic, pe măsura minunatului dumitale surâs…“, a scris Andrei Pleşu, într-un editorial, „Un destin bine croit: Neagu Djuvara“, publicat pe blogurile „Adevărul“.

„Pentru mine şi mulţi alţii este dispariţia unui om fermecător, care ştia să îţi dea încredere. Reprezenta o specie pe cale de dispariţie. A fost un ultim supravieţuitor al unei tradiţii nobile”, a spus Andrei Pleşu.

„Ultimul mare boier din cultura română”, aşa l-a caracterizat Nicolae Manolescu pe Neagu Djuvara.

Constantin Bălăceanu Solnici, venit să îi aducă un ultim omagiu prietenului său a afirmat: „Este dispariţia unui cărturar, printre ultimii mari cărturari ai noştri. O personalitate interesantă, pitorească. Teribilist puţintel, care a supărat pe câţiva, a fost una dintre marile figuri ale secolului nostru”, potrivit news.ro.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al istoricului şi scriitorului Neagu Djuvara a fost depus vineri la Catedrala greco-catolică "Sfântul Vasile cel Mare" din str. Polonă nr. 50, unde cei care l-au admirat au putut veni să-şi ia rămas-bun în timpul weekendului.

Mihail Şora, Andrei Pleşu, H.-R. Patapievici, G. Liiceanu, D. Zamfirescu, dna Filitti, D. Preda, în biserică la înmormântarea lui Neagu Djuvara                                  FOTO:Mihai Copăceanu/ Facebook

la priveghi Neagu Djuvara foto Mihai Copăceanu Facebook

Slujba de înmormântare (Prohodul) a avut loc la Catedrala greco-catolică "Sfântul Vasile cel Mare" astăzi, începând cu ora 12.00, fiind oficiată la cererea expresă a defunctului de Mihai Frăţilă, episcopul greco-catolic de Bucureşti, care a rostit un discurs emoţionant.

"Neagu Djuvara nu a dorit, la înmormântarea sa, discursuri care să sublinieze alteritatea condiţiei umane. A fost dorinţa lui să îi organizăm o înmormântare decentă", a subliniat episcopul.

"A fost un om bun, drept, care ştia să recunoască şi să-şi ceară iertare când a greşit, care îi respecta pe cei din jur, care avea un simţ foarte ascuţit al umorului, ştiind să fie ironic în primul rând cu el însuşi. Avea o nobleţe care ne va lipsi", a spus episcopul Mihai Frăţilă, în discursul de la Biserică.

Episcopul a citat din dorinţa marelui cărturar de a fi înmormântat

„Îmi doresc să mor pe un vapor. Când nu voi mai putea să scriu, am să încerc să-mi găsesc un loc pe un vas cu pânze, din acela care face înconjurul lumii. Atunci, dacă mori pe drum, te aruncă în mare. Să terminăm odată cu poveştile astea cu înmormântări complicate, cu alaiuri şi cu discursuri”, spunea Neagu Djuvara.
inmormantare neagu djuvara

La invitaţia familiei, au fost prezenţi un reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române şi parohul comunităţii catolice de limbă franceză din Capitală.Presa a stat la capătul aleei de la Biserică, la ieşire, pentru a respecta doleanţa familiei.

inmormanatre Djuvara
Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite