Articol publicitar

De ce ar trebui să citeşti cărţi de ficţiune

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
advert

De secole, cititul a reprezentat o formă de terapie pentru că reduce semnificativ nivelul de stres. Mai mult, cititul îmbunătăţeşte abilităţile cognitive, ajută la creşterea nivelului de empatie şi menţine creierul în formă maximă.

Poate eşti tentat să crezi ca ne referim la lectura cărţilor de specialitate, cele cu mii de informaţii, dar nu, vorbim despre cărţi beletristică, adică cele pe care tu le foloseşti să evadezi din cotidian. Veşti bune, nu-i aşa?  

Ficţiunea, poate mai mult ca oricare altă categorie, este un adevărat tezaur de cunoştinţe şi informaţii. Ea are o putere pe care nici o altă formă de comunicare nu o are: te face să patrunzi adânc în mintea altcuiva, să vezi cum gândeşte şi ce conexiuni mentale face. Atunci când citeşti o poveste, eşti nevoit să vezi lumea prin prisma personajului, iar să observi cum acesta interacţionează cu mediul său poate fi o experienţă cu adevărat revelatoare. Una e să citeşti, de exemplu, o carte de istorie şi alta e să citesti o carte de ficţiune istorică. Cea din urmă te pune în mijlocul acţiunii, te constrânge să interactionezi cu contemporanii, să trăieşti în perioada respectivă, ceea ce te va face să o înţelegi mai bine.

Am putea spune că ficţiunea este un simulator de situaţii care ne ajută să cântărim o multitudine de experienţe şi relaţii cauză-efect, fără să fim nevoiţi să le trăim pe propria piele. Aşa cum simulările pe calculator ne pot ajuta să abordăm probleme complexe, cum ar fi zborul cu avionul, romanele, povestirile şi chiar piesele de teatru ne pot ajuta să înţelegem complexitatea vieţii sociale.

Atunci când citim o carte, impactul asupra personajului principal se răsfrânge asupra vieţii noastre şi, fără să ne dăm seama, luăm o parte din el şi o integrăm în noi, ajungând în acest fel să ne transformăm. Astfel ficţiunea ne poate îmbunătăţi percepţia cu privire la multe lucruri, oameni şi situaţii. Un studiu publicat în Journal of Applied Social Psychology a ajuns la concluzia că citind anumite poveşti, putem înţelege mai bine problemele persoanelor stigmatizate, aşa cum sunt homosexualii sau imigranţii. Citind pasaje despre discriminare din cărţile cu Harry Potter, tinerii participanţi la cercetare au avut o atitudine mai tolerantă şi mai înţelegătoare faţă de grupurile marginalizate în comparaţie cu elevii care nu au citit nici măcar un rând din volumele scriitoarei J.K. Rowling. Şi acesta nu este singurul studiu care atestă importanţa lecturii în dezvoltarea empatiei.

În cadrul New School for Social Research, Emanuele Castano şi David Comer Kidd au ajuns la concluzia că oamenii care citesc ficţiune au rezultate mai bune decât ceilalţi la testele ce măsoară empatia, percepţia socială şi inteligenţa emoţională şi asta pentru că poveştile încurajează cititorii să-si imagineze scenariile prezentate, să fie mai sensibili la nuanţele emoţionale şi la complexitatea acestora, să se pună în pielea personajelor şi să înţeleagă lucruri pe care altfel nu ar avea cum să le înţeleagă. Ai putea crede că poţi beneficia de aceleaşi avantaje şi dacă urmăreşti un film sau o emisiune, dar, din păcate, efectul nu este acelaşi pentru că lectura permite cititorului să facă parte din poveste, nu doar să o privească de la distanţă. Şi astea sunt doar câteva argumente pro-citit.

Dacă ţi-am stârnit pofta de lectură şi setea de cunoaştere, intra pe carti-beletristica.ro şi comandă cărţi online. De la cele mai frumoase romane de dragoste, la cărţi de poezie şi thrillerele psihologice care te ţin cu sufletul la gură, în aceasta librărie online sigur vei găsi ceva pe gustul tău.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite