De ce îl mai citim pe „Ulise“ în 2013?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua de 16 iunie, cunoscută ca Festivalul „Bloomsday“, îi este dedicată scriitorului irlandez James Joyce şi este sărbătorită anual prin lecturi publice internaţionale din celebrul său roman „Ulise". Publicat în 1922, volumul încă prezintă interes pentru ctititori, deoarece tratează inepuizabilul subiect al dragostei şi surprinde viaţa în lucrurile simple şi cotidiene cu care suntem obişnuiţi.

Festivalul „Bloomsday“, dedicat lui James Joyce, a fost sărbătorit şi în Bucureşti, sâmbătă-seară, când actorii Ilinca Goia, Dorin Andone şi Dan Tudor au lecturat pasaje din romanul „Ulise“ în Piaţa Sf. Anton din Centrul Vechi. În spiritul evenimentelor organizate weekend-ul acesta în toată lumea pentru a celebra opera lui Joyce, specialiştii internaţionali au formulat câteva dintre argumentele pentru care „Ulise“ încă este o lectură preferată în prezent. 

„Este mereu o nouă bucurie a lecturii“, susţine Frank Delaney, care deţine un blog de podcasturi intitulat „Re:Joyce“. „Chiar şi atunci când crezi că îi ştii bine opera, încă mai sunt sute de pasaje încântătoare care aşteaptă să fie descoperite“, susţine bloggerul. 

Wesley Stace, muzician şi scriitor din Philadelphia, susţine că „oricine a citit romanul lui James Joyce îţi va spune că a găsit acolo fragmente incredibile de viaţă, precum şi lucruri minunate, amuzante, care dau de gândit“.   

Unul dintre motivele pentru care „Ulise“ rămâne o operă actuală este tema dragostei. Scriitorul Chris Hedges spune că ar trebui să citim romanul „Ulise“ deoarece ne arată că „una dintre cele mai eroice şi mai importante acţiuni ale existenţei umane [sentimentul iubirii – n.r.] nu are loc pe un câmp de luptă sau la scenă deschisă... Este vorba despre iubire şi cu atât mai mult despre inspiraţia pe care ţi-o dă iubirea profundă, care ne permite să ţinem piept spectrului mortalităţii şi să preţuim viaţa“. 

Acesta este secretul operei „Ulise“: dincolo de toate „buclele“ moderniste, în paginile sale regăsim şi aspecte cotidiene, ale unei zile obişnuite de muncă. Personajul principal al romanului, Leopold Bloom – de la al cărui nume a fost preluată şi denumirea festivalului, Bloomsday – cutreieră străzile din Dublin, ia masa în oraş, încearcă să obţină spaţiu în ziar pentru un anunţ, se opreşte la poştă, se îngrijorează pentru Molly, soţia sa nemulţumită care îl înşală cu nonşalanţă şi multe altele. „Este un fel de operă de artă, asemenea unei picturi. Poţi stărui ore întregi asupra unui singur capitol ori asupra unei singure pagini sau chiar asupra unei singure şi minunate propoziţii“, spune Emilie Parker, directoare a departamentului de educaţie al Muzeului şi Bibliotecii Rosenbach din SUA. 

Lecturile din „Ulise“, care se organizează în mai multe ţări ale lumii, se aseamănă, în opinia actriţei şi profesoarei McDaniel, „unui târg de stradă internaţional, cu influenţe folk, care adună laolaltă oameni care iubesc acelaşi lucru“. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite