Cum să câştigi 10.000 de euro scriind un roman românesc

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Stănescu, primind premiul în numele autorului în lipsă
Bogdan Stănescu, primind premiul în numele autorului în lipsă

Joi seară, la Intercontinental, romanul lui Radu Aldulescu, "Cronicile genocidului" a câştigat premiul '„Augustin Frăţilă“' în valoare de 10.000 de euro. Juriul a fost alcătuit din 3 critici literari şi 23 de bloggări. Este cel mai mai valoros premiu literar din România.

Cum să câştigi 10.000 de euro? Destul de simplu:

Scrii un roman, îl publici şi-l înscrii la premiul "Augustin Frăţilă" din anul următor. Un juriu din 3 critici literari şi 23 de bloggări decid dacă merită 10.000 de euro. Dacă e mai bun decât cele mai bune alte patru romane, BINGO!

Anul acesta a fost a doua ediţie a premiului "Augustin Frăţilă", organizat de către Asociaţia Casa de Cultură şi premiat de către Philip Morris cu 10.000 de euro. Iar eu, ca blogger care are un blog de carte de 7 ani - printre puţinele existente pe la noi - mi-a făcut plăcere, evident, să particip şi la ediţia aceasta.

Concursul are loc aşa:

  • Se înscriu – de către edituri sau autori – romanele apărute în 2012.
  • Sunt selectate cinci dintre ele, de către un juriu format din trei critici profesionişti.
  • Cele cinci romane sunt notate de la 1 la 5 de către un juriu de douăzeci de bloggeri.
  • Romanul cu cel mai mare punctaj câştigă 10.000 de euro şi beneficiază de tiraje sumplimentare şi de un mash pe Hotelul Intercontinental.

Dacă anul trecut câştigătorul a fost romanul Matei Brunul de Lucian Dan Teordorovici, anul acesta cel care a luat potul cel mare a fost romanul Cronicile genocidului de Radu Aldulescu, apărut la Cartea Românescă în 2012. Ceremonia s-a desfăşurat în seara aceasta, la Hotel Intercontinental.

Personal, mă pot mândri că am decis punctajul final, răsturnând oarecum situaţia şi hotărând decisiv premiul. Mă bucur c-am făcut-o, considerând că acesta este cel mai bun roman, dintre cele cinci. Deşi, ca impresie finală,  cele cinci romane au avut un nivel mai slab decât cele de anul trecut, cerându-mi un efort mai îndelungat de lectură.

Oricum, eu mă bucur că romanul pe care l-am punctat cel mai sus a câştigat şi sper că acest concurs va deveni o tradiţie. Iar dacă cititorii români vor citi mai multă literatură românească contemporană – căci romanul acesta valorează, nu-I aşa? 10.000 de euro, care nu-i de colo! – e şi mai bine. Discursul meu de la eveniment este aici.

Personal, sper ca să se scrie din ce în ce mai bine, iar romanele câştigătoare să fie din ce în ce mai bune, de o plăcere orgasmică la citit.

Fost boxer, Radu Aldulescu este în prezent scriitor profesionist şi a scris până acum opt romane. Cel câştigător - Cronicile genocidului -  povesteşte, într-un limbaj obişnuit şi popular, dar foarte bine scris, aventurile dintr-un oraş de provincie ale unui om modest, Robert zis Diavolul. Aici, el va trebui să se lupte cu viaţa recent românească a fiecăruia dintre noi, plină de corupţie, sărăcie, frustrare şi sex – toate consemnate în Cronicile de ziar ale "genocidului".

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite