Crezul scriitoarei Nadine Gordimer, distinsă cu Nobel: „Adevărul nu e întotdeauna frumos, însă căutarea sa este". Autoarea a murit la 90 de ani

Crezul scriitoarei Nadine Gordimer, distinsă cu Nobel: „Adevărul nu e întotdeauna frumos, însă căutarea sa este

Nadine Gordimer (1923 -2014)

Scriitoarea sud-africană Nadine Gordimer, laureată a premiului Nobel pentru literatură în 1991 şi o renumită activistă împotriva politicii de apartheid, a decedat în Johannesburg, la vârsta de 90 de ani, informează guardian.com, citat de Mediafax.


Familia scriitoarei a declarat că aceasta a murit "liniştită" duminică, în reşedinţa sa de la Johannesburg, în prezenţa copiilor ei, Hugo şi Oriane.
Născută în provincia Gauteng din Africa de Sud, Nadine Gordimer a fost una dintre cele mai puternice voci care s-a pronunţat deschis împotriva politicii de apartheid.


Nadine Gordimer a primit premiul Nobel pentru literatură în 1991, comitetul Nobel declarând la acea vreme că "minunatele ei romane epice au adus umanităţii un beneficiu imens".

"Adevărul nu e intotdeauna frumos însă căutarea sa, este", spunea Nadine Gordimer.


Multe dintre romanele sale, care relatau nedreptăţile comise de sistemul aflat la putere în Africa de Sud, au fost interzise în timpul apartheidului, însă au fost foarte populare în restul lumii.


Scriitoarea a devenit activă în Congresul Naţional African după masacrul de la Sharpeville, perioadă în care această organizaţie era interzisă. De asemenea, Nadine Gordimer a fost unul dintre primii oameni pe care fostul preşedinte sud-african Nelson Mandela a vrut să-i vadă imediat după ce a fost eliberat.
De-a lungul unei cariere de peste o jumătate de secol, Nadine Gordimer a scris 13 romane, care au fost traduse în peste 40 de limbi străine, peste 200 de nuvele şi câteva volume de eseuri. Unele dintre cărţile sale au apărut şi în limba română.
Printre numeroasele romane publicate de autoarea sud-africană Nadine Gordimer se numără "The Lying Days" ("Zile mincinoase"), acesta fiind şi romanul ei de debut, "A World of Stragers" ("O lume de străini"), "A Guest of Honor" ("Un oaspete de onoare"), "The Conservationist" ("Ecologistul"), volum distins cu premiul Booker, "The Burger's Daughter" ("Fiica lui Burger"), "July"s People" ("Oamenii lui Julie"), "My Son's Story" ("Povestea fiului meu"), "None to Accompany Me" ("Nimeni alături de mine"), şi "The House Gun" ("Arma din casă"), conform site-ului editurii All.
Totodată, la editura Art, în 2012, a apărut volumul "Nimeni alături de mine".

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: