Cititor de serviciu: O carte în care se fac dezvăluiri

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
carte convorbiri cu ioana revnic

DATE DESPRE CARTE: Ioana Revnic, „Convorbiri cu Alex. Ştefănescu”, Bucureşti, Ed. Allfa, 2013 (270 de pagini; cuprinde şi un indice de nume; coperta de Bogdan Petry).

DATE DESPRE IOANA REVNIC

S-a născut pe 23 aprilie 1978, în localitatea Jibou, judeţul Sălaj. În 2009, a obţinut titlul de doctor în Filologie al Universităţii din Oradea, cu o teză despre opera lui Ştefan Bănulescu, lucrarea, coordonată de criticul, istoricul literar şi profesorul universitar Ion Simuţ. Este angajată în proiecte de cercetare colective (consacrate, îndeosebi, literaturii române contemporane), desfăşurate în cadrul unor instituţii universitare.

A fost bursieră a Şcolii Postdoctorale "Valorificarea identităţilor culturale în procesele globale" (preşedintele consiliului ştiinţific Acad. Eugen Simion), proiect derulat sub înaltul patronaj al Academiei Române. A publicat studii literare şi interviuri în volume colective, articole şi interviuri în diverse reviste culturale. Este autoarea volumului de interviuri „Dresură de lei” (Editura Curtea Veche, 2011).


DATE DESPRE ALEX. ŞTEFĂNESCU

Critic şi istoric literar, prozator, dramaturg, publicist, realizator de emisiuni TV. Născut la 6 noiembrie 1947. Redactor (începând din 1990) şi redactor -şef (în perioada 1995–2010) al revistei România literară.

Autor a mii de articole şi a 20 cărţi, dintre care a avut un mare ecou Istoria literaturii române contemporane. 1941-2000, apărută în 2005 (Premiul Uniunii Scriitorilor, Premiul Academiei). Volumele Jurnal secret, 2009 şi  Bărbat adormit în fotoliu, 2010 s-au epuizat din librării şi au fost reeditate la cererea publicului.

Emisiunea Un metru cub de cultură difuzată de Realitatea TV i-a adus Premiul APTR pentru talk-show-uri pe 2004, iar altă emisiune, realizată pentru TVR Cultural, Istoria literaturii române contemporane povestită de Alex. Ştefănescu – Premiul APTR pentru emisiuni culturale pe 2008.

În 2009 a publicat o carte despre două sute cincizeci de cărţi proaste, Cum te poţi rata ca scriitor. Tot în 2009 a început să realizeze şi o emisiune TV pe această temă, Tichia de mărgăritar. A urmat, între 2011-2013, emisiunea Iluminatul public, consacrată celor mai bune cărţi apărute după 1989.


EXPLICAŢIA EDITURII

Într-o carieră literară de cincizeci de ani, Alex. Ştefănescu a scris despre câteva mii de autori. I-a portretizat, le-a analizat opera, le-a povestit viaţa. Dar cine este Alex. Ştefănescu? Unde a copilărit?  Cum s-a format? De ce s-a dedicat criticii şi istoriei literare?  Ce mari scriitori a cunoscut?  Unde a călătorit? Cu ce se ocupă în afară de literatură?  Pe cine a iubit? Ce prieteni are? Care sunt adversarii săi?  Este adevărat că scrie şi versuri, fără să le arate nimănui?  Îşi iubeşte ţara? Ce crede despre lumea de azi?

La aceste întrebări şi la multe altele a obţinut răspunsuri Ioana Revnic, cunoscută ca autoare a volumului de interviuri „Dresură de lei”. Ea l-a determinat pe Alex. Ştefănescu să spună adevărul, tot adevărul şi numai adevărul.

EXPLICAŢIA LUI ALEX. ŞTEFĂNESCU

Mai având puţin timp de trăit (dacă luăm în considerare speranţa de viaţă din România), m-am gândit că ar fi înţelept din partea mea să mă spovedesc. Dar nu unui preot bărbos, ci unei blonde surâzătoare, care, spre deosebire de blondele din bancuri, este inteligentă, cultivată şi are şi talent literar. Se numeşte Ioana Revnic, şi-a luat doctoratul în filologie (cu o lucrare despre Ştefan Bănulescu, nu despre mine, cum ar fi trebuit) şi locuieşte la Oradea. Îmi cunoaşte biografia mai bine decât mine. Şi este la curent cu tot ce-am scris de-a lungul vieţii, astfel încât, dacă sunt vreodată obosit şi alimentez cine ştie ce rubrică din cine ştie ce revistă cu un text mai vechi, îmi dă telefon imediat şi îmi spune unde anume şi când a mai citit acel text. Şi, bineînţeles, mă moralizează. Este forma ei de a mă admira.

Am acceptat propunerea ei de a face o carte de convorbiri cu mine pentru că mă respectă, fără să fie complexată, pentru că înţelege tot ce-i spun, fără să mă aprobe mecanic, pentru că practică indiscreţia, fără să fie prozaică. M-a convins şi cartea ei de interviuri cu scriitori, „Dresură de lei”, în care evoluează cu biciul întrebărilor în mână în faţa unor fiare.

Eu nefiind o fiară, ci un înger, n-a mai fost nevoie să fiu îmblânzit. Am îmblânzit-o eu pe dresoare.

Apoi, am tot discutat, zi de vară până-n seară. Mi-am retrăit viaţa (filmată cu acceleratorul). I-am evocat pe marii scriitori pe care i-am cunoscut. Am făcut dezvăluiri în legătură cu viaţa mea sentimentală. A rezultat o carte interzisă minorilor, dar şi criticilor literari minori. 

Este prima şi ultima mea carte de acest gen. Cine vrea să mă cunoască aici mă găseşte.

carte convorbiri cu ioana revnic

INVITAŢIE

Lansarea cărţii va avea loc sâmbătă, 1 iunie, 2013, la ora 14, la Târgul de Carte Bookfest de la Romexpo, la standul Editurii All. Sunt aşteptaţi toţi iubitorii de literatură română, care vor să afle dezvăluiri în legătură cu scriitorii contemporani. Cei interesaţi vor primi autografe, de la Ioana Revnic, de la Alex. Ştefănescu şi de la graficianul Bogdan Petry.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite