Cine este Eugen Chirovici. Autorul român elogiat de presa britanică a condus Marea Lojă Naţională a Masonilor din România

Cine este Eugen Chirovici. Autorul român elogiat de presa britanică a condus Marea Lojă Naţională a Masonilor din România

Cine este Eugen Chirovici, scritorul a cărui carte a devenit un succes editorial la nivel global.   Foto: pagina de Facebook a autorului

Cine este Eugen Chirovici. În vârstă de 51 de ani, economistul, publicistul şi scriitorul român s-a mutat în Marea Britanie acum trei ani. Primul său roman în limba engleză, „The Book of Mirrors“/ „Cartea Oglinzilor“, va fi publicat în 2017. „The Guardian“ a scris deja despre succesul global pe care îl va avea volumul. Chirovici a condus Marea Lojă Naţională din România şi a fost consilier al Consiliului de Administraţie al BNR.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cine este Eugen Chirovici

Scriitorul român Eugen Chirovici s-a mutat în Marea Britanie acum trei ani, pentru a fi aproape de fiul său, student la Cardiff. A scris primul roman în limba engleză: „The Book of Mirrors“/ „Cartea Oglinzilor“, o carte pentru care edituri importante din 23 de ţări au cumpărat deja drepturile de publicare: Penguin Random House şi Century din Marea Britanie, Simon and Schuster din SUA, Random House şi Goldmann din Germania, Les Escales din Franţa, Longanesi din Italia, precum şi alte instituţii din Spania, Olanda, Suedia, Norvegia, Danemarca, Finlanda şi Brazilia.
În România, cartea va fi publicată de Editura RAO, unde autorul are deja publicate numeroase titluri. 
 
„Nu sunt sigur că realizez ce se întâmplă. Este foarte copleşitor şi neaşteptat“, a declarat Eugen Chirovici, potrivit publicaţiei britanice „The Guardian“.
În SUA, mai multe agenţii i-au refuzat cartea, fără să îi dea explicaţii, iar prima agenţie britanică la care a mers, l-a acceptat imediat. 
 
Agenţia Peters Fraser and Dunlop descrie cartea ca un roman bine construit. „Nu ai ghici niciodată că este scris de cineva care nu are limba engleză ca limbă maternă", spun reprezentanţii agenţiei. După ce agenţia a trimis manuscrisul către edituri din alte ţări, în urmă cu trei săptămâni, o editură din Italia a reacţionat în doar trei ore, iar în Germania, în jur de 11 edituri s-au luptat pentru achiziţionarea drepturilor. Se aşteaptă să câştige o sumă din şapte cifre numai din ofertele de publicare, scrie publicaţia germană. 
 
Misterul unei crime
 
Acţiunea romanului are loc în zilele noastre şi spune povestea asasinării unui profesor carismatic de la Princeton University, la sfârşitul anilor ‘80. Chirovici a declarat că s-a inspirat din stilul unor scriitori clasici, precum Ernest Hemingway, John Steinbeck şi William Golding. Incipitul îl prezintă pe un agent literar din New York, care primeşte un manuscris parţial, numit „The Book of Mirrors“, în care autorul - un student la Princeton la vremea crimei - oferă indicii despre criminal.
 
Eugen Ovidiu Chirovici s-a născut pe 11 mai 1964, în Făgăraş, într-o familie de origine aromână. După ce a absolvit studiile Facultăţii de comerţ din Academia de Studii Economice (ASE) din Bucureşti, în 1988, a fost director economic al Editurii Uniunii Compozitorilor. Între 1992 şi 2000, a ocupat succesiv funcţiile de redactor, şef secţie, redactor-şef adjunct şi redactor-şef al ziarului „Curierul naţional“ şi a colaborat cu posturi de radio şi TV ca BBC, Europa liberă şi TVR, după cum scrie autorul pe site-ul personal. În 1989, a debutat în presa literară - „România literară“, „Luceafărul“, „Vatra“, „Astra“. În 2000, a preluat, ca director executiv, construirea postului B1 TV, pe care l-a condus până în 2002, când a devenit consilier de stat pe chestiuni economice al prim-ministrului Adrian Năstase. Din 2003 până în 2010, a fost Mare Maestru al Lojei Naţionale din România. Începând cu 2008, a ocupat funcţia de consilier al Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările