Cine sunt câştigătorii Galei Tinerilor Scriitori

Cine sunt câştigătorii Galei Tinerilor Scriitori

Ştefan Baghiu a primit premiul pentru Tânărul poet al anului 2013 FOTO Arhivă personală Facebook

Printre câştigătorii celei de-a patra ediţie a Galei Tinerilor Scriitori – Cartea de poezie a anului se numără Ştefan Baghiu, Bogdan Coşa şi Andreea Răsuceanu. Premiile au fost acordate miercuri seară, în Rotonda Muzeului Naţional al Literaturii Române (MNLR) din Bucureşti.

Juriul care a desemnat premianţii a fost format din critici literari câştigători ai premiului Tânărul critic literar în cadrul galei, la ediţiile 2011, 2012, 2013 - Alex Goldiş, Bianca Burţa-Cernat şi Mihai Iovănel. Dan Mircea Cipariu, moderatorul şi iniţiatorul Galei Tinerilor Scriitori, a precizat că juriul a primit 142 de cărţi apărute în 2013, iar Ministerul Culturii a finanţat acest eveniment cu suma de 10.000 de lei, fiecare câştigător primind suma de 1.250 de lei.
 
Pe 11 ianuarie, scriitorul Dan Sociu şi-a exprimat refuzul de a primi distincţia „Cartea de Poezie a anului 2013“, pentru volumul „Vino cu mine ştiu exact unde mergem“, punctând că „ar fi o ruşine să am o relaţie prietenească cu reprezentanţii noştri politici de acum“.  De asemenea, marţi, poetul Andrei Dósa a refuzat public, pe pagina personală de Facebook, premiul care urma să i se acorde aseară, la Gala Tinerilor Scriitori. Poetul şi-a pronunţat vehement refuzul de a primi distincţia: „Protestez astfel împotriva actualei strategii a ICR-ului şi a Ministerului Culturii: a ideei de «cultura română e una singură», a lipsei de profesionalism, dar şi a mediocrităţii demersurilor noii conduceri ICR, împotriva numirilor cel puţin dubioase în funcţii de conducere, a faptului că în 2013 n-a fost finanţat niciun film din banii CNC etc. Protestez pentru că ceea ce se întâmplă acum e o încercare de a pune beţe în roate anumitor mecanisme care funcţionau cât de cât ok în promovarea culturii române“. 
 
Aşadar, premiul pentru Tânărul poet al anului 2013 a fost acordat ex-aequo autorilor Ştefan Baghiu, pentru volumul "Spre Sud, la Lăceni" (editura Cartea Românească), şi Andrei Dósa, pentru volumul "American Experience" (editura Cartea Românească). Ştefan Baghiu nu a fost prezent la gală pentru a-şi ridica premiul, Dan Mircea Cipariu precizând că acesta se află la Teatrul „Mihai Eminescu" din Botoşani, unde urma să primească Premiul Naţional „Mihai Eminescu" - Opera Prima.

Andreea Răsuceanu, tânărul critic în 2013
 
„După Ion Mureşan, Ioan Es Pop, Liviu Ioan Stoiciu, câştigătorii primelor trei ediţii pentru Cartea de poezie a anului, Dan Sociu, un lider incontestabil al generaţiei 2000, confirmă şi prin cartea premiată că poezia este regina balului literar în România. Respectând dorinţa autorului de a refuza să primească premiul, mai bine spus partea sa financiară, în palmaresul oficial al galei, premiul va fi trecut pentru cartea sa «Vino cu mine ştiu exact unde mergem», editura Tracus Arte, iar diploma o vom oferi editurii", a declarat Dan Mircea Cipariu, moderatorul şi iniţiatorul Galei Tinerilor Scriitori - Cartea de Poezie a anului 2013.
 
Câştigătorul la categoria Tânărul prozator al anului 2013 a fost desemnat Bogdan Coşa, cu volumul "Poker. Black Glass" (editura Cartea Românească). La această categorie au mai fost nominalizaţi autorii Lavinia Bălulescu, care a scris cartea "La mine-n cap" (editura Cartea Românească), şi Tudor Creţu, autorul volumului "Casete martor" (editura Tracus Arte).
 
Tânărul critic al anului 2013 a fost desemnată Andreea Răsuceanu, cu volumul "Bucureştiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară" (editura Humanitas). Printre autorii nominalizaţi la această categorie se numără Adela Dinu, cu "Diaristica feminină românească" (Casa Cărţii de Ştiinţă), Vasile Mihalache, cu volumul "«Noli me tangere». Despre legitimitate şi autonomie literară" (editura Tracus Arte), George Neagoe, care a scris cartea "Asul de pică: Ştefan Aug. Doinaş" (editura Cartea Românească), şi Andrei Terian, cu volumul "Critica de export" (editura Muzeului Naţional al Literaturii Române). „Accept acest premiu cu toată bucuria din două motive. În primul rând, pentru că vine din partea unui juriu de prestigiu şi, în al doilea rând, pentru că premiul în sine se adresează noii literaturi, tinerilor scriitori, deci experimentalului, noutăţii, şi cred că este singurul premiu de acest gen de la noi, de asta mă bucur foarte mult că l-am primit anul acesta", a spus Andreea Răsuceanu.
 
Gala Tinerilor Scriitori este un eveniment care marchează sărbătorirea celei de-a patra ediţii a Zilei Culturii Naţionale, conform unei legi promulgate pe 6 decembrie 2010 de preşedintele României, şi este un eveniment-concurs dedicat tinerilor creatori de literatură română, cu vârste între 18 şi 35 de ani, din spaţiul geografic şi cultural românesc.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările