'Cianură pentru un surâs' şi 'Bună seara, Melania!', azi cu ''Adevărul''

0
Publicat:
Ultima actualizare:
'Cianură pentru un surâs' şi 'Bună seara, Melania!', azi cu ''Adevărul''
'Cianură pentru un surâs' şi 'Bună seara, Melania!', azi cu ''Adevărul''

„Cianură pentru un surâs“ şi „Bună seara, Melania!“, de Rodica Ojog-Braşoveanu, se distribuie astăzi într-un singur volum, împreună cu „Adevărul“, la preţul de 10,99 lei. Născută în aceeaşi zi cu Johann Wolfgang Goethe şi Lev Tolstoi – 28 august -, Rodica Ojog-Braşoveanu (1939-2002) este considerată „marea doamnă a literaturii poliţiste româneşti“.

Citiţi şi:
Cărţile „Adevărul“  oferă noi surprize
Se deschide prima „Librărie Adevărul“!
Nu cumpăraţi cărţile „Adevărul“ la suprapreţ sau fără ziar!
„Adevărul“ garantează calitatea cărţilor
„Adevărul“ şi concurenţa de tip sovietic

Bunicuţa-infractoare

Dacă Agatha Christie o avea pe Miss Marple, Simenon, pe detectivul Maigret, Rodica Ojog-Braşoveanu a creat-o pe Melania Lupu, o pensionară sprintenă, cu „un cap mic, plin de bucle şi cu „ochi albaştri, palizi“. Îndeletnicirile ei sunt mai puţin obişnuite. Nu croşetează botoşei pentru nepoţii săi şi nici nu stă toată ziua în casă aşteptând poştaşul. Este un personaj cu totul special, inventat de autoare.

Este o infractoare abilă care ştie să-l joace pe degete pe maiorul Cristescu, aflat mereu pe urmele ei. Rodica Ojog-Braşoveanu o surprinde în „Cianură pentru un surâs“ într-un moment de linişte, în casa ei, alături de motanul Mirciulică, singurul suflet care îi ţine de urât.

„Melania Lupu scoase un oftat de mulţumire. Pasienţa se tăia pe decari — belşug — şi pe aşi, adică bucurie şi izbândă în chestiuni oficiale. Dădu jos motanul care-i adormise în poală şi cu paşi mărunţi se îndreptă spre oglindă. Îşi şterse obrazul mic cu un tampon muiat în lapte de castraveţi, apoi strânse părul alb, buclat, într-un tulpan subţire. Deschise scrinul cu gesturi furişe şi scoase dintr-o pungă două bomboane fondante. Ezită o clipă şi mai luă una. Se vârî în aşternut, cu un chicotit înfundat“.

Melania Lupu, la 100 de ani

image

În ochii maiorului Cristescu, Melania Lupu este o pensionară care trăieşte singură, mănâncă dulciuri în fiecare seară şi, împreună cu motanul ei, care se dă în vânt după basmele lui Grimm, pune la cale năzdrăvănii. Este infractoare, dar „în sens strict legal“.

„De fapt, nu ştiu ce calificativ i s-ar potrivi exact. Ai impresia că se joacă. La prima privire ţi se pare imatură, insuficient pregătită pentru viaţă, îţi vine s-o mângâi pe creştet, s-o întrebi cum se simte păpuşa bolnavă şi, în acelaşi timp, îţi dau lacrimile pentru că nu te poţi împiedica să-i vezi ridurile şi părul alb. Ai impresia că apetiturile nu i-au evoluat. Le păstrează undeva, într-o cofetărie sau într-o cutie cu jucării“, gândeşte maior Cristescu. Melania Lupu ar avea astăzi 100 de ani.

De profesie avocat, Rodica Ojog-Braşoveanu a debutat în 1969 cu un scenariu de televiziune. La insistenţele soţului ei, actorul Cosma Braşoveanu, a scris primul său roman poliţist, „Moartea semnează indescifrabil“, pe care l-a publicat în 1971. În colecţia „Melania“ i-au mai apărut „320 de pisici negre“, „Anonima de miercuri“, „Dispariţia statuii din parc“, „O toaletă á la Liz Taylor“.

Satu Mare: Adevărul cu carte a dispărut de la chioşcuri de dimineaţă

„Cianură pentru un surâs“ şi „Bună seara, Melania!“, de Rodica Ojog-Braşoveanu, cuprinse în volumul distribuit azi împreună cu ziarul Adevărul, au atras din nou cititorii spre chioşcurile de ziare. Numărul volumelor distribuite s-a dovedit din nou insuicient. “Am primit 15 cărţi, dar am 40 de clienţi fideli, nici nu ştiu cum am să impart volumele” ne-a declarat Eva Nagy, vânzătoare la un chioşc din Centrul vechi al oraşului.  La majoritatea chioşcurilor din oraş, volumele au trecut  de la primele ore ale dimineţii.

Baia Mare: Cărţile „Adevărul” nu se ratează!

Cartea din Colecţia „Adevăru” de azi, „Cianură pentru un surâs” şi „Bună seara, Melajnia!” de Rodica Ojoc-Braşoveanu i-a trezit din nou pe băimăreni cu noaptea în cap. Încă de la primele ore ale dimineţii, iubitorii de carte s-au prezentat la chioşcurile de ziare pentur a nu rata noul volum editat de „Adevărul”. Zoiţa Suciu, o băimăreancă de 57 de ani a ratat doar câteva exemplare până acum, dar speră să le recupereze şi pe acelea. „Am aproape toată colecţia până acum. Soţul meu este un mare amator de carte şi o cumpăr pentru el, în special”, spune ea. (Angela Sabău)

Rodica Ojog-Braşoveanu a scris mult şi cu pasiune. Până în 1999 a publicat 35 de romane. De multe ori a declarat în interviurile sale că această cifră nu i se părea impresionantă, gândindu-se la Agatha Christie, căreia i-au apărut peste 90 de romane, sau la idolul său, autorul belgian Georges Simenon („Pisica“ şi „Casa de pe canal“), care a scris aproape 200 de romane.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite