Cele mai bune cărţi ale anului 2015, un clasament BBC

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colaj: Adevărul.
Colaj: Adevărul.

Scriitoarea şi editorialista BBC Jane Ciabattari a realizat un top al celor mai apreciate volume de ficţiune şi de memorialistică publicate anul acesta.

Aceasta este lista celor 10 cărţi recomandate de Jane Ciabattari, de la bbc.com. 

 

10. Patti Smith, „Trenul M“

Volumul „Trenul M“ al solistei şi scriitoarei Patti Smith a apărut recent la editura americană Knopf. Cartea a

bbc

devenit bestseller naţional, la fel ca autobiografia „Just kids“/ „.Pe când eram doar nişte puşti“, care a fost publicată de Editura Polirom în 2014. Pentru „Just kids“, Patti Smith a fost distinsă cu unul dintre cele mai prestigioase premii pentru literatură din SUA: National Book Award. În cel mai recent volum, Smith rememorează, printre altele, călătoria din Mexico City, unde a vizitat casa artistei Frida Kahlo şi perioada petrecută în Berlin, când a fost la mormântul dramaturgului Bertolt Brecht. 

9. Tracy K Smith, „Lumină obişnuită“

Tracy Smith, distinsă cu premiul Pulitzer pentru poezie, în 2012, îşi începe  volumul de memorialistică cu următoarea propoziţie: „Ne-a părăsit într-o seară“. Autoarea îşi aminteşte ultimele zile ale mamei şi se reîntâlneşte cu ea prin intermediul amintirilor. Cartea „Ordinary light“/ „Lumină obişnuită“ a fost publicată la Editura Knopf.  

8. Anthony Marra, „Ţarul iubirii şi al muzicii techno“

Cartea autorului de ficţiune Anthony Marra, „The Tsar of Love and Techno“ / „Ţarul iubirii şi al muzicii techno“, a apărut la Editura Hogarth şi cuprinde nouă povestiri  pe care le leagă un peisaj din Cecenia secolului al XIX-lea.  Şi în primul roman al lui Marra, „A Constellation of Vital Phenomena“/„O constelaţie a fenomenelor vitale“, acţiunea se desfăşoară în nordul Rusiei.  

7. Kate Walbert, „Catedrala scufundată“

Titlul volumului, „The sunken cathedral“/ „Catedrala scufundată“, a fost inspirat de lucrarea compozitorului francez Claude Debussy despre catedrala mitică din oraşul Ys, situat pe coasta Bretaniei. Tehnica narativă a

bbc

autoarei înlesneşte trecerea de la trecut la prezent şi viceversa. Din poveste nu lipsesc referinţe sociale şi culturale din Franţa celui de-al Doilea Război Mondial şi din America de după 11 septembrie 2001.

6. Colum McCann, „13 moduri de a privi lucrurile“

McCann a început să scrie povestirile cu puţin timp înainte de a fi jefuit în oraşul Connecticut şi a continuat şi terminat cartea „Thirteen ways of looking“/ „13 moduri de a privi lucrurile“ la scurt timp după incident. Nuvela care dă titlul volumului urmăreşte ultimele zile din viaţa unui judecător care abia s-a pensionat, scriitorul insistând asupra camerelor de supraveghere din preajma personajului. 

5. Clarice Lispector, „Povestiri. Opera completă“

Biografia scrisă de autorul american Benjamin Moser a adus-o pe Clarice Lispector (1920-1977) din nou în atenţia publicului. Volumul „The Complete Stories“, tradus din portugheză de Katrina Dodson, cuprinde 86 de poveşti, selectate din nouă antologii. Traducătoare a spus, la un moment dat, că Lispector arăta ca Marlene Dietrich şi scria precum Virginia Woolf.  Antologia „Povestiri. Opera completă“ a fost publicată de Editura New Directions. 

4. Jane Smiley, „Epoca de aur“

„Golden Age“/ „Epoca de aur“ este cel ultimul volum al trilogiei „The Last Hundred Years“/ „Ultimii o sută de ani“. Romancierul Jane Smiley, distins cu Premiul Pulitzer, a scris despre destinul familiei de fermieri americani,

bbc

începând cu 1920, până în vremurile de după atacurile teroriste din 2001.   

3. Elena Ferrante, „Povestea copilului pierdut“

Scriitoarea de origine italiană Elena Ferrante ilustrează, în volumul de ficţiune „The Story of the Lost Child“/ „Povestea copilului pierdut“, prietenia dintre Lila şi Elena. În primele pagini ale cărţii, cititorii o cunosc pe Elena care se întoarce în Napoli, oraşul natal, în 1976, lăsându-şi soţul în Florenţa. „Toate relaţiile profunde dintre oameni sunt pline de capcane“, spune autoarea. 

2. Adam Johnson, „Zâmbetele norocoase“

Scriitorul Adam Johnson a câştigat anul acesta premiul US National Book Award pentru volumul „Fortune Smiles“/ „Zâmbetele norocoase“. Autorul a ajuns pe lista scriitorilor care au obţinut aceeaşi distincţie sau premiul Pulitzer, printre care se numără: Saul Bellow, Philip Roth, Wallace Stegner şi Eudora Welty. Povestea care dă titlul volumului prezintă şocul cultural prin care trec doi dezertori din Coreea de Nord, după ce descoperă plăcerile vestice în Seoul, capitala Coreei de Sud. Cartea a apărut la prestigioasa editură Random House.    

1. Claire Vaye Watkins, „Aur, faimă, citrice“

Seceta distruge oraşul Los Angeles, iar deşertul Amargosa înghite zona, aşa că refugiaţii sunt trimişi în alte state. Aşa începe romanul distopic „Gold fame citrus“/ „Aur, faimă, citrice“ al scriitoarei Claire Vaye Watkins, care a fost distinsă cu numeroase premii pentru colecţia de povestiri „Battleborn“/„În vremuri grele“. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite