Recomandări de vacanţă: 10 cărţi pe care să le punem în bagaje

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe plajă putem alege să citim cărţi relaxante
Pe plajă putem alege să citim cărţi relaxante

În timpul verii, în vacanţă, e greu să alegi ce să citeşti. Şi, totuşi, ce cărţi punem în bagaje?Vă recomandăm zece titluri, volume de beletristică, în primul rând, cu poveşti scrise de laureaţi de Nobel, Orhan Pamuk sau Svetlana Aleksievici, care te fac să evadezi din cotidian. Nu ocoliţi însă cărţile scrise de autori mai puţin celebri, de psihologie practică şi dezvoltare personală, de spiritualitate şi de parenting.

"Adevărul" vă face câteva recomandări de titluri de vacanţă.

1. PURITATE.  Americanul Jonathan Franzen este autorul bestsellerului "Corecţii" şi una dintre figurile marcante ale literaturii contemporane. După încheierea studiilor, tânăra Purity „Pip” Tyler îşi vede marile speranţe năruindu-se sub apăsarea unei existenţe nesigure. Săracă, derutată în carieră şi stângace în relaţiile sociale, singurul ei reper este o mamă fragilă psihic, care trăieşte izolată, sub un nume fals, refuzînd cu încăpăţînare orice referire la trecut şi la tatăl lui Pip. Când i se iveşte ocazia să lucreze pentru Proiectul Rază de Soare, un fel de WikiLeaks specializată în dezvăluirea de secrete cu miză mare, condusă din Bolivia de tulburătorul Andreas Wolf, Pip acceptă bucuroasă, ispitită de promisiunea că-şi va regăsi tatăl. Şi cum ilustrul Wolf, cel autoproclamat „aducător al luminii”, se îndrăgosteşte de ea, norocul pare să-i surîdă în sfîrşit. Curînd însă, Pip va descoperi că e doar un pion într-o urzeală complicată de secrete şi minciuni, trădări şi răzbunări, iubire, obsesie şi moarte.

coperta puritate

„Puritate face ceea ce trebuie să facă orice ficţiune: ne împinge să trecem de suprafaţa lucrurilor, să descoperim că iubirea poate să se năruie şi că putem fi trădaţi de propriile convingeri. E fascinant să-l vezi pe Franzen înfruntîndu-şi demonii, care nu sînt doar ai lui, ci ai fiecăruia dintre noi.” (Los Angeles Times)

„Franzen a creat o instalaţie de secol XXI, extrem de captivantă şi de provocatoare, inspirată de capodopera lui Charles Dickens, Marile speranţe…” (Booklist)

„Puritate ilustrează felul ingenios în care Franzen îşi construieşte intrigile, talentul său de a conduce haosul vieţii reale spre momente în aparenţă imprevizibile. De la observaţiile rapide la reflecţiile profunde despre compromisurile morale ale jurnalismului, Puritate oferă o serie mereu provocatoare de perspective.” (The Washington Post)

Colecţie: Biblioteca Polirom. Actual
Traducere din limba engleză şi note de Iulia Gorzo

2. VREMURI SECOND HAND

Autoarea Svetlana Aleksievici, distinsă cu Premiul Nobel pentru literatură în  2015, a făcut din „Vremuri second-hand“ un fel de mausoleu literar . Volumul, publicat de Humanitas, este închinat cetăţenilor unui imperiu care a dispărut în trei zile, la fel de fulgerător cum Rusia ţaristă a devenit, în 1917, Uniunea Sovietică. „Dar este, mai presus de toate, un monument dedicat celor care, în cursul Istoriei, s-au simţit la un moment dat străini de vremurile pe care le trăiau. Acest exil interior nu poate fi mărturisit decât la persoana întâi, de la suflet la suflet“, a scris „Le Monde“.

3. O CIUDĂŢENIE A MINŢII MELE

Volumul „O ciudăţenie a minţii mele“, scris de Orhan Pamuk, care a luat Premiul Nobel pentru Literatură în 2006,  e o vastă colecţie de personaje şi de ipostaze, ce pot fi cuprinse sub un singur nume: Istanbul. „Femeile din aceste pagini sunt fabuloase. În mijlocul uriaşei întinderi a Istanbulului, între Orient şi Occident, Pamuk foloseşte o mulţime fremătătoare de personaje ca să spună povestea unei culturi mereu în schimbare şi a multelor sale discordii“, scrie „The Boston Globe“. Volumul este publicat în seria de autor Orhan Pamuk din Biblioteca Polirom.

„Unul dintre cele mai savuroase romane ale lui Pamuk şi începutul ideal pentru cei care vor
să-l cunoască pe autorul turc. Prin cartea sa, Pamuk face pentru Istanbul ce a făcut Joyce pentru Dublin. El surprinde nu doar ceea ce vezi şi simţi într-un oraş, ci şi cultura, credinţa şi tradiţiile, oamenii şi valorile lui… O scrisoare de dragoste pentru Turcia modernă.” (The Washington Post)

„Femeile din aceste pagini sînt fabuloase… În mijlocul uriaşei întinderi a Istanbulului, între Orient şi Occident, Pamuk foloseşte o mulţime fremătătoare de personaje ca să spună povestea unei culturi mereu în schimbare şi a multelor sale discordii.” (The Boston Globe)

„O ciudăţenie a minţii mele e o vastă colecţie de personaje, evenimente, case, mîncăruri, obiecte care, după cum îşi va da seama cititorul după ce va fi citit şase sute de pagini, pot fi cuprinse sub un singur nume: Istanbul.” (The Guardian)

Orhan Pamuk s-a născut în 1952, la Istanbul, şi a crescut într-o familie numeroasă, asemănătoare acelora pe care le descrie în romanele Cartea neagră şi Cevdet Bey şi fiii săi, într-o zonă înstărită din Nişantaşı. În 2006, Orhan Pamuk a primit Premiul Nobel pentru Literatură, fiind printre cei mai tineri laureaţi ai acestuia.

Colecţie: Biblioteca Polirom. Seria de autor „Orhan Pamuk”. Traducere din limba turcă şi note de Luminiţa Munteanu

4. POVESTEA UNEI DOAMNE DIN BUCUREŞTI. TATIANA MĂRGESCU 

coperta editura vremea

Autoarea Victoria Dragu Dimitriu, o mare iubitoare a Bucureştilor, e cunoscută prin volumele în care a strâns poveştile a numeroşi bucureşteni din vechi familii. Tatiana Mărgescu, distina intervievată, te aduce prin lumea plină de farmec a unor vremuri apuse, pentru a păstra vii în memoria colectivă oameni remarcabili, locuri dispărute, obiceiuri uitate, un întreg univers al deceniilor trecute. Tot de la Editura Vremea, vă mai recomandăm volumul  „Bucureştii în sărbătoare“, de Lelia Zamani, cunoscută iubitorilor Bucureştilor prin numeroasele cărţi despre viaţa localnicilor din secolele trecute. În carte, sunt reunite obiceiurile, datinile şi tradiţiile urmate de bucureşteni din cele mai vechi timpuri şi chiar până astăzi, într-un efort de a păstra vie memoria şi dragostea celor de acum pentru oraşul în care trăiesc.

5. TREI FEMEI PUTERNICE

Care sunt armele unei femei? Sacrificiul de sine, iubirea şi iertarea.Într-o lume dominată de bărbaţi, trei femei se folosesc de aceste arme pentru a şi croi propriul drum.  Cele trei personaje feminine au conştiinţa puternică a propriei valori, în timp ce luptele lor psihologice au o rezonanţă aproape mitică. „Trei femei puternice“, publicat de Editura Trei, este „creaţia desăvârşită a unei scriitoare care nu se teme să exploreze limitele suferinţei umane“, aprecia „The New York Times“.  Autoarea Marie Ndiaye a obţinut Premiul Goncourt în 2009.

image

6. FRUMOASELE CHINEZOAICE

image

Atmosfera lui 1938 din San Francisco este recreată cu fidelitate, în volumul „Frumoasele chinezoaice“, de Lisa See, un roman care „rezonează cu umanitatea“, publicat de Editura Rao. Personajele  Ruby, Helen şi Grace, trei fete provenite din medii foarte diferite, sunt concurente la aceeaşi audiţie pentru ocuparea posturilor de dansatoare la un club de noapte cu specific oriental din San Francisco. „Lisa See creează cu măiestrie personaje de neuitat, care persistă în memorie mult după ce închizi paginile cărţii“, a scris „The New York Times“.

7. ZBOR ÎN JURUL SOARELUI

Plasând acţiunea noului său roman în Kenya anilor ’20, autoarea Paula McLain explorează în „Zbor în jurul soarelui“, publicat de Humanitas Fiction, copilăria şi tinereţea unei femei fascinante. Beryl Markham, antrenoare de cai de curse şi aviatoare temerară care a realizat primul zbor solo peste Atlantic, de la est la vest. Romanul, aflat în topul bestsellerurilor din publicaţiile New York Times şi USA Today, este publicat în peste douăzeci şi cinci de ţări şi se află în curs de ecranizare.

8. ÎNAINTE SĂ TE CUNOSC

Cea mai aşteptată poveste de dragoste a anului, „Înainte să te cunosc“, de Jojo Moyes, este publicată  de Editura Litera. Cartea vândută în peste şase milioane de exemplare, are parte de o ecranizare de excepţie.  E o poveste de dragoste pentru generaţia de azi, despre o iubire neaşteptată între doi oameni care nu au nimic în comun. O carte romantică şi imprevizibilă. 

coperta inainte sa te cunosc

De acelaşi autor, Jojo Moyes, la Editura Litera, au mai apărut „Ultima scrisoare de dragoste“ şi „Jertfa iubirii“.  Filmul „Înainte să te cunosc“, inspirat de bestsellerul lui Jojo Moyes, rulează pe ecranele din România.

8. FATA CU TOATE DARURILE

Volumul scris de M.R. Carey, din colecţia Nautilus a Editurii Nemira, aduce cea mai incitantă poveste cu zombie scrisă în ultimii ani. Cartea este scrisă din perspectiva unei fetiţe supradotate de 10 ani, supravieţuitoare şi captivă într-o lume de flămânzi. Nu e doar o poveste despre un viitor sumbru, ci şi una despre candoare, dragoste şi supravieţuire. Volumul te ţine în suspans pe tot şi ar fi bine să te grăbeşti să îl citeşti înainte de lansarea din toamnă a ecranizării. 

10. INTELIGENŢA EROTICĂ

Problemele care pot apărea în cadrul vieţii sexuale a unui cuplu sunt diverse, de la dispariţia acesteia, în urma naşterii unui copil, până la rutină, plictiseală şi infidelitate. Autoarea Esther Perel, terapeut cu experienţă de peste treizeci de ani în psihologia cuplurilor, ne atrage atenţia că dragostea sigură şi confortabilă poate intra în conflict cu pasiunea şi că viaţa sexuală este mult mai complexă decât credem. „Inteligenţa erotică“ încurajează să avem curiozităţi, lăsând uşile deschise spre viaţa erotică şi viaţa de familie, invintându-ne să ne îmbunătăţim viaţa sexuală în vacanţă.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite