Cărţi de citit în 2015. Radu Paraschivescu va publica noi perle: „Noi vorbim, nu gândim“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scriitorul Radu Paraschivescu pregăteşte două cărţi anul acesta
Scriitorul Radu Paraschivescu pregăteşte două cărţi anul acesta

Cărţi de citit în 2015. Volume noi ale unor autori consacraţi din literatura română, Mircea Cărtărescu, Lucian Boia şi Radu Paraschivescu, dar şi din literatura străină, Umberto Eco, Vladimir Nabokov şi Ezra Pound, vor apărea anul acesta în librăriile româneşti. Radu Paraschivescu va publica două noi titluri: „Noi vorbim, nu gândim“ şi „România în zece gesturi“.

Semne bune editoriale anul are. Cel mai recent roman al lui Umberto Eco, „Numărul zero“, „Scrisori pentru Vera“, de Vladimir Nabokov, „Halebarde, Halebarde“, romanul rămas neterminat de José Saramago, „Opere I, Poezia (1908-1920)“, de Ezra Pound, „Podul cu trei arce“, de Ismail Kadare, „Elizabeth Costello“, de J.M. Coetzee, sunt doar câteva din titlurile unor autori străini faimoşi.  

„Noul roman al lui Umberto Eco, Numărul zero este un proiect mai vechi de-al scriitorului, pe care acesta l-a întrerupt in repetate rânduri. Eco scrie despre puterea presei scrise a anilor '90, despre fortele oculte care stateau de multe ori in spatele celei 'de-a patra puteri'. Ca orice alt roman semnat Umberto Eco, noua carte este însă mai mult de atât", a declarat, pentru "Adevărul", Bogdan-Alexandru Stănescu, director editorial Polirom, coordonatorul colecţiei Biblioteca Polirom. În această colecţie vor mai apărea titluri semnate de Kazuo Ishiguro - Uriaşul îngropat (traducere de Vali Florescu) şi de  Rabih Alameddine - Femeia de hârtie (traducere de Mihaela Negrilă).

Cărţi de citit în 2015. Un sfert de veac cu Humanitas

„Calendarul din 2015 se anunţă pentru noi unul cu o configuraţie aparte, simbolică şi aniversară: sărbătorim 25 de ani de la înfiinţarea Editurii Humanitas. Va fi un an în care, împreună cu autorii şi cu cititorii noştri,  vom povesti despre primul sfert de secol de cărţi Humanitas (peste douăzeci de milioane!)“, spune Lidia Bodea, director general Editura Humanitas. Din catalogul anului aniversar Humanitas din 2015  nu vor lipsi cărţile-eveniment ale autorilor consacraţi: Horia-Roman Patapievici, Mircea Cărtărescu, Lucian Boia, Ioana Pârvulescu, Dan C. Mihăilescu, Radu Paraschivescu.

Cărţi de citit în 2015. Editura Humanitas Fiction la început de an

Denisa Comănescu, director general al Editurii Humanitas Fiction a declarat, pentru "Adevărul":  "În prima parte a lui 2015, vă propun în colecţia „Raftul Denisei“ trei romane noi de autori deţinători ai premiului Nobel – Păpădii de Yasunari Kawabata, Elizabeth Costello de J.M. Coetzee şi Orizont de Patrick Modiano -, apoi O regină pentru eşafod de Hilary Mantel, romanul britanic care a câştigat, în 2012, Premiul Man Booker şi Costa Book of the Year, Conduită arbitrară de Lena Andersson, romanul suedez care a primit în 2013 Premiul August şi pe cel al al ziarului Svenska Dagbladet şi romanul laureat al Premiului Goncourt pe 2014, Să nu plângi de Lydie Salvayre.

Mari autori sunt prezenţi cu romane esenţiale: Anthony Burgess cu splendida lui poveste despre Shakespeare, Ochii Doamnei mele, Ismail Kadare cu Podul cu trei arce, Isabel Allende cu recentul Ripper şi Su Tong cu Orez. Eric-Emmanuel Schmitt ne aduce Elixirul dragostei, iar Therese Anne Fowler, splendidul Z. Un roman despre Zelda Fitzgerald. Primul volum al unei noi serii de autor va apărea în februarie: Ezra Pound, Opere I. Poezia (1908-1920), traduceri de Mircea Ivănescu şi Radu Vancu, studiu introductiv, cronologie şi comentarii de Horia-Roman Patapievici".

Două noi cărţi de Radu Paraschivescu: „Noi vorbim, nu gândim“ şi "România în zece gesturi"

Scriitorul Radu Paraschiivescu anunţă noi titluri în 2015.

„Şi cum nu-mi vine să împletesc texte elegiac-caraghioase, prefer să scriu şi să sper că voi apuca să onorez aniversarea cu minimum o carte, dacă nu cu două.

Partea distractivă pentru unii, perplexantă pentru alţii şi delicată pentru mine este că lucrez la cărţile astea concomitent (fie-mi permis să adaug că am mai început trei şi avansez cum pot şi la ele, ceea ce denotă, nu-i aşa?, anumite probleme subcraniene)“, spune scriitorul.  

„Prima din aceste două cărţi este un nou volum de perle româneşti de tranziţie. Mai precis, al patrulea. Aşadar, după Fie-ne tranziţia uşoară, Mi-e rău la cap, mă doare mintea şi Muşte pe parbrizul vieţii, vine la rând Noi vorbim, nu gândim.

Cred că e un titlu expresiv. Noi vorbim, nu gândim preia sloganul întru câtva modificat al IMGB-ului infuzat de securişti din 1990 şi premiază cu zmeura de aur a oprobriului public persoanele, personajele, personalităţile şi în primul rând personulităţile care au rostit în ultima vreme bazaconii şi aberaţii publice în răspărul logicii, al limbii române sau al bunei-cuviinţe. 

A doua carte se numeşte România în zece gesturi şi se ocupă exact cu ce anunţă în titlu.

E vorba de un minicatalog al abjecţiei naţionale, ilustrat prin zece gesturi făcute cu martori, pe scena publică, de personaje aflate pe trepte diferite ale ierarhiei sociale, politice sau culturale. Fiecare dintre aceste gesturi are parte de un eseu scris în registrul ironiei şi – sper – de o ilustraţie pentru care va trebui să complotez cu un talentat coleg de redacţie de la Humanitas. Sigur, a trebuit să efectuez o selecţie atentă, fiindcă recolta de gesturi mizerabile e cumplit de bogată.

Prin urmare, citind România în zece gesturi, veţi (re)întâlni, în ipostaze dezonorante, politicieni, lideri de sindicat, aşa-zişi poeţi şi alţi oameni care au făcut sau fac şi astăzi agenda României post-Ceauşescu.  (Text de Radu Paraschivescu)

„Turnul întunecat“, de Stephen King, la Nemira 

stephen king

După un an în care editura Nemira a publicat şi-a dezvoltat portofoliul de autori români, 2015 va fi în continuare în acest sens. Pe de altă parte, în sfera literaturii SF şi fantasy, cititorii vor avea la dispoziţie titluri aşteptate, printre care „Hoţul cuantic“ de Hannu Rajaniemi, bestseller internaţional, sau „Robopocalipsa“ de Daniel H.Wilson.

La începutul anului, fanii Stephen King vor putea cumpăra din librării „Turnul întunecat“, penultimul volum din cunoscuta serie omonimă a lui Stephen King.

Dintre scriitori contemporani se succes care vor fi prezenţi în portofoliul editurii cu volume noi se numără John Cheever, Julian Barnes sau Antonio Munoz Molina, potrivit Danei Ionescu, redactor-şef la Editura Nemira.

Cărţi de citit în 2015. Literatură străină: cărţi de Umberto Eco şi José Saramago

Pe lângă cel mai recent roman al lui Umberto Eco, „Numărul zero“ (traducere de Ştefania Mincu), în Colecţia Biblioteca Polirom, coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu la Editura Polirom, va apărea şi „Halebarde, Halebarde“, de José Saramago, cu texte de de Roberto Saviano şi Filip Florian. Ilustraţiile sunt semnate de Günter Grass.  Acest volum va fi un eveniment editorial şi un proiect literar unic:  este vorba de un roman neterminat al lui José Saramago, care a inspirat texte de Roberto Saviano şi Filip Florian.  

„Bărbatul se numeşte artur paz semedo şi lucrează de aproape douăzeci de ani la serviciile de facturare de armament uşor şi muniţii dintr-o fabrică de armament reputată, cunoscută sub denumirea legală de produções belona s.a., un nume pe care, e bine să lămurim, încît au rămas foarte puţini cei pe care îi mai interesează asemenea informaţii inutile, îl purta zeiţa romană a războiului“, spunea scriitorul portughez  José Saramago, care a murit pe 18 iunie 2010. În 1998, Saramago a primit Premiul Nobel pentru Literatură.     


„În 2009, pe la mijlocul lui august, la doar cîteva luni după ce terminase Cain, Saramago a creat pe laptopul său un fişier cu notiţe dedicat noului roman pe care dorea să îl înceapă. O idee mai veche încerca să-şi găsească locul într-o naraţiune, iar în perioada aceea descoperise mecanismul declanşator al unei anecdote care i-ar fi putut da formă… Planul iniţial fusese deja trasat: personajele principale erau schiţate, la fel ca mobilul acţiunii, tonul intrigii şi anumite legături între actanţi… Muzica prozei sale îşi găsise modulaţia, întrevăzîndu-se încă de pe acum atributele specifice ale peisajului narativ care începea să iasă la iveală: o expresie epurată de barochisme, austeră, directă şi senină; dialoguri vii, derivate din limbajul cotidian; binecunoscutul său narator atotputernic, înţelept, reflexiv şi atotcuprinzător… structura de roman poliţist care articulează suspansul; capacitatea sa de a delimita strict medii închise; cadenţa unei căutări disimulate şi antagonice… O lume uşor de recunoscut, saramaghiană, care, de la primele contururi trasate, evocă atmosfera specifică din Toate numele şi stabileşte legături cu acea etapă din opera sa iniţiată de Eseu despre orbire“, scria Fernando Gómez Aguilera

Saramago scria că Bush s-a prezentat umanităţii în „postura grotescă a unui cowboy“
„Am citit acum ceva vreme, nu mai ştiu exact unde, nici cînd, despre un caz identic petrecut în timpul aceluiaşi război din spania, cu un obuz care n-a explodat şi care avea în el o hîrtie pe care scria în portugheză Bomba aceasta nu va exploda“, sublinia José Saramago.

Noaptea cărţilor deschise, la Editura Litera

În 2015, Editura Litera va continua sărbătoarea acestui sfert de secol de cărţi prin campanii de încurajare a cititului, oferte speciale şi titluri noi de cea mai bună calitate. Noaptea cărţilor deschise sau E coadă la carte sunt doar o parte dintre campaniile consacrate Litera, cu peste 10 000 de participanţi, pe care le vom organiza şi în 2015.

Printre titlurile noi ale anului 2015 se vor număra: Sticletele de Donna Tart, carte câştigătoare a Premiului Pulitzer 2014, Drumul îngust către Nordul îndepărtat de Richard Flanagan, carte câştigătoare a Premiului Man Booker 2014, un nou titlu de Richard Kaplan, autorul bestsellerului Răzbunarea Geografiei, Capitalul în secolul al XXI-lea de Thomas Piketty, cea mai citată carte de economie în 2014, şi una dintre cele mai bune cărţi ale anului, în opinia lui Bill Gates, Supravegherea globală. Cazul Snowden, serviciile secrete americane şi consecinţele de Glenn Greenwald, capodopera literaturii norvegiene şi revelaţia anului 2014 a literaturii europene - Lupta mea, roman autobiografic în 6 volume de Karl Ove Knausgård.

Litera va lansa o nouă colecţie, CEO must read, cu autori foarte importanţi: Patrick Lencioni, Warren Buffett, Sheryl Sandber sau Gary Keller.

Va continua colecţia Clasici Moderni, cu mari autori ai literaturii universale - Somerset Maugham, Kurt Vonnegut, Graham Greene, George Bernard Shaw, Franz Kafka -, colecţia de sănătate şi sport, cu un nou titlu pentru pasionaţii de alergat, începători şi avansaţi - o nouă enciclopedie DK: Manual complet de alergare, seria Agatha Christie, cu cinci titluri noi, seria Bucătari celebri, seria de cărţi de călătorie National Geographic. Vom celebra 70 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial cu noi apariţii în colecţia de succes Bestseller, precum şi cu o serie de 10 volume bogat documentate şi superb ilustrate, pe această temă.

Noutăţile Grupului Editorial Trei

Vă amintiţi de David Foenkinos?
David Foenkinos
Literary Fiction – Pandora M

Romanul  propune o inspirata şi hilara abordare a ideilor de celebritate, creatie si talent,  abordand  totodata universul fragil al relatiilor de iubire si al problemelor care se isca intre parinti si copii atunci cand acestia din urma ajung la maturite.  Cititorul rade cu  Foenkinos in timp ce Foenkinos  rade de el însuşi, tesand cu ironie povestea unui scriitor de 40 de ani bantuit de stafia esecului.  Fara a fi o autobiografie  aceasta carte  cuprinde o trama ameţitoare, plina de conflicte şi suspans în cea mai bună tradiţie de "auto - ficţiune " . Finalul optimist pare un suras ce incununeaza o poveste rotunda. Adica perfecta? Merita s-o descoperit!

Good Lord Bird
James McBride
Literary Fiction – Pandora M
National Book Award 2013
Viaţa şi aventurile negrului Henry Shackleford, în Statele Unite, în cea de-a doua jumătate a sec. al XIX-lea. Născut sclav, Henry ajunge să trăiască timp de 17 ani în travesti, sub numele de Little Onion, în preajma aboliţionistului alb James Brown.
Peste zeci de ani îşi povesteşte viaţa unui bucătar pasionat de istorie.
O carte excelent scrisă, documentată temeinic, o istorie care trece graniţele cronicilor oficiale şi pătrunde în zona legendei.
O poveste care transcende epoci şi continente, despre speranţă, rezilienţă, idealuri, credinţă, ataşament.

Vocea pumnalului
Patrick Ness
Young Fiction Connection – Editura Trei

Primul volum al trilogiei Pe tărâmul haosului
Nominalizat la Carnegie Award 2009
Câştigător al Guardian Children’s Fiction Prize 2008, James Tiptree Junior Award şi Booktrust Teenage Prize 2008.
Un roman în tradiţia Aventurilor lui Huckleberry Finn şi a capodoperei De veghe în lanul de secară, despre un adolescent care fuge, împreună cu câinele său vorbitor, Manchee, spre o lume normală. Chiar dacă asta înseamnă să meargă până la capătul lumii...şi mai departe.

The Interestings
Meg Wolizer
Fiction Connection – Editura Trei
Un roman panoramic despre ce se întâmplă cu un talent precoce şi cum pot influenţa arta, bani, şi invidia relaţiile de prietenie.

Half Wild
Sally Green
Young Fiction Connection – Editura Trei

Volumul 2 din trilogia Half Life

Nathan îşi continuă aventurile începute în primul volum, Jumatatea rea, ale carui drepturi de publicare au fost vândute în peste 50 de ţări.
După ce în sfârşit îşi întâlneşte tatăl şi primeşte cele trei darurile care îl confirmă drept vrăjitor adult, Nathan este încă pe fugă. El trebuie să-l găsească prietenul său Gabriel şi să o salveze pe Annalise, prizoniera puternicului Vrăjitor Negru Mercur. Dar, cel mai important este să înveţe cum să-şi controleze unul dintre cele trei cadouri – o nouă putere sălbatică şi stranie, care ameninţă să-l copleşească.
Fox 2000 a achiziţionat drepturile de ecranizare.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite