Cărţi pentru concediu: ficţiunea din rucsac

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Pexels.com
FOTO: Pexels.com

Săptămâna trecută mi-am făcut o listă cu cinci cărţi de non-ficţiune pe care le-aş lua cu mine în concediu, aşa că acum a venit rândul ficţiunii. Mă voi opri tot la cinci titluri şi aleg recomandările din lista de cărţi pe care le-am citit eu anul acesta.

„Cartea numerilor“, de Florina Ilis, publicată la Editura Polirom, spune povestea mai multor generaţii legate între ele, un soi de arbore genealogic care vine cu surprizele lui şi care se clarifică pas cu pas, atât cititorilor, cât şi personajelor. E un fel de puzzle gigantic al unei fotografii de familie care promite să se dezvăluie celui care va parcurge paginile.

Tot anul acesta am citit şi aş da mai departe cartea „Vis febril“, scris de autoarea argentiniană Samanta Schweblin şi tradus la Editura Litera. E o carte scurtă şi stranie, o mică lovitură care în mod evident te ţine, te răscoleşte şi te face să regreţi că s-a încheiat. E concepută ca o mărturie a unei femei pe patul de moarte, într-un dispensar de la ţară, iar istorisirile despre ultimele zile ale acesteia sunt la limita dintre realitate şi delir. Cred că orice altceva ar mai fi dezvăluit despre carte ar distruge aşteptările cititorului.

Dacă tot am ajuns la Editura Litera, mai adaug pe listă „Sfârşitul lui Eddy Bellegueule“, de Édouard Louis. Pentru început trebuie spus că autorul francez în vârstă de 26 de ani şi-a schimbat numele din Eddy Bellegueule în Édouard Louis. Romanul este unul autobiografic şi spune povestea unei copilării într-o lume a agresivităţii: trauma unui băiat care realizează că dorinţele sale şi gesturile sale efeminate nu vor fi niciodată acceptate în comunitatea săracă, muncitorească, violentă în care trăieşte. După publicarea volumului, unul controversat, autorul a fost privit în presa de specialitate ca fiind copilul teribil al lumii literare franceze.  

Am mai citit anul acesta volumul „Apa neagră“, de scriitoarea americană Joyce Carol Oates, tradus la Editura Polirom. Romanul porneşte de la o întâmplare adevărată, ficţionalizată apoi de autoare. Cazul real care a inspirat romanul este scandalul de la Chappaquiddick, un accident de la sfârşitul anilor '60, în care a fost implicat senatorul Ted Kennedy, frate al preşedintelui John F. Kennedy. La momentul respectiv senatorul a făcut accident cu maşina pe care o conducea, aterizând cu vehiculul în apele unui lac. Maşina s-a scufundat, iar în ea se mai afla o pasageră, o tânără de 28 de ani. Ted Jenedy a reuşit să scape din accident, dar nu s-a întors să o salveze pe femeie şi a anunţat Poliţia abia după zece ore. Joyce Carol Oates spune povestea din punctul de vedere al pasagerei care a fost prinsă în capcana de sub ape.

Şi pentru că vorbim despre nişte cărţi de citit în concediu, aş mai adăuga pe listă un roman care face parte dintr-o serie poliţistă: „Moştenirea“, semnat de scriitoarea islandeză Yrsa Sigurðardóttir şi tradus la Editura Trei. Este povestea unei crime tulburătoare, a cărei cheie e deţinută de o fetiţă de şapte ani, prea traumatizată pentru a povesti ce a văzut. Dacă vă plac poveştile poliţiste, în mod sigur veţi mai căuta şi alte cărţi ale acestei autoare, pe care The Guardian a numit-o „regina thrillerului islandez“. Concediu plăcut şi nu uitaţi să puneţi cu voi în bagaj şi o carte!

Cărţi pentru concediu: un rucsac plin cu nonficţiune

Citiţi AICI toate editorialele semnate de Lavinia Bălulescu

Pe Lavinia Bălulescu o găsiţi şi pe Ferma de gânduri. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite