Cărţi din colecţia „Da, eu sunt“, insert cu ziarul „Adevărul“ de luni, 11 iulie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum au fost Shakespeare, Leonardo da Vinci, Marco Pol, înainte de a se deveni celebri? Ce făceau ei la 12 ani? Aceste răspunsuri le veţi găsi în cărţile din colecţia "Da, eu sunt" ce vor fi distribuite, în fiecare luni, cu ziarul "Adevărul", timp de patru săptămâni. Astfel, pe 11, 18, 25 iulie şi 1 august, câte un volum din această colecţie va fi insert cu "Adevarul", la preţul de 14.99 de lei pachet, ziar împreună cu carte.

Fascinante ca romanele de aventură, evocative ca romanele istorice – titlurile colecţiei "Leonardo şi enigma unui surâs”, de Janna Carioli (luni, 11 iulie, distribuit cu Adevărul),  "Agatha Christie si cifrul de pe batista", de Vanna Cercena  (luni, 18 iulie, distribuit cu Adevărul), Marco Polo si inelul venetian", de Vanna Cercena (luni, 25 iulie, distribuit cu Adevărul), Shakespeare şi visul unei veri”, de Maddalena Pennacchia (luni, 1 august, distribuit cu "Adevărul"sunt adevarate portrete de adolescenţă ale unor mari personalităţi din istorie. Combinând elemente biografice, fapte istorice, anecdote şi ficţiune,ele reuşesc să prezinte copiilor într-un mod atractiv felul in care trăiau oamenii în trecut.

Fiecare carte este o aventură si un mister de rezolvat, permitand tinerilor cititori să descopere şi să împartă interesele şi pasiunile cele mai mari minţi ale toate timpurile.

“Leonardo e l'enigma di un sorriso” (“Leonardo şi enigma unui surâs”), de Janna Carioli - luni, 11 iulie, distribuit cu Adevărul

Ilustraţii de Luigi Dragonetti, 160 pag, prima apariţie: 2007, 9+ ani 

Ce se ascunde în spatele misteriosului zâmbet al Mona Lisei? Secretul vine de foarte, foarte departe iar rădăcinile enigmei pot fi găsite în anii de copilărie a lui Leonardo, acolo unde începe şi romanul: tânărul viitor inventator şi artist de geniu îşi ia adio de la părinţi pentru a se stabili în grandioasa şi fascinanta Florenţa, gazda marilor artişti ai vremii. Un furt neobişnuit dă startul unei aventuri in care curajul şi curiozitatea îl vor ajuta pe erou să dezlege misterul şi să îşi găsească drumul spre un viitor pe care nu-l putea nici măcar bănui.

Începutul…Intr-un sfârşit, Ser Piero şi soţia sa Francesca ajunseră acasă. Leonardo o studia pe tănara doamnă pe care tatăl său o ajuta să coboare din caleaşcă. Părea mai matură decăt alte femei la vărsta ei. Parul său negru, separat de o cărare dreaptă si strans intr-o plasa severa o făcea să arate grozav. Obrajii, rosii din pricina frigului tăios, îi străluceau. Nu era frumoasă, ci, cum îi placea bunicii să zică, sănătoasă şi dreptcredincioasă. Şi asta era suficient.

Făcu un pas în faţă.

-Francesca, el este Leonardo, fiul meu. Salut-o pe doamna mama ta, baiatule.

Puştiul aruncă o privire ironică spre unchiul său, înainte de a se înclina stângaci in faţa tinerei care era
puţin mai scundă decât el.
-Doamnă mamă! Indoiala i se risipi pe loc.
Puţin mai târziu simţi cum cineva îl trăgea de mânecă.
Era Francesca.
-Uite, şopti ea, nu trebuie sa îmi spui neapărat “doamnă mamă”. Da, pe scurt, şi pentru mine e
straniu să am un fiu la fel de mare ca tine.

Agatha Christie e il fezzoletto cifrato" ("Agatha Christie si cifrul de pe batista"), de Vanna Cercena - luni, 18 iulie, distribuit cu Adevărul

Ilustraţii de Elena Tamporin, 160 pag, prima apariţie: 2012 

Agatha are 10 ani, o pereche de ochi albastri ca cerul si patru prieteni imaginari. Timidă şi solitară, are o pasiune pentru aventurile lui Sherlock Holmes şi visul de a deveni detectiv. Într-o seară, tragând cu urechea la o conversaţie dintre părinţii ei, află despre incredibilul trecut al grădinarului familiei, Thomas, un tânăr cu care dezvoltase o sinceră relaţie de prietenie. Agatha nu putea să-şi creadă urechilor: o persoană care îngrijeşte plantele şi animalele cu atâta dragoste nu poate fi un delincvent! Atunci când, câteva zile mai târziu, un eveniment dramatic zguduie liniştea orăşelului, instinctul în spune că în spatele cazului aparent deja rezolvat se ascunde un mister...

Inceputul…“Pisi, nu e frumos să pleci să te plimbi de una singură”, spuse Agatha cu seriozitate, ghemuită într-unul dintre colţurile grădinii. “Iar tu, Negruţa, eşti prea arogantă cu fraţii tăi! Haideţi cu mine în bucătărie ca să vă dau puţin lapte”.

Se ridică şi porni spre spatele casei, întorcându-se să vadă dacă pisoiaşii (aşa cum le spunea prietenilor săi) o urmau ascultători. Era o frumoasă fetiţă blondă cu ochi mari albaştri, îmbrăcată simplu după moda sfârşitului de secol nouăsprezece, dar fără volanele dantelate folosite în rândul vlăstarelor societăţii engleze.
Fraulein Gertrud, care venise alergînd spre ea, se opri înmarmurită.

image

"Marco Polo e l'anello del Bucintoro" ("Marco Polo si inelul venetian"), de Vanna Cercena - luni, 25 iulie, distribuit cu Adevărul

Ilustraţii de Simona Bursi, 160 pag, prima apariţie: 2012

 Veneţia, 1268. Marco are 14 ani, capul în nori şi două vise: să îşi întâlnească tatăl, plecat într-o expediţie maritimă spre est inainte ca el să se nască şi să devină, ca şi părintele său, comerciant. Intenţionează să participe la celebrările Festa della Sensa, Căsătoria Veneţiei cu marea, atunci când Dogele va arunca în apele lagunei un inel preâios ca semn al uniunii neclintite dintre prosperul oraş-stat şi apele aducătoare de bogăţie şi putere.

Începutul…

"Marco, Marco, e timpul să te ridici." Vocea ascuţită a mătuşa Flora întrerupse visul frumos. Intotdeauna
acelasi: mama, pe care nu o întâlnise niciodată, care îl striga din depărtări neobişnuite, o prerie verde necunoscută băiatului crescut în apropierea apelor din canalelele veneţiene. Se trezise pe când începuse să alerge spre acea siluetă luminată de soare, cu bratele larg deschise şi zâmbet atăt de dulce.
A fost nevoie de foarte puţin pentru a se trezi cu totul: de ce a trebuit să strige mătuşa lui? Apoi şi-a amintit că era 31 ianuarie, ziua în care toţi copiii din oraş mărşăluiau în procesiune cu câte o cruce de argint sau câte un steag în mâini. Ceremonia amintea de cei doi comercianţi veneţieni despre care poveştile spuneau ca reuşiseră, cu secole inainte, să se întoarcă din Egipt cu rămăşiţele Sfântului Marcu ascunse într-un coş. Mătuşa Flora reapăru ca să verifice că nepotul s-a trezit, purtînd pe braţe, ca pe un drapel de luptă, veştmintele noi croite special pentru ocazie.


"Grăbeşte-te, e deja târziu." Marco se linişti; ştia că mătuşa ei trăia fiecare zi cu teama de a fi în întîrziere; de cele mai multe ori fusese nevoit să aştepte ore întregi până să înceapă diferitele sărbători de la care întreaga populaţie a Veneţiei era nelipsită.


"Shakespeare e il sogno di un estate" (“Shakespeare şi visul unei veri”), de Maddalena Pennacchia - luni, 1 august, distribuit cu Adevărul

Ilustraţii de Elena Tamporin, 115 pag, prima apariţie: 2009, 08-11 ani

Aventurile marilor oameni pe vremea cand nu erau mari continua cu “Shakespeare si visul unei veri”.

Castelul Kenilworth, centrul Angliei, 1575. Regina Imperiului Britanic, Elizabeta I soseste in vizita ca urmare a invitaţiei nobilului sau favorit, Sir Robert Dudley. Amfitrionul, stiind ca foarte bine ca Regina este pasionata de arta in toate formele ei organizeaza jocuri si spectacole grandioase care atrag un mare numar de actori itineranti, artisti din toate colturile ţării şi supusi ai imperiului, printre care şi tânărul Shakespeare împreună cu tatăl său. Cu scopul de a asista la festivităţi, Will va porni într-o veritabilă aventură avand de partea lui doar optimismul, energia şi talentul său actoricesc.
Întâlnirea cu cel mai important monarh al vremii îi va marca viitorul.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite