Cartea cu poze. Întâlnire cu publicul pe tema cărţii pentru copii

Cartea
cu poze. Întâlnire cu publicul pe
tema cărţii pentru copii

Imagine din expoziţia "Cele Mai Frumoase Cărţi"

Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi în colaborare cu Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură invită publicul sâmbătă, 11 februarie, la ora 14:00, la o întâlnire cu specialişti din domeniul cărţii şi ilustraţiei de carte pentru copii, în cadrul expoziţiei C`Arte şi Cultură naţională. Cele Mai Frumoase Cărţi din România (2012 – 2016).

Ştiri pe aceeaşi temă

Cum ar trebui să fie o carte pentu copii ca să fie „frumoasă”? Cum ar trebui să fie o carte pentru copii pentru a se vinde în România, pentru a fi pe placul publicului autohton? De ce nu aducem pur şi simplu cărţi de succes din străinătate? Iată doar câteva dintre întrebările la care vor încerca să dea răspuns specialişti din domeniul cărţii pentru copii: autori, ilustratori, editori. O discuţie sinceră şi deschisă, alături de Victoria Pătraşcu, Iulia Iordan, Cristiana Radu şi Roxana Jeler, având ca moderator pe Cosmina Chituc, la care invităm să participe deopotrivă publicul amator de carte şi specialişti implicaţi în lungul proces al realizării unei cărţi.

Iulia Iordan este educator muzeal în cadrul Asociaţiei Da’DeCeşi autoare de cărţi pentru copii. A conceputşi susţinut zeci de programe educative pentru diverse categorii de public, a susţinut sesiuni de formare pentru cadre didactice şi a elaborat materiale diverse (trasee, metodologii, ghiduri) cu scopul de a inspira activitatea altor educatori culturali sau cadre didactice. Din anul 2012 este autoare de cărţi pentru copii, două dintre acestea fiind premiate la concursurile de carte românească pentru copii şi participante la expoziţii şi târguri internaţionale: Călătorie printre ierburi şi lumină, Poveşti din calendar, Luli şi căsuţa din copac, Da’ de ce să mă întorc în timp?

Victoria Pătraşcu este autoare de cărţi şi piese de teatru pentru copii. Atunci când nu scrie, coordonează activităţile Asociaţiei Culturale EŞTI POVEŞTI, ocupându-se de conceperea şi susţinerea de proiecte culturale şi educaţionale. A publicat Ziua în care a fugit somnul, Stejarul pitic, cel mai bun tătic, Ela cea fără de cuvinte. Două dintre poveştile sale au fost dramatizate şi difuzate de Teatrul Naţional Radiofonic. În ianuarie 2017 a primit Premiul de Excelenţă pentru Literatura pentru Copii acordat de Radio Itsy Bitsy.

Cristiana Radu a fost un copil singuratic şi timid, până a descoperit Regatul Foii de hârtie şi Ţinutul din vârful creionului. A înţeles că găsise o poartă a poveştilor spre lume, un refugiu şi o bucată de viaţă suplimentară, unde se puteau inventa lumi noi, recupera micile şi marile întâmplări (ne) trăite sau evada într-o poveste mai frumoasă.Şi azi acel teritoriu secret îl consideră acasă, iar creionul i-a rămas un bun prieten. Ilustraţia de carte pentru copii este domeniul său preferat, iar desenele sale migălesc cu aceeaşi plăcere poveşti contemporane legate de viaţa copilului de azi, explorează lumea basmului sau tradiţia populară. Îi puteţi descoperi urmele pe cristianaradu.blogspot.com

Roxana Jeler este de formaţie pedagog şi filolog şi a făcut studiile la Cluj, unde a primit titlul de doctor pentru o teză despre poezia pentru copii. Din 2003 lucrează în domeniul editorial, îngrijind numeroase ediţii adresate celor mici (literatură, auxiliare şcolare, manuale). În 2016 a făcut parte din juriul concursului Cele Mai Frumoase Cărţi din România. Printre cele mai recente titluri de care s-a ocupat se numără o nouă ediţie dinCartea cu Apolodorşi antologia de poeziiSe mută circul înapoide Marin Sorescu (Editura Arthur).

Cosmina Chituc este consultant de print, grafică şi producţie de carte, coordonator de proiecte, secretar de experimente şi istoric de artă. În prezent şi viitor se ocupă cu relaţia dintre ceea ce doreşte clientul şi ceea ce face Square Media. Este co-organizator al evenimentului Carte cu Arte şi susţinător al cărţii de artă în cadrul târgurilor de carte din România.Şi citeşte poveşti aşa cum face orice mamă şi orice copil, cu ochii la poze.

Participarea este gratuită şi se face pe bază de înscriere pe adresa comunicare@muzeulhartilor.ro

C`Arte şi Cultură naţională. Cele Mai Frumoase Cărţi din România (2012 – 2016)este o expoziţie de design de carte, ce prezintă o selecţie de titluri nominalizate sau premiate în cadrul concursului naţional de design de carte, ediţiile 2012 – 2016. Selecţia include realizări ale artiştilor şi specialiştilor din domeniu, care se raportează la aspecte specifice ale culturii şi spaţiului românesc prin ilustraţie, texte, autori prezentaţi. Proiectul promovează valorile culturale naţionale contemporane, în contextul sărbătoririi Zilei Culturii Naţionale.

Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi îşi propune – între altele - promovarea cărţii şi a scriiturii, în încercarea de a crea legături între trecut şi prezent, între patrimoniu, educaţie şi cultură.http://www.muzeulhartilor.ro

Cele Mai Frumoase Cărţi din România este un program dedicat designului de carte, dimensiunii artistice a cărţii văzută ca obiect. Proiectul reinstituie designul de carte ca reper în relaţia cititorului cu cartea. Proiectul a fost iniţiat de Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură în 2012, ca platformă de dezbatere pe tema designului de carte, atât pentru profesioniştii din lumea editorială, cât şi pentru designerii, graficienii independenţi şi publicul larg. Proiectul este organizat de Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură şi finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. www.celemaifrumoasecarti.ro

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările