Cartea „Numărul de aur. Rituri şi ritmuri pitagoreice în dezvoltarea civilizaţiei occidentale“ de Matila C. Ghyka, lansată la Cărtureşti

Cartea „Numărul de aur. Rituri şi ritmuri pitagoreice în dezvoltarea civilizaţiei occidentale“ de Matila C. Ghyka, lansată la Cărtureşti

Radu Boroianu, preşedintele ICR, vorbind la lansarea cărţii scrise de Matila C Ghyka FOTOGRAFII: Mihai Cratofil

La ceainăria Cărtureşti Verona, editura Nemira a lansat o carte fundamentală pentru istoria ideilor, tradusă pentru prima dată în România: „Numărul de aur. Rituri şi ritmuri pitagoreice în dezvoltarea civilizaţiei occidentale”, de Matila C. Ghyka.Invitaţii la eveniment Radu Boroianu, preşedinte ICR, Constantin Aslam, prof. univ. dr. Universitatea Naţională de Artă şi Cornel Moraru, asist. universitar, Universitatea Naţională de Arte Bucureşti.

 Volumul cuprinde o scrisoare către autor semnată de Paul Valéry, prefaţă de Basarab Nicolescu şi este tradusă din limba franceză de Adrian Pătruşcă, anunta editura. Cartea a apărut în colecţia Porta Magica, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

Matila C. Ghyka - nume cu rezonanţă istorică în România. Nepotul lui Grigore Ghica, ultimul domnitor al Moldovei înaintea Unirii Principatelor - ar răspunde un român. Un savant, un polimat, preocupat de matematică, inginerie, marină, estetică, literatură, istorie, diplomaţie, memorialistică - ar răspunde un occidental. Omul care m-a făcut să-l înţeleg pe Leonardo da Vinci - ar răspunde marele Salvador Dalí.

Pentru prima oară cititorul român are ocazia de a descoperi o personalitate charismatică şi fascinantă, care a reprezentat un punct de cotitură în arhitectura, estetica, muzica, arta vizuală contemporană.

„Convingerea intimă care m-a condus la Matila Ghyka şi la proporţiile armonioase ale numărului de aur şi apoi la învăţătura lui Gurdjieff a fost că spiritul nostru descoperă o ordine la care niciun animal nu are acces. Fiinţa umană are acces la această ordine prin matematică, geometrie, artă şi tăcere”, spunea Peter Brook.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările