Cartea lui Leon Volovici despre „problema evreiască“ cucereşte Polonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Institutul Cultural Român de la Varşovia organizează promovarea în Polonia a volumului „Ideologia naţionalistă şi «problema evreiască» în România anilor ’30“, semnat de Leon Volovici, apărut în traducerea poloneză a prof. Kazimierz Jurczak, la Editura Austeria din Cracovia. Volumul va fi lansat la Cracovia, Varşovia şi Wrocław, cu participarea extraordinară a Hannei Volovici, soţia scriitorului, şi a traducătorului Kazimierz Jurczak.

Ideologia naţionalistă şi « problema evreiască ». Eseu despre formele antisemitismului intelectual în România anilor '30" (Humanitas, 1995), publicată pentru prima dată în limba engleză, cu titlul Nationalist ideology and antisemitism: the case of Romanian intellectuals in the 1930's" (Oxford, Pergamon Press, 1991) este o lucrare fundamentală, studiată în toate marile universităţi ale lumii şi intrată în bibliografia obligatorie a facultăţilor de istorie, sociologie, istorie a culturii, studii europene, ştiinţe politice.

Întâlnirea de la Varşovia va fi găzduită şi moderată de jurnalistul Jarosław Kurski, redactor-şef adjunct al „Gazetei Wyborcza”, în cunoscutul spaţiu de lansări al cotidianului. La eveniment va participa, de asemenea, profesorul şi criticul literar Michał Głowiński, autorul prefeţei ediţiei poloneze. Întâlnirea de la Cracovia va fi găzduită de Sinagoga Wysoka, iar cea de la Wrocław de Fundaţia Bente Kahan, în spaţiul propriu CIŻ Cafe.

Leon Volovici (1938-2011) a absolvit în 1962 Facultatea de Litere a Universităţii „Al. I. Cuza”, specialitatea limba şi literatura română. Între 1964 şi 1984 a fost cercetător la secţia de istorie literară a Institutului de filologie „Alexandru Philippide” din Iaşi. În 1975 şi-a luat doctoratul în filologie română la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi. A fost coautor al Dicţionarului literaturii române de la origini până la 1900 (1979, distins cu Premiul Academiei Române). În 1984 a emigrat în Israel, stabilindu-se la Ierusalim. Între anii 1984 şi 1989 a fost cercetător la Institutul Yad Vashem pentru studierea Holocaustului, iar din 1989 şi până în 2011 a fost cercetător principal şi conferenţiar la Universitatea Ebraică din Ierusalim, Institutul de Iudaism Contemporan şi Centrul Internaţional pentru Studierea Antisemitismului. Împreună cu criticul de film Costel Safirman, a condus „Cercul Cultural de la Ierusalim”, a fost unul dintre iniţiatorii Societăţii de Studii „Benjamin Fondane” (Paris şi Ierusalim) şi membru în comitetul de redacţie al revistei Cahiers Benjamin Fondane. A colaborat la revistele 22, Apostrof, România literară, Secolul 20, Arc, Dilema, Sfera politicii, Plural, Lettre Internationale. Dintre volumele publicate amintim: Ideologia naţionalistă şi „problema evreiască” (1995, ed. I, Pergamon, Oxford, 1991, distinsă cu Premiul Arcadia), Întâlniri la Ierusalim (în colaborare cu C. Safirman, 2001), Noi întâlniri la Ierusalim (în colaborare cu C. Safirman, 2007), De la Iaşi la Ierusalim şi înapoi (2007, tradusă în limba polonă de Marta Tórz şi apărută la Ed. Pogranicze în 2014), Jews in Eastern Europe: The YIVO Encyclopedia (2008, editor al secţiunilor dedicate istoriei evreilor din România). Leon Volovici s-a numărat printre fondatorii Centrului de Studii Ebraice „Goldstein-Goren“ al Universităţii din Bucureşti.

În contextul deţinerii de către România, în 2016, a preşedinţiei International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA), apariţia lucrării lui Leon Volovici în Polonia reprezintă o ocazie deosebită de dezbatere a contextului social, politic şi cultural din România perioadei premergătoare celui de-al Doilea Război Mondial şi de prezentare cu luciditate a problemei antisemitismului din acea perioadă.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite