Cărtărescu, Breban, Manea şi Vosganian, scriitorii propuşi de România pentru premiul Nobel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din România (USR) a decis, luni, să-i propună pe Nicolae Breban, Mircea Cărtărescu, Norman Manea şi Varujan Vosganian pentru premiul Nobel, la invitaţia Academiei Suedeze.

„Uniunea Scriitorilor din România se află printre instituţiile şi asociaţiile care primesc din partea Academiei Suedeze invitaţia de a propune scriitori pentru premiul Nobel. Anul acesta, Comitetul Director al USR i-a propus pe următorii scriitori: Nicolae Breban, Mircea Cărtărescu, Norman Manea, Varujan Vosganian”, se arată în comunicatul Uniunii Scriitorilor din România.

Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, a precizat că principalele criterii după care s-au făcut aceste propuneri sunt valoarea operelor şi traducerile scriitorilor în limbile străine.

Nicolae Breban, născut în 1934, este eseist şi romancier, cât şi directorul revistei Contemporanul. Debutul său literar are loc în revista „Viaţa studenţească”, în 1957. După opt ani, Nicolae Breban publică primul său roman, „Francisca”, tradus în limbile rusă şi bulgara, distins de asemenea cu premiul „Ion Creangă” al Academiei Române.

Alte romane importante ale acestuia sunt „În absenţa stăpânilor”, „Animale Bolnave”, „Bunavestire”, „Don Juan”. Nicolae Breban este apropiat şi de lumea filmului, acesta semnând scenariul pentru pelicula „Răutăciosul adolescent”, cât şi regia şi scenariul pentru filmul „Printre colinele verzi”.

Mircea Cărtărescu, născut în 1956, urmează cursurile Facultăţii de Filologie a Universităţii din Bucureşti şi debutează ca poet. Îndepărtându-se de versuri, acesta se apropie de proză cu „Nostalgia” şi „Travesti”, precum şi cu „Orbitor”.

Cărţile sale sunt premiate atât în ţară, cât şi în străinătate. În 2010, statul francez îl decorează cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler, o prestigioasă distincţie acordată de Franţa în domeniul cultural. În ultima perioadă, Mircea Cărtărescu a fost un favorit la premiul Nobel pentru literatură.

Norman Manea, născut în 1936, este un alt prozator şi eseist apreciat din România, precum şi profesor la Bard College, în New York. De la debutul său, până la exilul său din 1986, acesta a publicat 10 volume.

În 1992 a primit bursa Guggenheim şi premiul MacArthur, în 1993, Biblioteca Naţionala din New York l-a sărbătorit cu prilejul acordării distincţiei de „Literary Lion” a bibliotecii, în 2002 i s-a atribuit premiul internaţional de literatură Nonino pentru „Opera omnia”, iar în 2006, premiul Médicis Étranger pentru „Întoarcerea huliganului”.

Norman Manea a plecat din România în 1986, după ce a fost deportat în Transnistria din cauza că era fiul unor evrei. Celebrul autor Mario Vargas Llosa îl descrie pe Norman Manea ca fiind un „scriitor superb”.

Varujan Vosganian, născut la 25 iulie 1958, este autor a peste 500 de articole, studii şi eseuri din domeniile economice, belestristice şi politologice. Având funcţia de prim-vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor din România, Varujan Vosganian a publicat şi lucrări literare precum „Şamanul Albastru”, „Ochiul cel alb al Reginei”, „Isus cu o mie de braţe”, cât şi „Cartea Şoaptelor” în 2009.


Citeşte şi:

Cât câştigă un scriitor. Agonie şi extaz, în buzunarele autorilor români

Dacă unii scriitori şi critici literari câştigă foarte bine din cărţi, cât şi din traduceri, cum ar fi cazurile lui Mircea Cărtărescu, Radu Paraschivescu, Nicolae Manolescu, Alex Ştefănescu, alţi colegi de breaslă, cum ar fi Dan Stanca, se află într-o situaţie financiară dramatică.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite