Cântăreţul Bob Dylan, de la muzică la Premiul Nobel pentru Literatură VIDEO

Răspunsul, prieteni, e suflare în vânt

Bob Dylan (75 de ani) a câştigat Premiul Nobel pentru Literatură, acordat de Academia Suedeză.  În România, Mircea Cărtărescu i-a tradus un volum de versuri. La Editura Humanitas Fiction, în colecţia „Poezia", a apărut în 2012 o selecţie de 100 de poeme din Lyrics, purtând titlul Suflare în vânt, în traducerea lui Mircea Cărtărescu, care a întocmit antologia şi a semnat prefaţa volumului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Bob Dylan s-a născut pe 24 mai 1941, la Duluth, Minnesota. 


În timpul studenţiei a început să interpreteze cântece folk şi country, luându-şi numele de Bob Dylan după cel al poetului Dylan Thomas. După primele discuri care l-au consacrat pe scena folk şi ca portdrapel al mişcării protestatare din epocă, a folosit, începând cu albumul Bringing It All Back Home (1965), şi instrumente electrice, fapt care i-a contrariat, în epocă, pe puriştii genului. Transgresând genurile muzicale, este unul dintre cei mai mari interpreţi şi compozitori de folk-rock. Discografia sa cuprinde până în prezent 36 de discuri originale, cărora li se adaugă numeroase înregistrări live şi compilaţii. Multipremiat - printre distincţiile recente, Presidential Medal of Freedom acordată de preşedintele Barack Obama în 2012 -, cu peste 100 de milioane de discuri vândute, Bob Dylan continuă să concerteze şi să aibă o influenţă notabilă. De la Jimi Hendrix până la formaţii alternative precum Laibach, cântecele sale au fost şi sunt şi astăzi preluate şi adaptate.

Opera sa scrisă include, alături de proza poetică Tarantula (1971), The Definitive Bob Dylan Songbook (2001), volumul de memorii Chronicles: Volume One (2004), Lyrics: 1962-2001 (2004), Forever Young (2008), The Lyrics: Since 1962, Edited by Christopher Ricks.

La Editura Humanitas Fiction, în colecţia „Poezia", a apărut în 2012 o selecţie de 100 de poeme din Lyrics purtând titlul Suflare în vânt, în traducerea lui Mircea Cărtărescu, care a întocmit antologia şi a semnat prefaţa volumului. 

 

 Bob Dylan într-un concert, în anul 1969 FOTO Guliver / Getty Images / William Lovelace

Imagini din aceeasi galerie
  •  Bob Dylan într-un concert, în anul 1969 FOTO Guliver / Getty Images / William Lovelace
  •  Bob Dylan cu Joan Baez, pe 28 august 1963, la un protest pentru drepturile civile.  FOTO Guliver / Getty Images / Rowland Scherman / National Archive
  •  Bob Dylan pe 11 iunie 2009, în Culver, California FOTO Guliver / Getty Images / Kevin Winter
  •  Bob Dylan la o conferință în Londra FOTO Guliver / Getty Images  / Express Newspapers
  •  Bob Dylan, 28 aprilie 1965 FOTO Guliver / Getty Images / Evening Standard
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările