Cadou de Moş Nicolae:  O carte frumoasă, cinste cui te-a scris, cinste cui te-a cântat, cinste cui te-a editat: Editura Didactică, Doamna Directoare Maria Nistor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aşadar, un dar de Moş Nicolae, o carte atât de frumoasă, dedicată ,,Totuşi toamnei" şi inspirată de marea poezie de iubire a marelui poet Adrian Păunescu, editată ca un obiect de artă, de păstrat mereu pe noptieră, aproape de visurile frumoase pe care le merităm într-o lume care pare să fi uitat că există şi suflet, că mai există şi iubire, că mai există şi anotimpuri cu farmecul lor unic încă,

aici la Paralela 45, mai există şi bucuria de a te bucura şi iarăşi într-o vreme şi o lume care îşi ”financiarizează” (ce barbarism!) şi sentimentele.

Aşadar, ca să fiu şi mai bine înţeles, o carte editată, paginată fermecător şi ilustrată inspirat, o antologie a poeziei dedicată toamnei de către Adrian Păunescu, antologie alcătuită la iniţiativa Editurii Didactice, a directoarei acestei edituri, doamna Maria Nistor, care sper că va continua editând încă 3 antologii, cu selecţiuni din poezia lui Adrian Păunescu dedicate iernii, primăverii şi verii.

Este, repet, atât de frumoasă această carte prefaţată de fiul poetului, profesorul universitar şi poetul şi cantautorul Andrei Păunescu, acela care a revitalizat cu succes ,,Cenaclul Flacăra", cucerind nu numai pe ,,nostalgici", ci şi tânăra generaţie de astăzi.

Ilustratorii care se joacă fericit cu frunzele toamnei şi cu neasemuitele lor culori sunt în ordinea pe care o indică editura: Otilia Boş, Mădălina Mogoşeanu, Raluca Turliu.

Poeziile sunt, fireşte, arhicunoscute, cele care au făcut şi obiectul unor compoziţii muzicale şi interpretări vocale, la fel intrate în conştiinţa publică şi aici trebuie să subliniem că o parte din cântece sunt compoziţii muzicale datorate tot Poetului.

Pentru că această carte este însoţită de un compact disc, sunt dator să vă spun şi numele cântăreţilor: Tatiana Stepa, Andrei Păunescu şi Maria Măgirescu, Cristian Buică, Emeric Imre (Emeric Set), Mădălina Amon, Vali Şerban, Octavian Bud, Emilian Onciu, Vasile Mardare, Walter Ghicolescu, Florin Paul Camen.

Sigur că poemele sunt cântate de consacraţii artişti ai ,,Cenaclului Flacăra", cum ar fi Tatiana Stepa cu ,,Copaci fără pădure", dar şi artişti tineri de azi şi am să remarc interpretarea poeziei ,,Vine toamna intră-n casă" interpretată de Mădălina Amon, la înălţimea tulburătoarei poezii.

Sper să nu supăr pe nimeni, îngăduindu-mi, cu asentimentul familiei (Carmen Păunescu, Andrei Păunescu şi Ana Maria Păunescu) să reproduc aici poemul:

Cântec de toamnă

Du-te-n casă, vine toamna, vine toamna pe pământ

Rămurişul de-astă vară este veşted şi e frânt,

Peste brumă vine brumă, vine toamna peste noi,

Hai în iulie cu toţii, hai în iulie-napoi.

Şi să spunem cu durere psalmii iernii către cer,

Şi să punem de-ale gurii pe pustiul lăicer,

Du-te-n casă, vezi de soba are coturi, are coş,

Vine toamna şi copiii sunt mereu mai friguroşi.

Am să-i dau legalizarea unui straniu testament,

Să-l citeşti la bătrâneţe şi să-l împlineşti prudent,

Am să mor la umbra dulce a clăilor de fân

Şi acolo pentru ulii peste toamnă să rămân.

Noapte bună şi adio, toamnă bună şi ce vrei,

Poţi să-mi faci din frunză moartă rugul ultimei scântei,

Şi pe urmă, intră-n casă, vine toamna peste toţi,

N-ai să poţi să-mi dai o mână, am să cad şi n-ai să poţi.

Vine toamna ca un viciu şi de formă şi de fond

Am să cad la umbra clăii, surâzând spre orizont.

Vine toamna, vine toamna, vine toamna peste noi,

Am să-i cad în mână grabnic ca o pradă de război.

Du-te-n casă şi fă focul, rămurişul este frânt,

Vine toamna, vine toamna, vine toamna pe pământ.

Şi să-ţi pui flanel de lână, pune-mi pernă frunze vechi,

Pune-ţi ultimele fructe în zulufi şi la urechi.

Du-te-n casă, vine toamna, eu rămân să o aştept,

Este ultima mea toamnă, este ultimul meu drept. "

Din păcate şi spre nedumerirea mea acest text cântat tulburator de Mădălina Amon, cum mai spuneam, şi aflat pe disc, nu a fost selectat în carte; el poate fi găsit însă în ,,Cartea cărţilor".

O carte şcoală de poezie şi muzică bună, o carte inspirată şi pentru şcoala vieţii noastre de toate zilele.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite