Bob Dylan va fi reprezentat la Stockholm de Patti Smith

Bob Dylan va fi reprezentat la Stockholm de Patti Smith

Bob Dylan    FOTO: Guliver

Bob Dylan a mulţumit în scris Academiei Suedeze care i-a atribuit premiul Nobel pentru literatură în luna octombrie şi va fi reprezentat de cântăreaţa americană Patti Smith la ceremonia oficială de înmânare a distincţiilor create de inventatorul dinamitei, ce va avea loc la Stockholm, pe 10 decembrie, informează Le Figaro, citat de agenţia News.ro.

Ştiri pe aceeaşi temă

Bob Dylan, premiat de Academia Suedeză pe 13 octombrie 2016, a anunţat deja că nu va putea să participe la acea ceremonie oficială de pe 10 decembrie la Stockholm. Două luni mai târziu, artistul american a mulţumit, în sfârşit, instituţiei suedeze, prin intermediul unui mesaj scris. Starul american va fi reprezentat la acel eveniment de cântăreaţa Patti Smith, care va interpreta unul dintre cântecele sale.

Atunci când nimeni nu se mai aştepta, la aproape două luni de când a câştigat Nobelul pentru literatură, Bob Dylan a trimis Academiei Suedeze textul cu discursul său de mulţumire, a anunţat, luni, Fundaţia Nobel.

”Laureatul premiului Nobel pentru literatură din acest an, Bob Dylan, nu va participa la Săptămâna Nobel, dar ne-a trimis un text care va fi citit în timpul dineului oficial”, a precizat Academia Suedeză într-un comunicat.

Această scrisoare de mulţumire - câteva cuvinte ce vor fi citite la finalul banchetului oficial de pe 10 decembrie - nu îl scuteşte însă pe starul american de obligaţia de a susţine un discurs de acceptare a premiului. Potrivit agenţiei de presă suedeze TT, scrisoarea de mulţumire adresată de Bob Dylan va fi citită la banchetul de pe 10 decembrie de Horace Engdahl, unul dintre membrii Academiei Suedeze.

După ce a primit premiul Nobel pentru literatură, Bob Dylan s-a dovedit a fi un laureat mai puţin obişnuit. În seara zilei decernării premiului, pe 13 octombrie, starul american a susţinut un concert în Las Vegas şi nu a rostit niciun cuvânt pe această temă. Un membru al Academiei Nobel nu a ezitat să îl numească ”grosolan” şi ”arogant”. La sfârşitul lunii octombrie, întrebat în legătură cu participarea sa la ceremonia oficială de înmânare a premiilor Nobel şi la banchetul de după aceasta, Bob Dylan a făcut următoarea declaraţie pentru Daily Telegraph: ”Absolut. Dacă va fi posibil”. Dar pe 16 noiembrie , într-un mesaj către Academia Suedeză, Bob Dylan s-a declarat ”încântat” de acest premiu şi a spus că nu va putea să vină la Stockholm din cauza ”altor angajamente”.

La ceremonia de înmânare a premiilor Nobel, cântăreaţa americană Patti Smith, admiratoare a lui Bob Dylan, va interpreta unul dintre cântecele acestuia - ”A Hard Rain's A-Gonna Fall".

Potrivit Academiei Nobel, "există şanse mari ca laureatul să vină la Stockholm anul viitor” şi va putea să îşi susţină, atunci, discursul de acceptare a premiului.

Bob Dylan nu este singurul laureat al premiului Nobel pentru literatură care nu se prezintă la banchetul oficial pentru a-şi primi premiul. Scriitoarea austriacă Elfriede Jelinek, în 2004, şi dramaturgul britanic Harold Pinter, în 2005, nu au participat nici ei la banchetele din acei ani.

Legendarul cântăreţ folk american Bob Dylan a devenit primul cântăreţ din lume care a câştigat premiul Nobel pentru literatură, pe 13 octombrie 2016, pentru ”crearea unor noi expresii poetice în marea tradiţie a cântecului american”, potrivit motivaţiei oficiale a Comitetului Nobel.

Deşi fanii şi colegii de breaslă ai artistului american l-au felicitat în număr mare pentru câştigarea premiului, artistul, în vârstă de 75 de ani, nu a vorbit în mod public despre acest trofeu prestigios până la sfârşitul lunii octombrie, când a acordat un interviu pentru The Telegraph, în care a spus că apreciază foarte mult această distincţie literară.

În mod tradiţional, toţi laureaţii premiilor Nobel sunt invitaţi în fiecare an să participe la o ceremonie de înmânare a premiilor, la Stockholm, în Suedia, pe 10 octombrie - data la care se comemorează moartea lui Alfred Nobel. Trofeele sunt înmânate de regele Carl XVI Gustaf al Suediei, iar laureaţii trebuie să susţină discursuri de acceptare a premiilor în cadrul unui banchet oficial.

Bob Dylan are statutul unei legende. Influenţa lui asupra muzicii contemporane este profundă, iar el este obiectul unui flux constant de ”literatură secundară”, reprezentând sursa de inspiraţie principală pentru numeroşi scriitori.

Prin versurile sale, publicate în volume sau transpuse pe muzică, Bob Dylan a marcat cultura americană în a doua jumătate a secolului al XX-lea.

Majoritatea compoziţiilor sale au devenit embleme ale mişcărilor anti-război şi pentru drepturile civile la scară mondială.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările