Biblioteca pentru aproape toţi: cărţi de citit la fiecare vârstă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
carti

Recomandată copiilor între 1 şi 100 de ani, lista de mai jos nu are nicio pretenţie serioasă, alta decât a fi supusă (în parte) subiectivismului autorului ei.

Nicio listă nu poate fi exhaustivă şi perfect justificabilă pentru toată lumea. Şi, la fel ca oricare altă înşiruire de autori, canonică sau nu, deserviciul adus literaturii (dar şi altor arte) e major. Cum ar putea să nu fie, atunci când din articol lipsesc autori de seama ca Dostoievski, Steinbeck, Poe, Bradbury, Mishima, Lovecraft, Eco etc., adică,  în fond, cam 99,9% dintre scriitori de seamă ai literaturii universale.

De aici e doar un pas către gaura neagră a unor polemici interne, care s-au soldat, în final, cu un compromis (care miroase a abandon). Cum să îl pui, de exemplu, la 17 ani pe Golding, dar nu pe Orwell. Şi atunci pe Orwell unde-l vâri? Îl laşi afară cu totul? „Sacrilegiu!” se aude din mulţime, şi chiar aşa e. Din această dilemă, dar şi dintr-o mulţime de altele, nu am putut ieşi.

Prin urmare, lista de mai jos trebuie consumată cu un păhărel de digestiv. Şi luată drept scheletul unei recomandări de lectură extrem de generoase. Şi poate a unei suprapuneri cu propriile păreri, care pot fi, deseori, mai veridice sau, poate, mai greu de combătut. Pentru că ce e o listă, dacă nu altceva decât validarea şi încurajarea unui val de popularitate?

Cât despre români, i-am făcut uitaţi pe Eminescu, pe Preda, pe Barbu (Ion şi Eugen – pe care l-am consemnat cu „Groapa”, apoi l-am scos), pe Nichita, pe Stanca, pe Nedelciu, pe Ivănescu, pe Voiculescu (Vasile, desigur), I. D. Sârbu etc., iar pentru asta îmi cer scuze profesorilor de literatură, iubitorilor de scrieri româneşti şi, fireşte, patrioţilor de mucava.

Sper, totuşi, ca măcar motivaţia adusă autorilor prezenţi aici să fie pe gustul unei majorităţi – dacă nu absolute, atunci măcar îngăduitoare. Iată şi cele 100 de recomandări, pe vârste:

1 an: Omida mâncăcioasă – Eric Carle

Tocmai ce ai apărut pe lume! Niciodată nu e prea devreme să înveţi importanţa legumelor şi a fructelor, dar şi a cumpătării. Te doare burtica? Omida ştie de ce!

2 ani: Pietrele lui Aston – Lotta Geffenblad

A venit vremea să faci lumea un loc mai bun. Bunătatea şi compasiunea, care te vor însoţi toată viaţa, încep cu căţelul Aston, care strânge pietrele îngheţate de pe drum, le duce acasă şi le înveleşte în păturici pentru a le scăpa de frigul de afară.

3 ani: Regele tuturor sălbăticiunilor – Maurice Sendak

Ai uitat deja de Aston şi începi să faci năzbâtii. Iar părinţii te vor trimite la tine în cameră. Fireşte, eşti nemulţumit, poate chiar neîndreptăţit. Te smiorcăi şi baţi din picior. Eşti un monstruleţ. Şi trebuie să stai printre ai tăi. Dar niciunde nu e mai bine ca acasă!

4 ani: Întunericul – Lemony Snicket

Nu eşti atât de viteaz precum credeai. De sub pat, din dulap, din întuneric, te pândesc ochi înfometaţi. Curajul te părăseşte. Ai vrea să îţi chemi părinţii. Dar ei nu te aud, pentru că nu vor fi tot timpul aproape. Ce faci?

5 ani: Ce poţi face cu o idee – Kobi Yamada

A venit vremea să gândeşti pentru tine, să iei decizii, iar o idee îţi poate fi cel mai bun prieten. La joacă, la grădiniţă, acasă. Şi de îndată ce pune stăpânire pe tine, nu îţi va mai da drumul.

6 ani: Regulile verii – Shaun Tan

Ultimul strop de libertate. Urmează anii de şcoală. Mulţi şi plictisitori. Aşa că a venit momentul să bifezi o vară ciudată şi plină de mistere, care să rămână cu tine pentru tot restul vieţii.

7 ani: Pânza Charlottei – E. B. White

Ai învăţat să citeşti şi eşti gata să porneşti pe drumul lecturii. Obligatoriu să începi cu cele clasice, confirmate şi răs-confirmate. Şi nu degeaba. Prietenie, bunătate şi dăruire, iată cuvintele cheie.

Întreg articolul îl puteţi citi pe Savantgarde.ro.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite