Au fost anunţate rezultatele Concursului Polirom Junior. Cine este câştigătorul şi cine a primit o menţiune specială din partea juriului

Au fost anunţate rezultatele Concursului Polirom Junior. Cine este câştigătorul şi cine a primit o menţiune specială din partea juriului

Prima ediţie a concursului de manuscrise de literatură pentru copii s-a încheiat cu un câştigător şi o menţiune specială

Editura Polirom a anunţat rezultatele Concursului de manuscrise de literatură pentru copii, ediţia 2018, concurs lansat pe 13 iulie. Juriul a fost format din scriitoarea şi traducătoarea Veronica D. Niculescu, Raluca Selejan şi Oana Doboşi-Potcoavă de la Librăria La Două Bufniţe din Timişoara, precum şi din membrii redacţiei Polirom Junior.

Câştigătorul primei ediţii a Concursului de manuscrise de literatură pentru copii Polirom Junior este Călin Torsan – romanul Vrăjitorul dinţos. Juriul a decis însă să acorde şi o menţiune specială la această primă ediţie, menţiune care a mers către Diana Geacăr – romanul Ce văd dragonii.

Ambele romane vor fi publicate în primăvară anului 2019, în colecţia „Junior” a Editurii Polirom.

„Am fost surprinşi de numărul mare de manuscrise sosite în inbox, dar şi de calitatea lor: am avut de ales dintre peste 80 de potenţiale cărţi, acoperind zone foarte diferite tematic şi stilistic. Romanul lui Călin Torsan, Vrăjitorul dinţos, a întrunit unanimitatea voturilor, iar cel al Dianei Geacăr ni s-a părut a aduce o notă de melancolie şi lirism, note ce lipseau majorităţii manuscriselor înscrise în concurs, lucru ce ne-a convins să susţinem publicarea lui, cu menţiunea specială a juriului. Ni se pare mai mult decât îmbucurător că atât manuscrisul premiat, cât şi cel care a primit menţiune au ca autori doi scriitori cunoscuţi. Lucrul acesta ne certifică faptul că literatura pentru copii e o zonă care atrage din ce în ce mai mult nu doar publicul, cât şi creatorii din zona mainstream a literaturii”, a spus Bogdan-Alexandru Stănescu (foto:dreapta) , coordonatorul colecţiei „Junior” a Editurii Polirom, desprea această primă ediţie.

 

„«Pit era un tip atipic. Un pitic apatic.», aşa începe cartea lui Călin Torsan, Vrăjitorul dinţos. Pe mine m-a prins de la primele rânduri şi nu m-a dezamăgit o clipă, până la capăt. O apariţie specială, între zecile de volume jurizate. Mare bucurie când, în seara votului final, am descoperit că toţi membrii juriului o votaseră pentru primul loc. O poveste amuzantă, cu un băiat palid care are părinţi ocupaţi şi un laptop cu jocuri. O poveste care se petrece chiar lângă tine şi care subminează clişee. Nu putem decât să sperăm că micuţii cititori vor fi la fel de încântaţi ca şi noi de povestea misteriosului, marelui, atotputernicului Vrăjitor dinţos, care e parte zi de zi din vieţile noastre”, a povestit  scriitoarea Veronica D. Niculescu (foto: jos) despre Vrăjitorul dinţos, de Călin Torsan, câştigătorul primei ediţii a concursului.

„Romanul Dianei Geacăr, Ce văd dragonii, ne-a captivat pe amândouă încă de la primele pagini, povestindu-ne uneia celeilalte aproape în fiecare zi despre ţinutul în care lumea poveştilor atât de îndrăgite de noi şi cea a jocurilor pe calculator se contopesc în aventuri fantastice. Ne-a plăcut pentru povestea actuală care îşi va purta cititorii juniori într-o aventură cu troli, dragoni, porci spinoşi, peşti vorbitori şi patru statui cărora li se mai spune şi Spaime. Credem că romanul Dianei Geacăr şi-a găsit locul în colecţia „Junior”, o colecţie dedicată copiilor şi adolescenţilor care cred în puterea imaginaţiei şi cărora le place să citească poveştile cu creionul în mână”,  Oana Doboşi-Potcoavă si Raluca Selejan despre Ce văd dragonii, de Diana Geacăr (foto: jos)

Călin Torsan: „Mă numesc Călin Torsan şi sunt născut în 1970. Bucureştean. Atenţia pentru divertismentul copiilor mi-a fost stârnită de mai multe ori, iar lucrurile materializate pentru ei sunt următoarele: colaborarea la cele două volume colective Bookătăria de texte şi imagini; colaborarea şi coordonarea a două volume apărute la Editura Martor a Muzeului Naţional al Ţăranului Român. Este vorba despre Piua! şi Case-n casă; romanul Totul numai pentru tata (Editura Casa de Pariuri Literare), text distins cu premiul de secţiune al Trofeului Arthur 2015, pentru vârstele 8 – 14 ani; poemul Bebeluşul cu castron, Alexandru Macedon (Editura Casa de Pariuri Literare, 2018); atelierul de educaţie muzicală alternativă, Poveşti cu urechi, pe care îl desfăşor de mai mulţi ani în cadrul Muzeului Naţional al Ţăranului Român, locul meu de muncă; albumul O mână de boabe, construit împreună cu grupul abuabua pe baza a mai multor cântece de leagăn tradiţionale.”

Diana Geacăr (n. 1984) este scriitor şi traducător. A publicat volumele de poezie bună, eu sunt diana şi sunt colega ta de cameră (Editura Vinea, 2005, Premiul Naţional Mihai Eminescu – OPUS PRIMUM), Frumuseţea bărbatului căsătorit (Editura Vinea, 2009, Premiul Marin Mincu) şi Dar noi suntem oameni obişnuiţi (Editura Cartea Românească, 2017). A publicat poeme şi proză scurtă în reviste literare (Poesis Internaţional, iocan, Literomania, Levure littéraire, Timpul, Crevice, Subcapitol, Prăvălia culturală ş.a.) şi în antologii (Exerciţii de neclintire. Antologia poeţilor laureaţi ai Premiului Naţional de Poezie Mihai Eminescu – OPUS PRIMUM 1999-2017, Casa de Editură Max Blecher, 2017; Tu, înainte de toate. O antologie a poeziei contemporane de dragoste, Editura Paralela 45, 2017, coord. Cosmin Perţa, ş.a.). În 2009, a participat la a treia ediţie a workshop-ului de traducere de poezie Re:verse, organizat la Szigliget, în Ungaria, de  József Atilla Circle Literary Association of Young Writers (JAK). A tradus din limba engleză poeme pentru revista online Crevice şi pentru antologia de poezie internaţională contemporană Portrete de frontieră/ GrenzPortraits (Klak Verlag, Berlin, 2017, coord. Rodica Draghincescu), în care este prezentă şi ca autor, şi, din limbile engleză şi franceză, cărţi de literatură contemporană. Face parte din echipa de editori ai revistei Crevice. Trăieşte în Târgovişte.

 

 

Editura Polirom a lansat colecţia „Junior” în decembrie 2017, un proiect editorial ce se adresează atît copiilor, cît şi adolescenţilor. Aceştia vor găsi aici cărţi de aventuri, romane fantasy, cărţi ilustrate, semnate de nume mari ale literaturii universale, precum şi autohtone actuale. Elif Shafak, Sophie Kinsella sau Ian McEwan sînt autori deja îndrăgiţi de publicul românesc, public care are acum ocazia să-i cunoască şi în ipostaza de autori de literatură young adult sau pentru copii. Colecţia se adresează unui public tînăr foarte variat, de la elevii de şcoală primară şi pînă la tinerii de orice vîrstă. Titlurile apărute, aici.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: