Lansarea cărţii „Mândră să fiu rromă“, de Anina Ciuciu, masterandă la Sorbona, a avut loc vineri, la Cărtureşti Verona

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Mândră să fiu rromă: de la Faţa Luncii la Sorbona“ este numele cărţii scrise de Anina Ciuciu (24 de ani), masterandă în anul II, la Universitatea Sorbona, în colaborare cu jurnalistul francez Frédéric Veille. Volumul, apărut la Editura Pandora M – din cadrul Grupului Editorial Trei - într-o traducere de Ana Antonescu, a fost lansat vineri, la Cărtureşi Verona.

Cartea „Mândră să fiu rromă: de la Faţa Luncii la Sorbona“, cu titlul original: „Je suis Tzigane et je le reste“, a fost publicată, în 2013, în Franţa, la Editura City Editions. La evenimentul de lansarea a ediţiei în limba română, de la Cărtureşti Verona, au fost prezenţi şi au luat cuvântul: Magdalena Mărculescu - directoare editorială a Grupului Editorial Trei, Stanislas Pierret - directorul Institutului Francez, Damian Drăghici - consilier de stat pe problemele rromilor şi Ana Antonescu - traducătoarea volumului.

„Este o carte care se citeşte uşor, pentru că este relatată în acest stil al confesiunii, al jurnalului. Este povestea pe care Anina ne-o spune despre viaţa ei şi nu este o poveste, ci un adevăr“, a mărturisit Magdalena Mărculescu, directoare editorială a Grupului Editorial Trei.

De asemenea, Magdalena Mărculescu a afirmat că a impresionat-o destinul Aninei Ciuciu, „aşa cum impresionează orice destin de om şi de copil, care, pornind de la condiţii mai puţin favorabile sau defavorabile de-a dreptul, reuşeşte să învingă, reuşeşte să împlinească un vis, reuşeşte să facă un efort peste putinţa omenească“.  

Damian Drăghici, consilier de stat pe problemele rromilor, a vorbit despre obstacolele similare pe care el şi Anina Ciuciu au fost nevoiţi să le depăşească. Acesta a declarat: „Cred că, într-un fel, şi complexul acela de inferioritate te face să mergi puţin mai departe, în comparaţie cu un copil care e răsfăţat“.

Anina Ciuciu, masterandă în anul II, la Universitatea Sorbona, consideră că a meritat să scrie această carte, care poate fi privită ca un apel la toleranţă. Mai mult, volumul îi transmite un mesaj şi comunităţii  rrome:

„Chiar dacă este greu, putem depăşi aceste obstacole cu ajutor, cu noroc şi cu foarte multă voinţă, bineînţeles. Putem să ajungem acolo unde vrem noi, să ne împlinim visurile. Dacă această carte va ajuta o singură persoană să ajungă acolo unde a dorit, va fi un succes“, a declarat Anina.

Anina Ciuciu s-a născut în ianuarie 1990, la Craiova, în Cartierul Luncii, aflat la marginea oraşului. În 1999, după mai multe întâmplări nefericite, a ajuns în Franţa, la Bourg-en-Bresse, împreună cu părinţii şi surorile ei. Acest parcurs a fost cu adevărat dificil. Familia a locuit în condiţii insalubre, în tabere de rromi şi, o perioadă îndelungată, şi-a câştigat traiul din cerşit. După ce au primit o locuinţă, părinţii au avut şansa să lucreze în condiţii decente, iar copiii au mers la şcoală. Anina, pasionată de învăţătură, a devenit o elevă eminentă, care studiază astăzi la Universitatea Sorbona. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite