Alex. Ştefănescu răspunde la întrebarea „Cine mai are azi nevoie de literatură?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alex. Ştefănescu vine la „Conferinţele Teatrului Naţional”                 FOTO EDuard Enea
Alex. Ştefănescu vine la „Conferinţele Teatrului Naţional”                 FOTO EDuard Enea

Criticul şi istoricul literar Alex. Ştefănescu va susţine pe 22 martie, de la ora 11.00, o conferinţă pe tema „Cine mai are azi nevoie de literatură?”, în cadrul programului „Conferinţele Teatrului Naţional”, la Teatrul Naţional din Bucureşti.

Alex. Ştefănescu va încerca să răspundă la o întrebare ce revine tot mai des în discuţie în ultima perioadă, pledând pentru nevoia de ficţiune. Cunoscutul critic şi istoric literar se va afla la Teatrul Naţional din Bucureşti duminică, 22 martie.

„Mi se adresează de multe ori întrebarea: cine mai are nevoie azi de literatură? Iată răspunsul meu: toţi avem nevoie de literatură, dar nu ştim că avem nevoie”, explică Alex. Ştefănescu tema conferinţei.

„Cu sute de ani în urmă, marinarii care călătoreau pe mări şi oceane vreme îndelungată se îmbolnăveau de o boală misterioasă: le apăreau pete pe faţă şi pe picioare, le sângerau gingiile, deveneau hidoşi. Nimeni nu cunoştea cauza. După mult timp avea să se afle că boala – numită scorbut – era provocată de absenţa vitaminei C din alimentaţia marinarilor (care, prin forţa împrejurărilor, mâncau pesmeţi, pastramă, dar nu şi fructe şi legume proaspete). Într-o situaţie asemănătoare ne aflăm noi. Ne facem tot mai urâţi şi nu înţelegem de ce. Oamenii care citesc sunt frumoşi. Lectura nu schimbă, bineînţeles, plastica feţei. Design-ul fizionomiei rămâne mereu acelaşi pe care îl avem din naştere. Dar chipul unui om cultivat iradiază nobleţe, se înconjoară de un fel de aureolă uşor de recunoscut”, mai spune spune cunoscutul critic.

Născut pe 6 noiembrie 1947,  Alex. Ştefănescu este, de asemenea, prozator, dramaturg, publicist şi realizator de emisiuni TV şi colaborator al ziarului Adevărul. Este autor a mii de articole şi a 24 de cărţi, dintre care „Istoria literaturii române contemporane. 1941-2000”, apărută în 2005 (Premiul Uniunii Scriitorilor, Premiul Academiei) a stârnit numeroase reacţii. Emisiunea Un metru cub de cultură, difuzată de Realitatea TV, i-a adus Premiul APTR pentru talk-show-uri pe 2004, iar altă emisiune, realizată pentru TVR Cultural, Istoria literaturii române contemporane povestită de Alex. Ştefănescu – Premiul APTR pentru emisiuni culturale pe 2008.

În 2009 a publicat o carte despre două sute cincizeci de cărţi proaste, „Cum te poţi rata ca scriitor”. Tot în 2009 a început să realizeze şi o emisiune TV pe această temă, „Tichia de mărgăritar”. A urmat, între 2011-2013, emisiunea „Iluminatul public”, consacrată cărţilor de valoare apărute după 1989.

Cele mai recente volume ale lui Alex. Ştefănescu sunt „Texte care n-au folosit la nimic”, „Un scriitor, doi scriitori” şi „Mesaj către tineri. Redescoperiţi literatura!”, toate apărute în 2014.

La finalul conferinţei, scriitorul va acorda autografe pe cea mai recentă carte a sa, „Mesaj către tineri. Redescoperiţi literatura!”, publicată la Editura Curtea Veche.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite