Albumul „Românii de lângă noi“ a fost lansat la Ministerul Afacerilor Externe

Albumul „Românii de lângă noi“ a fost lansat la Ministerul Afacerilor Externe

Volumul "Românii de lângă noi", editat de Grupul Corint, a fost lansat de Stejărel Olaru, Cristian Greşanu şi Cornel Sigmirean la Ministerul Afacerilor Externe                            FOTO: Grupul Editorial Corint

Albumul „Românii de lângă noi“, realizat de istoricii Daniel Cain, Armand Goşu, Cornel Sigmirean şi Annemarie Sorescu –Marinkovic, a fost lansat vineri de Grupul Editorial Corint şi Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni la sala „Grigore Gafencu“ de la Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Albumul, editat de Corint în condiţii grafice deosebite, este un cadou oferit românilor de pretutindeni.

Cristian David, ministru delegat pentru românii de pretutindeni, Stejărel Olaru,secretar de stat, coordonator al Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni( DPRRP), Cristian Greşanu, director al Grupului Editorial Corint şi istoricul Cornel Sigmirean au fost invitaţi la lansarea albumului "Românii de lângă noi".

Albumul, editat de Grupul Editorial Corint, aduce în prim-plan vecinătatea istorică, cu regiunile locuite de români. În România, dar şi în cadrul comunităţilor româneşti din afara graniţelor,  se cunosc prea puţine aspecte referitoare la viaţa, continuitatea şi legăturile de limbă şi istorie ale românilor din Albania, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Macedonia, Serbia, Ucraina şi Ungaria cu statul român.

Spaţiile unde se află comunităţile istorice sunt abordate sintetic, mai ales de la momentul formării statelor naţionale în regiune (final de secol XIX), fenomen ce a presupus o redimensionare a problemei minorităţilor naţionale, cuprinse în cadrul unor noi frontiere. Comunităţile din vecinătate sunt situate în general în mediul rural, fapt ce a crescut ataşamentul lor faţă de reperele consacrate în comunitate: şcoală, biserică, sărbători şi obiceiuri.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: