Personajele fotografului Bogdan Gîrbovan, în „Categorii“. „Prefer să las o lacună în proiect, care poate să fie plastică, decât să forţez nota“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bogdan Gîrbovan a vorbtit, la Adevărul Live, despre „Categorii”, o carte care reuneşte proiectele sale fotografice. Printre acestea, 10/1, o serie în care apar locatarii garsonierelor unui bloc, sau R.A.P.I., făcut în parteneriat cu Michele Bressan, în care cei doi au devenit arheologi, fotografiind obiecte din Primul şi cel de-al Doilea Război Mondial, găsite pe teritoriul ţării.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul live

10/1, Chambre d'amis, Două luni nicăeri, 5@14, Uniforme şi Veşminte, R.A.P.I., Spa.ro, Trip la 2 stele, RO_Archive, Passato Prossimo sunt titlurile care încununează seriile de fotografii realizate de Bogdan Gîrbovan despre care acesta a vorbit la Adevărul Live. 

Miercuri, 20 martie, de la ora 18:00, la Modul Cărtureşti, va avea loc lansarea cărţii „Bogdan Gîrbovan. Categorii". 

Cartea ia forma unei publicaţii bilingve care doreşte să ofere o imagine de ansamblu asupra conceptelor şi problematicilor expuse de artist. Proiectele realizate din 2006 până în prezent sunt alăturate în ordinea legăturii lor la nivel conceptual şi prezentate din perspectiva autorilor: Michele Bressan, Matei Caltia, Svetlana Cârstean, Bogdan Gîrbovan, Nicu Ilfoveanu, Iosif Kiraly, Diana Marincu, Andra Matzal, Igor Mocanu, Dan Perjovschi, Sanda Watt. 

Monografia face parte dintr-o serie viitoare care îşi doreşte să medieze întâlnirea dintre fotografie şi cititor. Galeria Posibilă este o instituţie care, de peste 18 ani, susţine, produce şi expune lucrări de artă, fiind preocupată de felul în care este percepută fotografia la nivelul comunităţii.

10/1 şi Chambre d'amis sunt două serii ca într-un pandant. Prima, cea care a devenit virală pe internet în 2015, cuprinde 10 fotografii care reprezintă garsoniere situate una peste cealaltă într-un bloc de 10 etaje din partea estică a Bucureştiului, la etajul 10 locuind fotograful. Toate au fost făcute din acelaşi unghi, la aceeaşi oră pentru a ilustra diferenţeloe sociale şi economice ale locatarilor. Camerele pot fi văzute „ca un dosar psihologic al tuturor celor ce trăiesc acolo”, după cum explica Gîrbovan la un moment dat. 

Categorii_Bogdan Gîrbovan

Cea de-a doua, Chambre d'amis, sau „Odaia bună” reprezintă spaţiul de locuire rural, mai exact încăperea rezervată oaspeţilor, odaia care, de multe ori, „nu mai aşteaptă pe nimeni”. Asta, dacă acea cameră nu a fost deja transformată într-o anexă pentru depozitarea obiectelor, de la ouăle puse la răcoare, până la sicriul pregătit de un sătean în absenţa unei familii căreia să îi lase în grijă înmormântarea.

Categorii_Bogdan Gîrbovan

Două luni nicăeri reprezintă întoarcerea fotografului la originile familiei, pe linie paternă. Fotografiile din serie sunt făcute în satul Izvorălu, din Oltenia, acolo unde cumpărase casa în care locuise bunicul său, de la o mătuşă. În cele din urmă, pentru că nu avea cum să ajungă acolo decât o dată pe an, a vândut-o vecinilor. În cele două luni, cât a locuit acolo, s-a instalat în curte, la cort. Femei care par mai tinere decât sunt de fapt, pozând, mândre, cu sapele în spate, un bătrân cu mâinile mari, care şi-a lăsat sapele în iarbă pentru că nu voia să fie fotografiat cu ele, dar şi porţile satului- toate se regăsesc în colţul de lume oltenesc surprins de Gîrbovan. 

Categorii_Bogdan Gîrbovan
Categorii_Bogdan Gîrbovan

5@14 reprezintă o serie de portrete a cinci puşti, care îşi are continuarea în 5@18- aceeaşi puşti, deveniţi majori. După cum comenta Igor Mocanu, „pe nesimţite, portretul s-a transformat în autoportret”.

Categorii_Bogdan Gîrbovan

Uniforme şi Veşminte cuprinde fotografii cu poliţişti şi preoţi, privind, cel mai adesea spre cameră. Au pozat special pentru Gîrbovan, toţi, cu excepţia Patriarhului Daniel, prezent şi el în serie, cu o fotografie realizată în timpul unei slujbe. Din cele două ierarhi, lipsesc doar două poziţii, singurii reprezentanţi care au refuzat să fie fotografiaţi: chestorul, respectiv diaconul.

Categorii_Bogdan Gîrbovan
Categorii_Bogdan Gîrbovan

R.A.P.I. Underground (Romanian Archaeological Photography Index) este proiectul lui Bogdan Gîrbovan realizat împreună cu prietenul său, Michele Bressan, în care artiştii au devenit şi arheologi. Cei doi au selectat zonele ţării în care trebuiau să meargă, luându-se după hărţile istorice din Primul şi cel de-al Doilea Război Mondial. 

Printre obiectele găsite se numără plăcuţe de identificare, colţari pentru ghete de iarnă, o cutie de bomboană găsită unde fuseseră tranşeele germane, suport de cablu pentru staţie emisie-recepţie, o fiolă cu iod din Primul Război Mondial, o grenadă de mână germană- până la oseminte de soldaţi. Cum au fost căutările şi ce poveşti au adunat cei doi fotografi, rămâne să ne povestească Gîrbovan. 

Categorii_Bogdan Gîrbovan

Spa.ro, o serie care are atmosfera unui calendar, după cum comentează prietenul său, Bressan, ne trece prin atmosfera care pare înţepenită în timp, din staţiuni româneşti precum Băile Herculane sau Olăneşti- cu al său Hotel Parâng. 

Categorii_Bogdan Gîrbovan

Trip la 2 stele aduc aminte de fotografiile de familie pe care le făceau românii la mare în urmă cu câţiva ani. Împreună cu Bressan, Bogdan Gîrbovan a luat la rând staţiunile litoralului românesc, surpinzând oamenii acoperiţi de nămol, camerele de hotel, sau turiştii târâind sub soare, trolerele după ei.

Categorii_Bogdan Gîrbovan

RO_Archive reprezintă o imagine a României în tranziţie, fiind un proiect în care au fost implicaţi mai mulţi artişti, inclusiv unul dintre profesorii fotografului, Iosif Kiraly. Gîrbovan a căutat aici să surprindă banalul cotidian, partea aceea căreia nu i se prea oferă atenţie. 

Passato Prossimo  este numele primei expoziţii la care Bogdan Gîrbovan a participat, împreună cu Michele Bressan, bineînţeles. Aici, fotografii au surprins nostalgia locurilor din copilărie.

Categorii_Bogdan Gîrbovan

Bogdan Gîrbovan s-a născut în 1981, în Drobeta-Turnu Severin. Trăieşte şi lucrează în Bucureşti. 

A absolvit în 2008 Universitatea Naţională de Arte din Bucfureşti, Departamentul de Fotografie. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite