Adevărul Live. 16 scriitori români contemporani care merită citiţi

16 scriitori români contemporani care merită citiţi

Scriitoarea Andreea Răsuceanu, coordonatoarea antologiei  „16 prozatori de azi.lit“, împreună cu scriitorii Bogdan Răileanu şi Sebastian Sifft, publicaţi în volum, au vorbit, la Adevărul Live de la ora 13.00, despre cartea apărută la editura Humanitas, despre piaţa de carte românească şi care mai sunt noutăţile în literatura „de azi“.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Am gândit antologia de faţă ca pe una în care cititorul de astăzi să regăsească, în acelaşi loc, o serie din cei mai buni prozatori contemporani, să poată lua contact cu scrisul lor şi să decidă dacă vrea să caute mai departe romane, volume de proză scurtă ale lor. Am ales fie autori care au publicat recent cărţi cu ecouri bune din partea criticii, dar şi a publicului, fie prozatori care au scris la un moment dat o carte valoroasă, s-au afirmat, apoi s-au retras din prim-planul vieţii literare – pe aceştia i-am provocat să răscolească prin sertarele lor cu literatură şi să scoată la iveală fragmente din textele la care lucrează.

Câteva voci sunt deja consacrate, confirmate prin apariţia mai multor volume care au avut parte de o bună receptare în presa culturală, de premii şi distincţii. Alţi autori sunt la început de drum, proaspăt debutaţi cu romane sau volume de povestiri, care au avut de asemenea parte de o bună primire. Textele lor sunt diferite şi ca formulă, şi ca tema­tică, şi rezervă nu de puţine ori adevărate surprize. Scopul a fost de a oferi un eşantion reprezentativ din proza care se scrie astăzi, cu principalele ei tendinţe, o proză din ce în ce mai diversă şi mai plină de provocări.“, scrie Andreea Răsuceanu, coordonatoarea  „16 prozatori de azi.lit“ , în prefaţa cărţii.

Ediţia apărută în 2018 sunt texte semnate de: Diana Bădica, Lavinia Branişte, Vitalie Ciobanu, Dan Coman, Bogdan Coşa, Augustin Cupşa, Tudor Ganea, Adela Greceanu, Mihai Mateiu, Ioana Nicolaie, Veronica D. Niculescu, Cosmin Perţa, Bogdan Răileanu, Corina Sabău, Sebastian Sifft, Tatiana Ţîbuleac.

La Adevărul Live, de la ora 13.00, au dezbătut, pe marginea volumului, împreună cu Andreea Răsuceanu şi doi dintre scriitorii publicaţi în volum, Bogdan Răileanu şi Sebastian Sifft.

 Bogdan Răileanu  s-a născut la Buftea, pe 11 iunie 1980. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universităţii din Bucureşti. În 2015 a debutat cu o povestire în revista Iocan, ulterior publicând proză scurtă şi în alte reviste literare. În 2017 i-a apărut volumul de proză scurtă Tot spaţiul dintre gândurile mele, iar în 2018 s scris romanul „Dinţii ascuţiţi ai binelui“, apărut în colecţia Humanitas 821.135.1 - Scriitori români contemporani.

Sebastian Sifftƒ  (40 de ani) a debutat în anul 2004, cu volumul de poezii Smintirea. A primit Premiul Naţional de Poezie Mihai Eminescu (2005). 

În 2017, a publicat un volum de poezie, dadi, la editura Nemira (colecţia Vorpal), iar anul trecut a publicat romanul „Câinele iubirii“, apărut, de asemenea, în colecţia Humanitas 821.135.1 - Scriitori români contemporani. Locuieşte la Bruxelles.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: