Academia Goncourt a anunţat lista celor opt romane rămase în cursa pentru prestigiosul premiu literar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Academia Goncourt a anunţat, marţi, lista celor opt romane rămase în cursa pentru prestigiosul premiu literar, ultima selecţie fiind anunţată pe 27 octombrie.

Juriul premiului Goncourt s-a reunit marţi pentru a stabili a doua selecţie a romanelor. Lista, care număra 16 lucrări, s-a redus la opt titluri în cursa pentru renumitul premiu, anunţă Livres Hebdo. Editura Gallimard domină lista cu trei titluri din opt.

Academia Goncourt, prezidată de Bernard Pivot, este formată din Pierre Assouline, Tahar Ben Jelloun, Françoise Chandernagor, Philippe Claudel, Paule Constant, Didier Decoin, Virginie Despentes, Patrick Rambaud şi Eric-Emmanuel Schmitt.

Următoarea selecţie a scrierilor pentru premiul Goncourt 2016 va avea loc pe 27 octombrie, iar pe 3 noiembrie va fi anunţat numele laureatului.

Anul trecut, Mathias Enard, a câştigat premiul pentru ”Boussole”, apărută la editura Actes Sud.

Cele opt titluri nominalizate sunt: ”L’autre qu’on adorait” de Catherine Cusset (editura Gallimard), ”Règne animal” de Jean-Baptiste Del Amo, editura Gallimard, ”La succession” de Jean-Paul Dubois, editura L’Olivier, ”Petit pays” de Gaël Faye, editura Grasset, ”Les possédées” de Frédéric Gros, editura Albin Michel, ”Cannibales” de Régis Jauffret, editura Seuil, ”Au commencement du septième jour” de Luc Lang, editura Stock şi ”Chanson douce” de Leila Slimani, editura Gallimard.

Premiul Goncourt, cel mai prestigios dintre distincţiile literare franceze, este acordat în fiecare toamnă, la începutul lunii noiembrie. Premiul este oferit autorului care a publicat ”cea mai bună şi imaginativă operă în proză a anului”.

Singurul scriitor român care a primit prestigioasa distincţie a fost Vintilă Horia (18 decembrie1915 - 4 aprilie 1992), pentru romanul său ”Dumnezeu s-a născut în exil/ Dieu est né en exil” din 1960, dar nu i-a fost acordat, din cauza trecutului său politic.

Fondat de scriitorul şi criticul Edmond Huot de Goncourt, premiul se acordă din 1903 pentru cea mai bună proză modernă franceză. Deşi nominalizează o operă literară, şi nu un individ, asigură câştigătorului un prestigiu literar şi public semnificativ.

O singură dată acest premiu a fost acordat unui autor de două ori, lui Romain Gary, care l-a obţinut în 1956 pentru ”Les racines du ciel” şi în 1975, dar sub pseudonimul Émile Ajar, pentru ”La vie devant soi”.

Alţi autori laureaţi ai premiului Goncourt sunt: Marcel Proust, Jean Fayard, Simone de Beauvoir, Georges Duhamel, Alphonse de Châteaubriant, Antonine Maillet.

În îndelungata istorie a premiilor literare, s-a întâmplat foarte rar ca un laureat să refuze o recompensă prestigioasă. Julien Gracq a refuzat să facă deplasarea la Paris atunci când Academia Goncourt i-a decernat acest trofeu în 1951 pentru volumul ”Le Rivage des Syrtes”, iar celebrul filosof Jean-Paul Sartre a refuzat premiul Nobel pentru literatură în 1964.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite