A murit Umberto Eco, autorul „Numelui trandafirului”. Renumitul scriitor italian avea 84 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorul italian Umberto Eco, cunoscut pentru romane precum „Numele trandafirului” sau „Cimitirul din Praga”, dar şi pentru contribuţii importante în domeniul semioticii, a murit vineri noapte la vârsta de 84 de ani, relatează presa italiană.

Familia scriitorului a anunţat că acesta a murit vineri în jurul orei 22.30, în reşedinţa proprie, notează cotidianul italian „La Republicca”. Cauza exactă morţii nu a fost dezvăluită, însă AFP informează că Eco suferea de cancer de mult timp.

Scriitor, eseist, semiotician, filozof şi critic literar, Umberto Eco a devenit renumit pe plan internaţional pentru succesul romanului său „Numele trandafirului”, publicat în 1980, urmat apoi de alte romane aclamate de critici şi public, precum „Pendulul lui Foucault”, „Insula din ziua de ieri”, „Baudolino” sau „Cimitirul din Praga”. 

Ultimul roman al lui Umberto Eco, „Numărul Zero”, a fost publicat în ianuarie 2015. 

„Numele trandafirului” a fost adaptată în România într-o piesă de teatru regizată de Grigore Gonţa şi în care au jucat Radu Beligan, Gheorghe Dinică şi Ion Cojar, care a avut premiera la Teatrul Naţional Bucureşti în 1998.

Dincolo de cariera sa literară, Eco a adus contribuţii semnificative la semiotică – disciplina care cercetează felul în care omul interpretează mesajele recepţionate prin semne şi simboluri verbale şi non-verbale, ca parte importantă a funcţiei de comunicare –, disciplină căreia i-a fost unul din principalii fondatori.

Umberto Eco a publicat lucrări notabile şi în domeniile criticii literare, studiilor asupra mass-mediei şi culturii media şi antropologiei.

A examina viaţa şi cariera lui Umberto Eco înseamnă reconstruirea unei părţi importante a istoriei noastre culturale, deoarece Eco a reprezentat, în primul rând, ruptura de un sistem academic învechit şi încăpăţânat” notează cotidianul italian „Corriere de la Serra” în articolul în care anunţă moartea scriitorului.

Umberto Eco despre „invazia imbecililor”

„Reţelele de socializare dau drept de cuvânt unor legiuni de imbecili care înainte vorbeau numai la bar după un pahar de vin, fără a dăuna colectivităţii. Erau imediat puşi sub tăcere, în timp ce acum au acelaşi drept la cuvânt ca şi un premiat cu Nobel. Este invazia imbecililor”, scria autorul italian în vara anului trecut, într-un articol care a făcut destulă vâlvă la momentul respectiv.

„Televiziunea a promovat idiotul satului faţă de care spectatorul se simţea superior. Drama internetului este că l-a promovat pe idiotul satului ca purtător de adevăr”, observa Eco, care îi invita pe jurnalişti „să filtreze cu o echipă de specialişti informaţiile de pe internet, pentru că nimeni nu este în stare să priceapă astăzi dacă un site este credibil sau nu”. (Doinel Tronaru)

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite