Personajele fotografului Bogdan Gîrbovan, în „Categorii“. „Prefer să las o lacună în proiect, care poate să fie plastică, decât să forţez nota“

Personajele fotografului Bogdan Gîrbovan, în „Categorii“. „Prefer să las o
lacună în proiect, care poate să fie plastică, decât să forţez nota“

Bogdan Gîrbovan a vorbtit, la Adevărul Live, despre „Categorii”, o carte care reuneşte proiectele sale fotografice. Printre acestea, 10/1, o serie în care apar locatarii garsonierelor unui bloc, sau R.A.P.I., făcut în parteneriat cu Michele Bressan, în care cei doi au devenit arheologi, fotografiind obiecte din Primul şi cel de-al Doilea Război Mondial, găsite pe teritoriul ţării.

A doua zi, la standul României, de la Livre Paris a fost dedicată cărţilor inspirate de scrisorile dintre Pallady şi Matisse şi romanelor de ficţiune

A doua zi, la standul României, de la Livre Paris a fost dedicată cărţilor inspirate de scrisorile dintre Pallady şi Matisse şi romanelor de ficţiune

A doua zi a la standul României de la Salonul Cărţii de la Paris (15-19 martie), a fost dedicată legăturilor dintre artă şi literatură, dintre cei importanţi artişti români Andrei Cădere şi Constantin Brâncuşi, Theodor Pallady şi Henri Matisse. Spaţiul românesc a fost animat la fiecare lansare de carte şi dezbatere, publicul fiind unul select, format din critici de artă, scriitori, poeţi, artişti care au asistat la întâlniri.

Miercuri, 20 martie, Adevărul îţi aduce „Naziştii de lângă noi” – Erich Lichtblau

Miercuri, 20 martie, Adevărul îţi aduce „Naziştii de lângă noi” – Erich Lichtblau

Miercuri, 20 martie, titlul ”Naziştii de lângă noi” – autor Erich Lichtblau, reporter de investigaţii pentru New York Times şi câştigător al Premiului Pulitzer în 2006 pentru reportaje despre operaţiunile secrete NSA de interceptare a convorbirilor - va fi distribuit împreună cu ziarul Adevărul. Pachetul ziar şi carte va costa 20 lei şi se va putea găsi la chioşcuri timp de două săptămâni, în limita stocului disponibil.

FRAGMENT „Compromisul. O istorie politică şi filozofică”, de Alin Fumurescu, a apărut în limba română

FRAGMENT „Compromisul. O istorie politică şi filozofică”, de Alin Fumurescu, a apărut în limba română

Politologul Alin Fumurescu va fi prezent în România între 12 şi 14 martie, la Cluj şi Bucureşti, pentru lanssarea ediţiei în limba română a volumului „Compromisul. O istorie politică şi filozofică”, apărută la editura Humanitas, în traducerea lui Doru Căstăian. „Adevărul” prezintă un fragment din cartea lui Fumurescu, considerată de Choice, „una dintre cele mai interesante cărţi de teorie politică scrise în ultimii ani”.

FRAGMENT „Eros şi agape. Prefaceri ale iubirii creştine”,  de Anders Nygren, lansată la Humanitas Cişmigiu

FRAGMENT „Eros şi agape. Prefaceri
ale iubirii creştine”,  de Anders Nygren, lansată la Humanitas Cişmigiu

Marţi, 12 martie, de la ora 19, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, are loc prezentarea cărţii „Eros şi agape. Prefaceri ale iubirii creştine”, de Ander Nygren, o lucrare fundamentală cu largi ecouri şi influenţe în filozofia religiei şi teologia secolului XX. Vor vorbi Preasfinţia Sa Mihai Frăţilă, Episcop al Episcopiei Greco-Catolice „Sfântul Vasile cel Mare”, Gabriel Liiceanu, traducătorul- Wilhelm Tauwinkl şi Bogdan Tătaru-Cazaban.

Luni, 11 si 18 martie, Adevărul îţi aduce „Serviciul de informaţii al Justiţiei dezvăluit din interior“ vol. 1 şi 2 – Marian V. Ureche

Luni, 11 si 18 martie, Adevărul îţi aduce „Serviciul de informaţii al Justiţiei dezvăluit din interior“ vol. 1 şi 2 – Marian V. Ureche

În zilele de luni  11 si 18 martie, ziarul Adevărul vă aduce în atenţie 2 volume scrise de Marian V. Ureche – fostul şef al Serviciului de Informaţii al Justiţiei (SIPA). Volumele vor fi distribuite împreună cu ziarul Adevărul. Pachetele ziar plus carte vor costa câte 16 lei şi se vor putea găsi la chioşcuri timp de câte două săptămâni, în limita stocului disponibil.

FRAGMENT „Fiica ceasornicarului”, de Kate Morton, lansată la Humanitas Cişmigiu

FRAGMENT „Fiica ceasornicarului”, de Kate Morton, lansată la Humanitas Cişmigiu

Miercuri, 6 martie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas Cişmigiu, are loc lansarea romanului „Fiica ceasornicarului”, de Kate Morton, bestseller internaţional, recent apărut la Humanitas. Vor vorbi despre carte Iuliana Alexa, redactor-şef Psychologies, Diana Cosmin, jurnalist, deţinătoarea blogului Fine Society, Marius Constantinescu, jurnalist cultural şi Sînziana Dragoş, traducătoarea romanului. „Adevărul” prezintă un fragment din roman.

În timp ce pe bulevardul Champs-Elysées se spărgeau vitrine şi se distrugeau chioşcuri de presă în numele justiţiei sociale în cadrul mişcării Vestele galbene, în altă parte a Parisului, la Porte de Versailles, 160.000 de vizitatori participau la ritualul celei mai cuprinzătoare librării anuale, salonul cărţii - Livre Paris 2019.

acum 2 zile · comentarii (13)

În vara anului 2018, atunci când am fost invitat, cu o amabilitate ce mă îndatorează, de teatrologul George Banu să scriu prefaţa la o carte, între timp apărută la editura „Nemira”, carte între copertele căreia figurează fragmente esenţiale din numeroasele eseuri pe care domnia-sa le-a scris şi publicat de-a lungul timpului, am simţit nevoia de a cita câteva definiţii ale genului în cauză.

acum 2 zile · comentarii (0)

Ales în fruntea comuniştilor români, în condiţii şi prin urzeli şi azi controversate, în martie 1965,  reconfirmat de un congres al partidului care, cu acea ocazie, şi-a recăpătat vechiul nume de PCR, prim-secretarul fiind rebotezat secretar general, Nicolae Ceauşescu şi-a folosit primii trei-patru ani de domnie în scopul consolidării puterii personale.

acum 24 zile · comentarii (5)

O încântătoare carte „închinată“ lui Hemingway, surprinzător bogată în amintiri „înregistrate“ ale marelui scriitor în ultimii ani ai vieţii lui, despre iubirile care au traversat biografia romancierului celebru, carte semnată de prietenul acestuia A. E. Hotchner sub titlul „Iubirile lui Hemingway povestite de el însuşi“

acum 28 zile · comentarii (3)

Mi-au rămas de la domnul Ion Brad, pe lângă amintiri, multe din cărţile sale dedicate mie şi familiei mele şi un volum II al Jurnalului lui Liviu Rebreanu de pe vremea când în calitate de director la Nottara a păstorit o montare după „Pădurea spânzuraţilor“, la care am lucrat împreună (Splendid spectacol în regia lui Dan Micu şi scenografia lui Dragoş Georgescu).

luna trecuta · comentarii (1)

Având un caracter temperat polemic, caracter care se amplifică şi se precizează în limitele civilităţii absolute îndeosebi în capitolul „Patria, poneiul şi «polonezul» din cultură“, cartea lui Mircea Vasilescu „Cultura română pe înţelesul patrioţilor“ (Editura Humanitas, Bucureşti, 2018) discută clar, cu argumente, cu recurs la statistici şi rapoarte, oricât de aride ar fi ele, câteva dintre problemele acute ale culturii române post-decembriste.

acum 2 luni · comentarii (0)

„Teatrul absurdului“ înseamnă şi astăzi, la aproape 60 de ani de la apariţia primei ediţii, o carte fundamentală. Avem de-a face cu o scriere clasică a teatrologiei universale, cu o lucrare a cărei lectură, consultare periodică este obligatorie pentru oricine doreşte să deţină o imagine clară şi competentă, chiar dacă de etapă, asupra unui fenomen deopotrivă estetic, literar, teatral ce a marcat puternic şi decisiv cultura secolului al XX-lea.

acum 2 luni · comentarii (0)

Chiar dacă gândul vă duce la Palade sau Nadia Comăneci, mai înaintea lor a fost regizorul de film Jean Negulesco, care rămâne în memoria americanilor, cel puţin pentru filmele cu Marilyn Monroe. Istoricul de film Manuela Cernat, care-i dedică acum o monografie ilustrată, nu procedează la o înseriere seacă de informaţii, ci are grijă de aspectul vizual al volumului, de „puterea imaginii“, rezultând o elegantă carte-album.

acum 2 luni · comentarii (2)