Doris Mironescu, critic literar: „Literatura română, în cei două sute de ani de modernitate ai ei, are scriitori superbi, pe care îi cunosc doar specialiştii 1

Criticul literar Doris Mironescu povesteşte, într-un interviu pentru „Weekend Adevărul”, despre cum a fost să lucreze la biografia scriitorului Max Blecher, numit şi „Kafka de România”, dar şi despre cum am ajuns să ne uităm scriitorii, cunoscând astăzi doar o mică parte a operelor acestora.

Doris Mironescu, critic literar: „Literatura română, în cei două sute de ani de modernitate ai ei, are scriitori superbi, pe care îi cunosc doar specialiştii Vezi comentarii 1

Au fost anunţate rezultatele Concursului Polirom Junior. Cine este câştigătorul şi cine a primit o menţiune specială din partea juriului

Au fost anunţate rezultatele Concursului Polirom Junior. Cine este câştigătorul şi cine a primit o menţiune specială din partea juriului

Editura Polirom a anunţat rezultatele Concursului de manuscrise de literatură pentru copii, ediţia 2018, concurs lansat pe 13 iulie. Juriul a fost format din scriitoarea şi traducătoarea Veronica D. Niculescu, Raluca Selejan şi Oana Doboşi-Potcoavă de la Librăria La Două Bufniţe din Timişoara, precum şi din membrii redacţiei Polirom Junior.

Bertrand Russell, despre cum să îmbătrânim: Pentru un om în vârstă, care a cunoscut bucuriile şi tristeţile umane, frica de moarte este abjectă şi ignobilă

Bertrand Russell, despre cum să îmbătrânim: Pentru un om în vârstă, care a cunoscut bucuriile şi tristeţile umane, frica de moarte este abjectă şi ignobilă

Când filosoful Bertrand Russell împlinea 81 de ani, scria un eseu intitulat „Cum să îmbătrâneşti”, cu 11 ani înainte de moartea sa. În privinţa „reţetei de a rămâne tânăr”, Russell nota că vine din exemplul bunicii sale din partea mamei care era absorbită de viaţă, cauză din care filosoful credea că „nu a avut timp să observe că îmbătrâneşte”.

Ce înseamnă proiectul Româniaciteşte.ro

Ce înseamnă proiectul Româniaciteşte.ro

Lansat pe 1 martie 2016 de Fundaţia Culturală Ideea Europeană, sub sigla proiectului Româniaciteşte.ro, au fost organizate până la ora actuală peste 40 de evenimente de anvergură naţională, care au avut ca protagonişti scriitori, prozatori, romancieri, poeţi, critici, profesori, teoreticieni şi istorici literari, istorici, istorici ai mentalităţilor, actori, regizori, artişti plastici.

Gala Premiilor Contemporanul 2018

Gala Premiilor Contemporanul 2018

Asociaţia Contemporanul – revista Contemporanul organizează Gala Premiilor Contemporanul 2018 – eveniment de anvergură naţională care se va desfăşura în parteneriat cu Institutul Cultural Român, pe 12 decembrie, de la ora 16.00, în Sala Mare a Institutului Cultural Român la sediul din Aleea Alexandru.

Miercuri, 12 decembrie, Adevărul îţi prezintă „Lumea teatrului românesc” – cartea regretatului actor Dumitru Furdui

Miercuri,
12 decembrie, Adevărul îţi prezintă „Lumea teatrului românesc” – cartea
regretatului actor Dumitru Furdui

Titlul „Lumea teatrului românesc” – amintiri din viaţa actorului Dumitru Furdui, cunoscut şi iubit de publicul spectator în special datorită seriei de filme ”Brigada Diverse”- va fi distribuit împreună cu ziarul Adevărul începând de miercuri, 12 decembrie, la toate centrele de difuzare a presei. Pachetul ziar şi carte va costa 19,99 lei şi se va putea găsi la chioşcuri timp de două săptămâni, în limita stocului disponibil.

Costin Petrescu, omul din spatele frescei de la Ateneul Român şi a ceremonialului încoronării de la Alba Iulia

Costin Petrescu, omul din spatele frescei de la Ateneul Român şi a ceremonialului încoronării de la Alba Iulia

Costin Petrescu, pictorul care a realizat celebra frescă a neamului din sala mare a Ateneului Român, a lăsat ca moştenire generaţiilor de după el, nu doar picturi, ci şi însemnări din perioada 1916-1917, în care descrie imaginea patriei de la acea vreme. Mai mult, tehnica sa de frescă era atât de bună încât a fost invitat să predea la mai multe şcoli de artă din Europa.

O alegorie a vieţii, ale cărei motive fundamentale sunt călătoria şi războiul. Un război purtat de oamenii „normali“ cu nişte creaturi fantastice, monstruoase, numite „oamenii apei“ înspre cetatea Babylonului, la care oamenii apei nu pot ajunge întrucât cetatea este apărată de un întreg deşert înconjurător; oamenii făcuţi din apă nu-l pot traversa căci ar fierbe de vii înlăuntrul carcaselor lor.

acum 18 zile · comentarii (0)

„Dacă tot împlineşte 80 de ani de Crăciun, Emil Brumaru merită măcar 80 de nimfe-ntr-un dulap“, spune criticul Bogdan Creţu despre antologia de poezie pe care a îngrijit-o la editura Junimea. Poetul va fi prezent la lansarea volumului „80 de nimfe într-un dulap“ sâmbătă, 17 noiembrie, la standul editurii Junimea de la Gaudeamus.

luna trecuta · comentarii (5)

Pe măsură ce ne apropiem de finele anului 2018 se înmulţesc manifestările, multe dintre ele festiviste, protocolare, de un formalism extrem, mult prea puţine, din păcate, cu substanţă, menite să marcheze Centenarul. Totul în cel mai pur stil românesc posibil, al acelui „merge şi aşa“ denunţat pe vremuri, într-o celebră tabletă din „România literară“ de Ana Blandiana.

acum 2 luni · comentarii (49)

În ceva mai puţin de 200 de pagini politologul Ioan Stanomir reciteşte, cu un remarcabil spirit critic, cu ceea ce se cheamă „luciditate patriotică”, ultimii 100 de ani ai României. Ţara care de la data de 1 decembrie 1918 şi până la teribilul an 1940 era perfect îndreptăţită să se numească România Mare.

acum 2 luni · comentarii (0)

Istoria ţării noastre este un periplu fascinant şi cuprins de un aer de mister. Tumultul anilor nu s-a oprit la noi, el răzbate veacurile noastre. Contemporanii sunt datori să conserve istoria ţării lor. O istorie plină de alianţe, trădări, de momente unice, de înălţare, de laşitate, de realism politic de metafore istorice dar şi de căderi.

acum 3 luni · comentarii (1)