Mircea Dumitru lansează volumul „Lumi ale gândirii. Zece eseuri logico-metafizice“. Când are loc lansarea

Mircea Dumitru lansează volumul „Lumi ale gândirii. Zece
eseuri logico-metafizice“. Când are loc lansarea

Joi, 30 ianuarie, de la ora 19.00, la Librăria Cărtureşti Verona Demisol, va avea loc o întâlnire cu Mircea Dumitru, cu prilejul lansării volumului „Lumi ale gândirii. Zece eseuri logico-metafizice“, cuvânt‑înainte de Andrei Pleşu, volum recent apărut la Editura Polirom, în colecţia „Plural M“. Vor vorbi, alături de Mircea Dumitru: Marius Andruh, Dana Jalobeanu şi Ioan Pânzaru, iar discuţia va fi moderată de George Onofrei.

Când are loc lansarea romanului „Intuiţionista“ de Colson Whitehead , o meditaţie despre rasă, gen şi societate într-o lume distopică şi totodată actuală

Când are loc lansarea romanului „Intuiţionista“ de Colson Whitehead , o meditaţie despre rasă, gen şi societate într-o lume distopică şi totodată actuală

Miercuri, 22 ianuarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, va avea loc lansarea romanului „Intuiţionista“ de Colson Whitehead, unul din cei mai apreciaţi scriitori americani contemporani, câştigător al Premiului Pulitzer în 2017. Vor vorbi despre carte Justina Bandol, traducătoarea romanului, Ana Maria Caia şi Alina Purcaru, scriitoare şi George Volceanov, traducător şi profesor de anglistică.

Prezentarea ediţiei italiene a cărţii „Imaginea evreului în cultura română“, de Andrei Oişteanu, cu ocazia Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Prezentarea ediţiei italiene a cărţii „Imaginea evreului în cultura română“, de Andrei Oişteanu, cu
ocazia Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Cu ocazia Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, Institutul Italian de Cultură şi Editura Polirom prezintă pe 27 ianuarie, de la ora 17.00, la sediul din Aleea Alexandru 41, ediţia italiană a cărţii „Imaginea evreului în cultura română“, de Andrei Oişteanu-  L’immagine dell’ebreo: stereotipi antisemiti nella cultura romena e dell’Europa centro-orientale, traducere de Horia Corneliu Cicortaş şi Francesco Testa.

FRAGMENT Dezbatere pe marginea cărţii „Anxietatea. O poveste personală despre frică, speranţă şi căutarea liniştii interioare“ de Scott Stossel

FRAGMENT Dezbatere pe marginea cărţii „Anxietatea. O poveste personală despre frică, speranţă şi căutarea liniştii interioare“ de Scott Stossel

Marţi, 28 ianuarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, va avea loc lansarea volumului „Anxietatea. O poveste personală despre frică, speranţă şi căutarea liniştii interioare“, scris de jurnalistul american Scott Stossel, publicat recent la Humanitas, în traducerea lui Vlad Vedeanu. Vor vorbi Cătălina Dumitrescu, psihoterapeut, Ana Barton, scriitoare, şi Vlad Stroescu, psihiatru. „Adevărul” prezintă, în premieră, un fragment.

FRAGMENT „Şi se auzeau greierii“ de Corina Sabău, povestea unei relaţii eşuate şi a unui avort clandestin în comunism. Când are loc lansarea

FRAGMENT „Şi se auzeau greierii“ de Corina Sabău, povestea unei relaţii
eşuate şi
a unui avort clandestin în comunism. Când are loc lansarea

Marţi, de la ora 19.00, în librăria Humanitas de la Cişmigiu, va avea loc o discuţie despre romanul „Şi se auzeau greierii“ de Corina Sabău, publicat recent în colecţia 821.135.1 – Scriitori români contemporani, la Editura Humanitas. Vor vorbi, alături de autoare, criticul literar Cosmin Ciotloş şi Andreea Răsuceanu, coordonatoarea colecţiei 821.135.1 – Scriitori români contemporani.  „Adevărul“ prezintă în premieră un fragment din roman.

„Secretele Întregii Vieţi“, cartea care îţi răspunde la întrebări fundamentale despre viaţă

„Secretele Întregii Vieţi“, cartea care îţi răspunde la întrebări fundamentale despre viaţă

Nimic nu este întâmplător, iar viaţa nu înseamnă numai suferinţă, chiar dacă în multe momente te gândeşti de ce trebuie să suferi sau câte nedreptăţi trebuie să înduri chiar şi în situaţii nesemnificative, în final. Cartea "Secretele Întregii Vieţi" promite să te ajute să ajungi mai repede acolo unde îţi este locul şi unde meriţi cu adevărat să ajungi, trebuie doar să fii pregătit să faci loc în viaţa ta, pentru tot ce este mai bun.

Editura Polirom organizează Concursul anual de debut, secţiunea Proză. Până la ce dată pot fi trimise manuscrisele

Editura Polirom
organizează Concursul anual de debut, secţiunea Proză. Până la ce dată pot fi trimise manuscrisele

Editura Polirom organizează Concursul anual de debut, ediţia 2020, secţiunea Proză. Manuscrisele participante la concurs (fără CV) vor fi ataşate unui e-mail, creat cu acest prilej, şi trimise la adresa: adrian.botez@polirom.ro, până pe data de 20 martie 2020. Adresa de e-mail poate fi motto-ul volumului, un fragment din motto sau titlul cărţii. Exemplu: orazero@yahoo.com/gmail.com.

Mircea Cărtărescu, scriitor: „Trăim un dezastru instituţional care ne distruge vieţile şi valorile“

Mircea
Cărtărescu, scriitor: 

„Trăim un dezastru instituţional 
care ne distruge vieţile şi valorile“

Anul lui Mircea Cărtărescu se încheie cu lauri pentru romanul „Solenoid“, recent premiat în Franţa. Scriitorul vorbeşte despre succesul pe care l-a înregistrat anul acesta în străinătate, dar şi despre aşteptările sale în 2020, aşteptări care ţin de „o reformă adevărată“, menită să scoată ţara din dezastrul instituţional în care se află.

Să fii credincios unei idei, fidel unei promisiuni, loial unui om. Ca şi cum ar mai aprecia cineva lucrurile astea, cam maladive, înrudite cu fanatismul, care, chiar dacă într-o formă uşoară,  poate degenera în dependenţă, poate naşte hărţuieli şi alte alea! Plus că nici nu este apreciat un om fidel, aşa după cum o dovedeşti un basm, cules de Tudor Pamfile, prin secolul al 19-lea.

acum 12 ore · comentarii (1)

Vineri, 31 ianuarie 2020, va avea loc lansarea a două dintre volumele realizate de asociaţia Vechiul Cluj în cursul anului 2019: a cincea carte din seria „Poveşti despre Cluj” şi cel de-al treilea volum al traducerii „Istoriei Clujului” de Jakab Elek, apărut în traducerea şi sub îngrijirea istoricului clujean Attila Varga. Evenimentul va avea loc la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr.21, începând de la ora 18.00.

acum 3 zile · comentarii (2)

Am scris, cum bine se ştie, în Flacăra lui Adrian Păunescu, de pe timpuri, foarte mulţi ani la rând o rubrică intitulată Opinia unui alegător, rubrică suspendată prin 1984, mi se pare, după apariţia tabletei intitulată „Forţa prostiei I”, care a determinat şi interzicerea revistei de a-mi mai publica rubrica.

acum 5 zile · comentarii (1)

Binecunoscută în lumea muzicii şi a cluburilor bucureştene, Gabriela David debutează acum în literatură, cu un volum de poezii apărut anul trecut: „Pretexte de femeie“ (editura Meditative Arts, 2019) – carte care, cel puţin pentru mine, a fost o surpriză foarte plăcută. Este un debut la maturitate, aşa cum se recunoaşte chiar în prezentarea cărţii de pe ultima copertă, când autoarea „s-a hotărât sa dea glas copilului creativ din ea“.

acum 7 zile · comentarii (0)

Fiul cel mai mic al profesorului J.R.R. Tolkien, Christopher Tolkien, a murit joi la vârsta de 95 de ani. S-a născut în Leeds, în 1924, şi este cel mai tânăr fiu al lui J.R.R. Tolkien şi a soţiei acestuia, Edith. Christopher a crescut ascultând poveştile tatălui său despre Bilbo Baggins, care aveau să fie transpuse, mai târziu, în romanul Hobbitul.

acum 11 zile · comentarii (3)

În urmă cu doar două zile şi-a încheiat o scurtă vacanţă de Crăciun şi de Anul Nou, după 17 ani, la bunici, la Lereşti, în Argeş, Miguel Gane, cel care este considerat azi poetul cel mai citit al limbii şi literaturii spaniole contemporane, începând cu Madridul şi continuând cu Peru, cu Panama, cu Chile, cu Costa Rica, cu Columbia, cu Ecuador, Bolivia, Guatemala...

acum 19 zile · comentarii (9)

E încă vremea bilanţurilor (de an sau de deceniu), şi putem spune că, anul trecut, dar şi în ultimii ani ai deceniului (late 2010s), colecţia de proză română contemporană a editurii Humanitas, „821.135.1“, coordonată de scriitoarea Andreea Răsuceanu, a fost de departe cea mai dinamică şi activă, publicând detaşat cele mai interesante lucruri. Cel puţin, aici se află cele mai multe titluri de cărţi publicate în premieră care mi-au făcut cu ochiul.

acum 20 zile · comentarii (0)

Pare doar un nume exotic, iar cine a citit Homeric îl  poate crede ficţional, inventat de mine pentru a da culoare romanului. Totuşi, a existat o Ciptoreanca, demult, în misteriosul secol al 18-lea, pe unde adeseori îmi fac plimbările. Numele ei întreg era Casandra Ciptoreanca. Chiar pare născocit, nu-i aşa?!

acum 21 zile · comentarii (0)

În 2015, Miruna Runcan, binecunoscut critic de teatru, reputat teatrolog şi profesor la Secţia de Teatrologie a Facultăţii de Teatru şi Televiziune de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca (iertat să fiu, dar nu pot folosi femininul posturilor, ocupaţiilor şi funcţiilor, chiar cu riscul de a fi socotit incorect politic), publica o cartea al cărei scop declarat era desluşirea viitorului criticii de teatru.

acum 21 zile · comentarii (1)

O carte remarcabilă pentru istoriografia românească, nu numai pentru subiectul pe care îl abordează ci şi prin documentare şi pasiunea transmiterii obiective a unei teme de istorie care, deşi, îşi propune să relateze despre produsele civile şi militare fabricate în România sub licenţă străină, reuşeşte să deschidă câteva perspective de cercetare în planul relaţiilor internaţionale, politice, economice şi diplomatice ale României cu alte state.

acum 22 zile · comentarii (2)

Al treilea interviu al meu pentru „Adevărul“ cu unul dintre cei mai buni scriitori români în viaţă, Dan Stanca (64 de ani), se ocupă de romanul recent apărut în seria de autor dedicată de editura Vremea (al patrulea titlu), carte cu un titlu ciudat şi provocator: „Adio, România“. Fantezia (dar şi profunzimea, sagacitatea) autorului debordează în acest roman, care urmăreşte destinul „ţărişoarei“ noastre de la Marea Unire până hăt, în anul 2045.

acum 23 zile · comentarii (1)

Sfîrşit de an, unii îşi fac bilanţuri pentru ce a fost, alţii planuri, unii îşi văd în tihnă de mîncat, se pupă sub vîsc, umblă după artificii sau după varză murată, îşi aruncă bradul pe geam fix în faţa blocului, ori se (pre) fac că merg la serviciu. Iar alţii au mici bucurii.

acum 30 zile · comentarii (0)