Irina Binder: „Eu aştept de câţiva ani ca măcar unul dintre scriitorii care susţin că sunt mai buni ca mine să mă depăşească” 7

În urmă cu două luni, Libris anunţa că, în numai două ore de la punerea în vânzare, cel mai recent roman al Irinei Binder, „Străinul de lângă mine“, s-a vândut în peste 1.000 de exemplare. Binder a fost numită de mulţi un fenomen. Alţii au fost de părere că ceea ce scrie nici măcar nu poate fi numit literatură. „Weekend Adevărul” a vorbit cu autoarea, cu cititori de-ai săi şi cu oameni de litere despre succesul pe care aceasta îl are.

Irina Binder: „Eu aştept de câţiva ani
ca măcar unul dintre scriitorii care susţin că sunt mai buni ca mine să mă
depăşească” Vezi comentarii 7

Huxley către Orwell: „Oligarhia conducătoare va găsi metode mai puţin anevoioase şi risipitoare de a guverna şi de a-şi satisface dorinţa de putere”

Huxley către Orwell: „Oligarhia conducătoare va găsi metode mai puţin anevoioase şi risipitoare de a guverna şi de a-şi satisface dorinţa de putere”

În 1949, scriitorul britanic Aldous Huxley îi trimitea fostului său student, George Orwell, o scrisoare în care analiza romanul acestuia, „1984”, sugerându-i că viziunea sa infernală din „Minunata lume nouă”, cu privire la viitor, este  mai reuşită şi mai probabilă decât cea din romanul lui Orwell.

Mihai Şora: Oamenii care ies în stradă nu sunt violenţi. Au ieşit ca să-şi apere demnitatea. Voi continua să ies în stradă

Mihai Şora: Oamenii care ies în stradă nu sunt violenţi. Au ieşit ca să-şi apere demnitatea. Voi continua să ies în stradă

Scriitorul Mihai Şora, în vârstă de 101 ani, devenit un simbol al mobilizării societăţii civile, care a fost prezent printre manifestanţii din Piaţa Victoriei vineri şi sâmbătă, îi îndeamnă pe români să nu renunţe să-şi apere demnitatea, `pentru că ceea ce este important este, alături de justeţea cauzei, perseverenţa cu care luptăm pentru ea“.

Mircea Cărtărescu, despre violenţele jandarmilor: Scenariul este identic cu cel din 13-15 iunie 1990. Ce spun alţi scriitori

Mircea Cărtărescu, despre violenţele jandarmilor: Scenariul este identic cu cel din 13-15 iunie 1990. Ce spun alţi scriitori

Scriitorul Mircea Cărtărescu este de părere că scopul ultim al violenţelor din Piaţa Victoriei este acela de a intimida demonstranţii pe termen lung, scenariul fiind acelaşi cu al mineriadelor. Prezentă la demonstraţia de vineri, din Piaţa Victoriei, Ana Blandiana este de aceeaşi părere, îndemnând românii să nu se teamă şi afirmând că protestele "cu cât sunt mai reprimate, cu atât au mai multă dreptate".

FRAGMENT Rolul esenţial al literaturii în configurarea lumii de astăzi, în volumul „Lumea scrisă”, de Martin Puchner

FRAGMENT Rolul esenţial al literaturii în configurarea lumii de astăzi, în volumul „Lumea scrisă”, de Martin Puchner

Criticul literar german Martin Puchner a adunat în volumul „Lumea scrisă. Poveşti care au schimbat oamenii, istoria şi civilizaţia”, apărut la Polirom, 16 texte fundamentale din peste 4.000 de ani de literatură universală, evidenţiind totodată rolul esenţial pe care aceasta l-a avut în configurarea lumii de astăzi. „Adevărul” prezintă în premieră, un fragment din volumul lui Puchner.

Harari: „Când o mie de oameni cred într-o poveste timp de o lună, este fake-news. Când un miliard de oameni cred într-o poveste o mie de ani, este o religie”

Harari: „Când o mie de oameni cred într-o poveste timp de o lună, este fake-news. Când un miliard de oameni cred într-o poveste o mie de ani, este o religie”

Istoricul israelian Yuval Noah Harari va lansa o nouă carte, „21 de lecţii pentru secolul 21”, în care abordează problemele societăţii de astăzi. Acesta a publicat în cotidianul britanic ”The Guardian” un fragment despre ”fake news”, explicând că fenomenul este unul vechi, de dinainte de apariţia reţelelor sociale de socializare sau a internetului.

Pe Esplanada Dunării mii şi mii de oameni au celebrat în cânt Centenarul Marii Uniri. Mariana Nicolesco: "Gloria cântului, gloria Ţării"

Pe Esplanada Dunării 

mii şi mii de oameni au celebrat în cânt 

Centenarul Marii Uniri. Mariana Nicolesco:

Cursurile de Măiestrie Artistică, Master Classes, oferite de soprana Mariana Nicolesco,reunind  artişti veniţi să-şi însuşească marile tradiţii ale artei cântului, au avut în acest an o semnificaţie extraordinară: celebrarea Centenarului Marii Uniri, a 650 de ani de atestare documentară a Brăilei şi comemorarea lui Gioachino Rossini la 150 de ani de la trecerea la cele veşnice .

Din 8 august, Adevărul îti aduce Fracurile Negre

Din 8 august, Adevărul îti aduce Fracurile Negre

Adevărul îti aduce “Fracurile Negre”,  o nouă serie de romane scrise de Paul Feval, o organizaţie criminală specializată în jafuri, comploturi şi crime, ce reuşeşte de fiecare dată să inducă în eroare justiţia oferindu-i un ţap ispaşitor, o manevră care constituie modalitatea de lucru a Fracurilor Negre.

Dezbaterile care frământă spaţiul public românesc mi-au amintit de personajul M*ie, patronul unei televiziuni de provincie, din romanul meu „Blazare“, apărut în 2005 la Editura Polirom. Îndrăznesc să public un fragment din acest roman. Cu tristeţe, cu resemnare, cu orice risc!

acum 9 zile · comentarii (6)

A fost o vreme când până şi cele mai moderne, mai sofisticate, mai desprinse de critica aşa-zis universitară (adică veche, biografică) şi mai apropiate de „noua critică“ istorii ale literaturii franceze dovedeau un interes scăzut pentru „Bouvard et Pécuchet“, romanul neterminat al lui Flaubert. La care acesta începuse să lucreze prin 1872 şi care a apărut postum în anul 1881.

acum 12 zile · comentarii (0)

Numele lui Catherine Durandin îmi este cunoscut încă din anii ’80 ai secolului trecut. Era pomenit destul de des în emisiunile „ Europei Libere“, îndeosebi în corespondenţele de la Paris în care se dădea seama despre protestele din ce în ce mai frecvente din Franţa şi din alte ţări francofone la adresa dictaturii comuniste din România.

acum 15 zile · comentarii (2)

În colţul meu de lume franceză, am fost invitat la o conferinţă despre sprijinul acordat de Franţa României în primul război mondial, în special prin misiunea Berthelot. Într-o mică localitate rurală, într-o mediatecă nouă şi cocheta, o expoziţie întreagă vorbea despre această pagină de istorie.

acum 17 zile · comentarii (2)

Cartea „În definitiv...“ (Editura „Polirom“, Iaşi, 2018) este o amplă conversaţie în 9 părţi, de dimensiuni diverse, însă cu un conţinut constant interesant, generator de reflecţie, bucurii intelectuale şi întrebări, în absenţa cărora orice lectură şi-ar dovedi inutilitatea. Conversaţie între Ion Vianu şi Ioana Scoruş.

acum 19 zile · comentarii (0)

Când locuieşti în două ţări, iei cu tine câte ceva din fiecare, iar drumul devine un alt treilea spaţiu locativ. În timp, una dintre identităţi o ascunde pe cealaltă. Fie începi să uiţi de unde ai venit, fie să vezi locul în care ai ajuns prin ochii, acum obosiţi dar nostalgici, cu care ai plecat. Nu există un dozaj precis sau corect între cele două.

acum 20 zile · comentarii (2)

Literatura e dovada că viaţa nu ajunge, zicea poetul lusitan. Avea pălărie, vreo douăzeci şi ceva de nume diferite şi a lăsat în urmă o valiză cu sute de manuscrise. Evident că şi Fernando Pessoa ar fi de luat în bagaje vara asta, tradus în română de poetul Dinu Flămând. Am ales însă zece cărţi din literatura română de azi, de luat pe insula pustie a vacanţelor. Zece porunci şi o vară frumoasă!

acum 2 luni · comentarii (12)

Cred că primul şi cel mai important lucru ce trebuie spus despre consistenta carte „Hrusciov - Omul şi epoca sa“, scrisă de William Taubman, apărută în 2003 în limba engleză şi recompensată cu premiul „Pulitzer“, tradusă în româneşte de Dan Cristea şi publicată în 2017 la editura bucureşteană „Meteor Press Publishing“ (960 de pagini), este că impresionează prin calitatea, minuţia şi amploarea documentării.

acum 2 luni · comentarii (3)

Există numeroase abordări legate de consumul de droguri, iar aici ne referim la paleta mai largă de substanţe care provoacă dependenţă, însă analizele din perspectivă antropologică sunt mai rare sau sunt focusate pe anumite paliere ale societăţii. Mihai Copăceanu aduce cu ultima carte: „Drogurile. O carte obligatorie” (Editura Eikon, 2018) o încercare de a înţelege fenomenul consumului de droguri dintr-un punct de vedere antropologic.

acum 2 luni · comentarii (6)

OK, poate n-o fi cazul să le iei pe toate la tine, dar măcar una-două n-ar fi rău, ca să te ajute pe terasa unei cafenele dintr-un oraş foarte agitat sau pe şezlong, la malul mării. Şi eu îmi fac astfel de planuri înainte de o călătorie, oare ce să iau de citit cu mine?, aşa că m-am gândit că poate i-ar ajuta şi pe alţii.

acum 2 luni · comentarii (5)