FRAGMENT „Scene din inimă“, o carte scrisă de familia Gretei Thunberg

FRAGMENT „Scene din inimă“, o carte scrisă de familia Gretei Thunberg

Publicată în Suedia în 2018, „Scene din inimă” (Editura Seneca, traducere din suedeză de Ariadna Ponta) este cartea semnată de Malena Ernman împreună cu soţul ei, Svante Thunberg, şi fetele sale – cunoscuta activistă în domeniul climatic Greta Thunberg (16 ani), respectiv Beata, sora ei mai mică. „Adevărul” prezintă, în premieră, un fragment din cartea părinţilor Gretei Thunberg.

În luna august, în fiecare miercuri începând cu data de 5, Adevărul îţi aduce o serie de carte de cultură generală

În luna august, în fiecare miercuri începând cu data de 5, Adevărul îţi aduce o serie de carte de cultură generală

Adevărul aduce cititorilor săi o serie de patru titluri abordând dverse titluri de cultura generală, de la personaje feminine cunoscute in istoria lumii, la pictori, sculptori, arhitecţi şi istoria artei in cultură omenirii. Pachetul ziar şi carte va costa 14,99 lei şi se va putea găsi la chioşcuri timp de două săptămâni de la data apariţiei, în limita stocului disponibil.

INTERVIU Jurnalistul Toma Roman jr., despre volumul „Râsu’-plânsu’ în arhivele Securităţii“: „Regele Mihai a negociat cu Ceauşescu, prin intermediul unui mason“ | ion iliescu

INTERVIU
Jurnalistul Toma Roman jr., despre volumul „Râsu’-plânsu’ în arhivele
Securităţii“: „Regele Mihai a negociat cu Ceauşescu, prin intermediul unui
mason“

Jurnalistul specializat pe istorie Toma Roman jr. lansează luni, 3 august, chiar de ziua sa, când împlineşte 45 de ani, un volum cu poveşti, "Râsu-plânsu în arhivele Securităţii", cu „istorii încâlcite“, descoperite de el în arhivele Securităţii, pe care l-a publicat recent la editura Vremea. „Nu vor lipsi nici dezvăluirile despre Ion Iliescu“, promite incomodul şi tenacele jurnalist.

Luni, 27 iulie, Adevărul îţi prezintă „Rasputin, dracul sfânt“ – Rene F. Miller

Luni, 27 iulie, Adevărul îţi prezintă „Rasputin, dracul sfânt“ – Rene F. Miller

Adevărul prezintă cititorilor săi un alt personaj istoric extrem de controversat şi totuşi nu suficient de cunoscut la noi, într-o carte a unui istoric austriac născut la Caransebes, pe vremea aceea pe teritoriul Austro-Ungariei: „Rasputin, dracul sfânt“. Pachetul ziar şi carte va costa 17,99 lei şi se va putea găsi la chioşcuri timp de două săptămâni de la data apariţiei, în limita stocului disponibil.

Luni, 13 iulie, Adevărul îţi prezintă „Mari comandanţi de oşti“ – Nicolae Iorga

Luni, 13 iulie, Adevărul îţi prezintă „Mari comandanţi de oşti“ – Nicolae Iorga

Adevărul aduce cititorilor săi o altă carte a marelui nostru istoric Nicolae Iorga, cuprinzând o colectie de personalitaţi militare vestite de-a lungul vremurilor şi modul în care ele au influenţat istoria militară a timpurilor lor: „Mari comandanţi de oşti.“ Pachetul ziar şi carte va costa 17,99 lei şi se va putea găsi la chioşcuri timp de două săptămâni de la data apariţiei, în limita stocului disponibil.

INTERVIU Cristina Hermeziu, scriitoare: Arta printr-un ecran interpus este ca şi cum am comunica de la un ghişeu la altul

INTERVIU Cristina Hermeziu, scriitoare: Arta printr-un ecran interpus este ca şi cum am comunica de la un ghişeu la altul

ICR Paris desfăşoară proiectul ”Împreună cu creatorii români din Franţa în timpul şi după coronavirus”. În aşteptarea reluării activităţii teatrelor, muzeelor, sălilor de concert sau a cinematografelor, ICR Paris publică interviuri despre viaţa şi proiectele a 15 artişti din Franţa care promovează cultura română. Azi: scriitoarea şi jurnalista Cristina Hermeziu: ”Oprirea forţată a lumii culturii am trăit-o, cred, asemeni unei paranteze fermecate”

Născut într-o familie cu preocupări artistice evidente (tatăl său, Constantin Dembinski, a fost un binecunoscut şi apreciat operator de imagine), Dominic Dembinschi a absolvit în 1981 cursurile Secţiei de Regie de Teatru a I.A.T.C. A avut şansa de a face parte, alături de Victor Ioan Frunză, Tompa Gábor şi Andrei Mihalache, din ultima promoţie a regretatului profesor şi regizor Mihai Dimiu.

acum 27 zile · comentarii (0)

Părinţi despre copiii lor, copii despre părinţii lor în vreme de pandemie. Experienţele fericite şi mai puţin fericite, hazul de necaz în vreme de criză, şcoala online, izolarea de pe Zoom, toate au fost adunate în două cărţi publicate de Vremea. În colecţia Mic dar şic, "Singuri acasă. Copii şi părinţi în pandemie" cuprinde texte despre năzbâtii trăite pe propria piele de cei 15 mici scriitori debutanţi, în perioada stării de urgenţă.

luna trecuta · comentarii (0)

În timpul celor peste 40 de ani de comunism s-a scris enorm în genurile aşa-numite „populare“, impropriu tratate de critică drept literatură de consum. Sefişti precum Vl. Colin sau Bărbulescu şi Anania, autori de poliţiste ca L. Neamţu şi Vl. Muşatescu, dar şi autori pentru copii şi tineret precum Chiriţă, Tudoran sau Pancu-Iaşi au avut tiraje uriaşe la acea vreme, lăsând în urmă cărţi care oricând merită canonizate şi pot fi reeditate cu folos.

acum 2 luni · comentarii (14)

În cele câteva cuvinte scrise „În loc de introducere” pentru noua lui carte, profesorul Lucian Boia atrage atenţia că aceasta, „Românii şi Europa. O istorie surprinzătoare” (Editura Humanitas, Bucureşti, 2020) „se află în directă legătură cu eseurile mele anterioare privitoare la români şi la istoria lor, în primul rând cartea, apărută în 2012, sub titlul bine întipărit în conştiinţa publică, De ce este România altfel”.

acum 2 luni · comentarii (8)

Acolo unde Mircea Cărtărescu sugerează căutarea spirituală cu precizia unui chirurg, Dan Stanca se aruncă deznădăjduit în ea, cu patos şi disperare existenţială. Acolo unde Cărtărescu este precis şi calculat, Dan Stanca e febril şi necontrolat, scriind parcă sub imperiul unei urgenţe. Stilul lui Cărtărescu este detaşat şi rece, Stanca se implică emoţional, până la contopirea cu textul.

acum 2 luni · comentarii (0)

În plină stare de urgenţă şi în pandemie, când librăriile erau în totalitate închise şi numai formula de achiziţie online rămăsese disponibilă, editura „Humanitas” a lansat pe piaţă cartea „Seducătorul domn Nae. Viaţa lui Nae Ionescu”. Scrisă de Tatiana Niculescu şi publicată în colecţia „Memorii, jurnale, biografii”.

acum 2 luni · comentarii (40)

În ultima jumătate de veac, Profesorul Gabriel Liiceanu a scris cărţi importante pentru prestigiul literaturii române. „Jurnalul de la Păltiniş“ rămâne o capodoperă a genului diaristic, iar eseul „Despre limită“ (sau teza doctorală intitulată „Tragicul“) îl situează pe filozof în panoplia celor mai importanţi umanişti ai culturii noastre.

acum 2 luni · comentarii (36)

Contemporanul Mircea Cărtărescu a dezvoltat un adevărat cult al „metamorfozei“, aparent plecând de la cea biologică a larvei în fluture, de fapt vorbind despre cea a fiinţei umane în ceva superior (temă dragă tuturor gânditorilor moderni, plecând de la „supra-omul“ lui Nietzsche şi trecând prin concepţiile etologului austriac Konrad Lorenz), prin asta scriitorul român dovedindu-se un veritabil scriitor-profet (încă) neînţeles.

acum 2 luni · comentarii (2)

Maimuţele, aşa cum sunt prezentate de Jane Goodall, sunt nefiresc de asemănătoare oamenilor. Par nişte oameni ţinuţi de o graniţă nevăzută, subţire ca un fir de păr, dincolo de lumea umană. Graniţa aceea nevăzută, subţire ca un fir de păr – şi totuşi atât de impenetrabilă – este limbajul articulat. Cimpanzeii studiaţi de Goodall sunt, literalmente, nişte „oameni ai pădurilor”, aflaţi dincoace de – cu vorba lui Heidegger –  „luminişul fiinţei”.

acum 3 luni · comentarii (1)

Aveam şi până în momentul apariţiei cărţii „Mănăstirea Văratec în arhivele Securităţii. Agenta „Vasilica” între Dumnezeu şi satan. 1962-1976” (Editura „Vremea”, Bucureşti, 2019) destule mărturii, dar şi dovezi din Arhiva C.N.S.AS. referitoare la colaborarea unora dintre oamenii Bisericii Ortodoxe şi Securitate. Indivizi care au pendulat între Dumnezeu şi Satan.

acum 3 luni · comentarii (10)

Mirel Taloş este preşedintele interimar al Institutului Cultural Român, politician si scriitor, având la bază studii de filologie hispanică şi română la Universitatea Bucureşti şi de ştiinţe politice la SNSPA.

acum 3 luni · comentarii (0)
Postari Recente