Ziua Naţională a României sărbătorită în reţeaua ICR din străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Tomescu va cânta la Chişinău şi Budapesta     FOTO: David Muntean
Alexandru Tomescu va cânta la Chişinău şi Budapesta     FOTO: David Muntean

În fiecare an, reprezentanţele Institutului Cultural Român în străinătate acordă o atenţie deosebită sărbătorii Zilei Naţionale, organizând cu acest prilej o serie amplă de manifestări culturale, în colaborare cu Misiunile diplomatice ale României din ţările de reşedinţă.

În 2016, evenimentele dedicate Zilei Naţionale au debutat la sfârşitul lunii noiembrie printr-o serie de concerte organizate de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" la Chişinău, primul eveniment fiind progrmat pe 25 noiembrie la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchievici" din Chişinău. Concertul a fost susţinut de violoncelistul român Răzvan Suma şi Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchievici" sub bagheta maestrului Mihai Agafiţa. Răzvan Suma este unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, cu un repertoriu cuprinzător, realizat în sute de recitaluri şi concerte susţinute în întreaga lume.

Manifestările culturale continuă cu un concert extraordinar de muzică clasică organizat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" la Chişinău, în colaborare cu Ambasada României în Republica Moldova şi Sala cu Orgă, pe 29 noiembrie. Evenimentul, devenit tradiţional pentru publicul meloman din Chişinău, va fi susţinut de Orchestra Naţională de Cameră, sub bagheta maestrului Cristian Florea, şi de celebrul violonist român Alexandru Tomescu.  În cadrul concertului vor fi interpretate lucrările: Doru Popovici – Codex Caioni; Bela Bartok - Muzică pentru corzi, percuţie şi celestă; W.A.Mozart – Concertul Nr 3 pentru vioară şi orchestră şi George Enescu – Balada pentru vioară şi orchestră.

Un alt eveniment organizat de ICR Chişinău cu ocazia Zilei Naţionale a României este concertul „Sub Zodia Mariei", în data de 5 decembrie 2016. Concertul de poezie şi muzică folk va avea loc la Teatrul Naţional „Satiricus.I.L.Caragiale", amplasat în imediata apropiere a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchievici" din Chişinău, şi va fi susţinut de Maria Gheorghiu (Gorghiu) - voce, Adriana Trandafir - recital de versuri şi Radu Graţianu - pian. 

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir" de la Istanbul marchează Ziua Naţională a României prin organizarea unei serii de de concerte susţinute de Ansamblul Cununa Carpaţilor la Edirne, Ankara şi Istanbul. Programul cuprinde trei spectacole care se desfăşoară la sala de concerte a Universităţii Trakya, în data de 27 noiembrie 2016, la Hotelul Sheraton, Ankara, pe 29 noiembrie a.c, iar cel de-al treilea concert are loc pe 1 decembrie 2016 la sala mare de spectacole a Centrului Cemal Reşit Rey din Istanbul. Spectacolul de muzică şi dansuri folclorice din diferite regiuni este susţinut de orchestra formată din interpreţi ai instrumentelor folclorice tradiţionale, condusă de dirijorul Dumitru Ionescu.

Institutul Cultural Român de la Viena şi Biroul de promovare şi informare turistică al României la Viena marchează Ziua Naţională a României printr-un concert susţinut de artistul şi dirijorul Nicolae Voiculeţ (nai) alături de Klaus Untch (orgă) şi Orchestra România. „DOR", în data de 27 noiembrie, la biserica Minoriten din Viena şi respectiv 1 decembrie 2016, la Sala Oglinzilor de la Palatul Primatului din Bratislava. Concertul este parte a turneului D.O.R., un concept dezvoltat de Nicolae Voiculeţ, ambasador al turismului românesc. Proiectul muzical este gândit ca unul de promovare a identităţii româneşti şi de redescoperire a valorilor naţionale şi invită publicul să se alăture evenimentelor dedicate responsabilizării sociale şi culturale, respectului faţă de natură şi mediul înconjurător.

Ziua Naţională a României este sărbătorită la Budapesta prin organizarea unui recital susţinut de Alexandru Tomescu în Sala de Bal a Hotelului Corinthia. Institutul Cultural Român de la Budapesta organizează pe 28 noiembrie, împreună cu Ambasada României la Budapesta, un recital de muzică de cameră susţinut de violonistul Alexandru Tomescu, care va aduce în faţa publicului vioara Stradivarius Elder-Voicu, parte din patrimoniul României. La recital şi la recepţie sunt invitate oficialităţi ungare, personalităţi politice şi publice, ambasadori, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Budapesta, ai institutelor culturale care funcţionează în capitala ungară, ai comunităţii româneşti din Ungaria.

Institutul Cultural Român de la Stockholm, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Suediei, marchează Ziua Naţională a României prin organizarea unui concert susţinut de Cvartetul Contempo la Sala Grunewald a Filarmonicii din Stockholm în data de 29 noiembrie 2016. În program: George Enescu: Preludiu la unison, Béla Bartok: Dansuri populare româneşti (aranjament pentru cvartet de coarde), Paul Constantinescu: Concert pentru cvartet de coarde, mişcarea a 3-a, Joseph Haydn: Cvartetul imperial op. 76:3. Acces exclusiv pe bază de invitaţie.

Institutul Cultural Român de la Lisabona marchează Ziua Naţională a României prin prezentarea colecţiei „Zestrea" by Liliana Ţuroiu. Evenimentul va cuprinde prezentarea unei părţi din colecţie în cadrul recepţiei organizate de Ambasada României în Republica Portugheză, în data de 30 noiembrie, la Teatrul Thalia din Lisabona, iar pe 2 decembrie va avea loc vernisajul expoziţiei, deschisă până la 12 decembrie. Proiectul „Zestrea" a fost conceput ca un proiect cultural de promovare a identităţii naţionale şi cuprinde o colecţie inspirată din costumul tradiţional românesc. În colecţia „Zestrea" piese precum fota, ia, brâul sau ilicul sunt surse de inspiraţie pentru broderii moderne utilizate în creaţii vestimentare contemporane.

Institutul Cultural Român de la Lisabona continuă seria evenimentelor dedicate Zilei Naţionale a României prin organizarea unei serii de concerte ale grupului Vivarte, în perioada 2 - 6 decembrie 2016. ICR Lisabona va organiza un concert de gală de Ziua Naţională la Sé Patriarcal (Catedrala Patriarhală din Lisabona) în colaborare cu Ambasada României în Republica Portugheză şi un concert de colinde în cadrul programului Natal em Lisboa/ Crăciun la Lisabona, organizat de Primăria din Lisabona. Grupul românesc Vivarte va deschide evenimentul „Natal em Lisboa" printr-un concert de colinde, în data de 3 decembrie, la Igreja de São Vicente de Fora / Biserica São Vicente de Fora. Concertul de Ziua Naţională a României va avea loc în data de 4 decembrie, la Catedrala Patriarhală din Lisabona (Sé de Lisboa / Sé Patriarcal), construcţie de tip bazilical romanic datând din 1151, finalizată la numai 4 ani de la eliberarea Lisabonei de sub dominaţia arabă. Grupul Vivarte este compus din: Tiberiu Oprea, leader (dirijor, violonist); Mediana Vlad, soprană solo; Gonul Aptula, maestru corepetitor; Lucia Petroianu, oboi; Shirin Corbu, vioară; Ovidiu Achim, viola; Emese Achim, violoncel; Norela Costea, soprană; Valentina Năstase, mezzosoprană; Alin Vlad, tenor; Bogdan Tudor, bas.

Institutul Cultural Român de la Bruxelles organizează trei evenimente menite să puncteze Ziua Natională a României. În perioada 2 - 4 decembrie a.c., ICR susţine turneul Corului de Copii şi Tineret „Symbol" al Patriarhiei Române la Bruxelles şi la Anvers. Corala „Symbol" a Patriarhiei Române va efectua un turneu de patru concerte la Bruxelles (Catedrala  „Notre Dame de la Cambre, Biserica Sfantul Paul şi Casa pentru persoane cu handicap divers) şi în Anvers (Biserica Ortodoxă Română). Evenimentul are la bază invitaţia Alianţei Belgo-Române din Bruxelles. „Symbol" a fost primul cor de copii înfiinţat ca asociaţie după Revoluţia din Decembrie 1989. Grupul este alcătuit din 35 de persoane (32 corişti-fete, cu vârste cuprinse între 12-25 de ani, 2 dirijori şi un însoţitor).

Tot pe 2 decembrie are loc vernisajul Bienalei Internaţionale de Sticlă / Glass Art Biennial 2016, la Haacht/ Belgia la care participă artiştii Ioan Nemţoi şi Mihai Ţopescu, sprijiniţi de Institutul Cultural Român de la Bruxelles. Evenimentul este organizat de Art Foundation „Kunststichting Perspektief vzw", iar expoziţia este deschisă până la 11 decembrie.

În perioada 29 noiembrie - 1 decembrie 2016, Institutul Cultural Român de la Bruxelles organizează două concerte la Luxembrug şi la Haga. Concertele vor fi susţinute de Maria Gheorghiu (chitară, voce) pe data 29 noiembrie (la Abaţia Neimënster) şi Cătălin Milea la Haga pe 1 decembrie 2016, (Johan de Wittlaan 30). Artista Maria Gheorghiu va interpreta la chitară un concert de muzică folk, intitulat Punţi peste inimi, iar saxofonistul Cătălin Milea propune un nou proiect artistic individual, prezentat în premieră în Olanda, intitulat The Sounds of Home. La eveniment vor fi invitaţi membrii corpului diplomatic, reprezentanţi ai diasporei din Olanda şi oficialităţi.

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv organizează pe 30 noiembrie un concert de muzică populară românească din zona Munteniei, cu ocazia Celebrării Zilei Naţionale a României, în colaborare cu Ambasada României în Statul Israel, la Muzeul de Artă din Tel Aviv. ICR Tel Aviv şi Ambasada promovează noua generaţie de artişti populari din România, prin introducerea uneia dintre cele mai de succes reprezentante, Letiţia Vişoiu, pe scena culturală israeliană. Programul muzical include atât piese tradiţionale din folclorul românesc, cât şi cântece din repertoriul propriu al tinerei artiste. La eveniment vor participa membrii corpului diplomatic acreditat în Israel, directori de instituţii culturale şi festivaluri, precum şi membri ai organizaţiilor de israelieni originari din România.

Institutul Cultural Român de la Madrid, sub patronajul Ambasadei României în Regatul Spaniei, sărbătoreşte Ziua Naţională printr-un eveniment care cuprinde momente muzicale susţinute de violonista Clara Cernat. Evenimentul se va desfăşura în data de 30 noiembrie, la Palatul Santoña situat în celebrul cartie al literelor (Barrio de las Letras), în plin centrul capitalei Spaniei. Programul muzical va cuprinde: piese de George Enescu, Astor Piazzola, Thierry Huillet, Ciprian Porumbescu, dar şi Imnul României şi cel al Spaniei. Recepţia va fi deschisă de un discurs susţinut de ES dna Gabriela Dancău, Ambasadorul României în Regatul Spaniei.

Un al proiect organizat de ICR Madrid, în parteneriat cu Asociaţia Culturală Obatalá din Coslada, este expoziţia „Instantanee de iarnă. Măşti şi costume tradiţionale Fotografii de Florin Andreescu" /,,Instantáneas invernales. Máscaras y costumbre Fotografías de Florin Andreescu" care va fi expusă la Centrul Civic ,,El Cerro" din Coslada, în perioada 28 noiembrie - 20 decembrie 2016. Evenimentul are rolul să marcheze Ziua Naţională a României şi cuprinde o expoziţie de fotografii cu măşti tradiţionale de iarnă din  diferite zone geografice ale României, realizate de fotograful Florin Andreescu, şi măşti lucrate manual de Paic Sebastian, membru al Asociaţiei Zestrea.

Ziua Naţională a României este marcată şi de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia prin realizarea expoziţiei Abel de George Mircea în Noua Galerie. Expoziţia, deschisă în perioada 1 - 21 decembrie, include aproximativ 20 de picturi realizate de artistul plastic în perioada 2006-2015.

Institutul Cultural Român de la Beijing va organiza, cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale a României o serie de evenimente menite să marcheze acest moment. Prima manifestare culturală are loc pe 29 noiembrie, la sediul ICR Beijing, unde se va desfăşura vernisajul expoziţiei de fotografie „România prin imagini". Vor fi expuse 70 de fotografii color şi alb-negru realizate de artişti fotografi din România: Claudiu Szabo, Gabriel Boholt, Cosmina Muntean, Arpad Zoltan Balla, Felicia Săteanu, Laszlo Deszo, Ovi D.Pop, Istvan Magdo, Mihaly Moldovan, Adrian Markus, Gheorghe Talpoş, Nicoleta Păunaş, Ovidiu Gabor, Istvan Plajas, Ioan Ciobotariu. Fotografiile ilustrează peisaje, clădiri inedite, precum şi obiceiuri din România. Expoziţia va fi deschisă publicului larg la sala de expoziţii ICR Beijing în perioada 29 noiembrie 2016 – 20 februarie 2017. Evenimentul face parte din prima ediţie a Festivalului Fotografiei Româneşti în China, organizată în colaborare cu Asociaţia Fotografilor din China (CPA) şi cu Asociaţia Internaţională „EURO FOTO-ART", în cadrul căruia se vor desfăşura o serie de expoziţii de fotografie, prezentări, conferinţe, proiecţii de imagini artistice digitale, care surprind peisaje şi urbanistică, portul popular, viaţa de zi cu zi din România.

Tot pe 29 noiembrie, ICR Beijing participă la recepţia oferită de Ambasada României cu ocazia Zilei Naţionale unde vor fi prezentate imagini în format digital din expoziţia „România pitorească" (fotografii din expoziţiile „Romanian People" şi „România prin imagini").

 De asemenea, ICR Beijing va organiza, pe 2 şi 5 decembrie, două recitaluri de pian şi fagot susţinute de muzicienii români Ilinca Dumitrescu şi Vasile Macovei. Cele două concerte vor avea loc la Conservatorul Central de Muzică din Beijing, respectiv la Universitatea de studii străine din Beijing. De asemenea, cei doi artişti români vor avea o serie de întâlniri cu profesori de la Conservatorul din Beijing, în data de 3 decembrie, la sediul ICR Beijing. În cadrul acestei întâlniri, Directorul ICR Beijing, Constantin Lupeanu, va susţine o prezentare a ţării noastre, informaţii generale despre  reprezentanţii de seamă a culturii române, de la scriitori clasici de renume până la artişti plastici moderni. De asemenea, va prezenta activitatea Institutului Cultural Român şi a reprezentanţei sale de la Beijing. La eveniment vor participa profesori şi studenţi ai Conservatorului Central de Muzică din  Beijing, delegaţie condusă de doamna profesor Liu Yuening, director al Centrului de Relaţii Internaţionale din cadrul acestei instituţii, românologi, prieteni ai institutului şi publicul larg. La finalul evenimentului, va avea loc un cocktail cu vin românesc.

Institutul Cultural Român de la Praga organizează, pe 4 decembrie 2016, cu ocazia Zilei Naţionale a României, un concert extraordinar Nicolae Voiculeţ pe scena din Piaţa Ceasului Astronomic (Staromestske Namesti) din Praga.

Institutul Cultural Român de la New York sărbătoreşte Ziua Naţională a României printr-o serie de trei concerte, din programul „Duelul viorilor", susţinute de Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, acompaniaţi de pianistul Horia Mihail, în datele de 2 decembrie, la Weill Recital Hall, în cadrul Carnegie Hall, New York, şi respectiv 5 decembrie, la Kennedy Center for the Performing Arts, Washington DC. „Dueliştii" Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, secondaţi de pianistul Horia Mihail, au acceptat provocarea de a pune în scenă una dintre cele mai controversate dispute din istoria muzicii clasice şi de a se „duela", în numele disputei de veacuri a lutierilor, cu cele mai faimoase arme ale universului instrumentelor cu coarde: viorile Stradivarius şi Guarneri. Vioara Stradivarius „Pachoud", construită de celebrul lutier italian în 1694, este pusă la dispoziţia lui Liviu Prunaru de vestita orchestră Royal Concertgebouw - Amsterdam. Vioara Guarneri del Gesu „Catedrala", datată 1731, instrument pe care a cântat George Enescu, este pusă la dispoziţia violonistului Gabriel Croitoru de Muzeul Naţional „George Enescu", în patrimoniul căruia se află.

În cadrul „Seriei Concertelor Enescu", Institutul Cultural Român de la Londra organizează recitalul extraordinar al sopranei Valentina Naforniţă dedicat Zilei Naţionale a României. Recitalul, susţinut de soprana Valentina Naforniţă şi pianistul Sergiu Tuhuţiu, are loc la sediul ICR Londra, pe 2 decembrie a.c. şi are în program lieduri compuse de compozitori români, dar şi arii celebre din opere.

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale a României, Accademia di Romania din Roma organizează, pe 2 decembrie, un concert tradiţional de colinde „Armonii de Crăciun", susţinut de grupul vocal Arpeggio&Roua şi invitaţii săi, în sala de concerte a institutului. Programul va cuprinde: Călătorie în România şi Bună dimineaţa la Moş Ajun (2) - I.D. Chirescu, În seara de Moş Ajun - Marin Trache, Am plecat să colindăm - Folclor Muntenia, Trei crai de la răsărit - după Anton Pann, La Vitleem colo-n jos - Nicolae Lungu. Invitaţi: Costel Mihalache şi Daniela Ispas - Cântece de Crăciun, Călătorie în lume - Stille nacht versuri Joseph Mohr, muzica Franz Gruber (Daniela Ispas şi Arpeggio & Roua) etc.

Institutul Cultural Român de la Paris va organiza, cu ocazia Zilei Naţionale a României, un concert extraordinar susţinut de Maxim Quartet. Evenimentul va avea loc pe 8 decembrie 2016 la Sala Bizantină a Palatului Béhague, reşedinţa Ambasadorului României în Republica franceză, un spaţiu simbolic pentru un concert dedicat Zilei Naţionale, cunoscut şi apreciat de publicul parizian. Cvartetul va reuni artişti de prim rang ai scenei concertistice româneşti: Horia Maxim (pian), Mihaela Anica (flaut), Fernando Mihalache (acordeon) şi Săndel Smărăndescu (contrabas). În repertoriul concertului de la Paris vor figura: Joc Dobrogean de Paul Constantinescu, Andante de Tiberiu Olah, Vals de Eugen Doga, Rondo alla Münchhausen, Balkan Tango with Walking Bass şi fragmente din opera O scrisoare pierdută de Dan Dediu, Dansuri Româneşti de Bela Bartok, Jocul Ţambalelor de Johnny Răducanu, Rapsodia I de George Enescu.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite