Ziua Mondială a Fotografiei, sărbătorită în România la cel mai mare festival de arte vizuale, "Vama Sub Lumini de Oscar"

Ziua Mondială a Fotografiei, sărbătorită în România la cel mai mare festival de arte vizuale,

Participanţii la VSLO au sărbătorit Fotografia pe 19 august                   FOTO: Andreea Rudolf

Pe 19 august se serbează în întreaga lume Ziua Mondială a Fotografiei. În România, acest eveniment a fost celebrat la Vama Veche, în cadrul celui mai important festival de arte vizuale, "Vama Sub Lumini de Oscar".

Ştiri pe aceeaşi temă

Cele mai importante nume ale fotografiei din România, alături de fotografi cunoscuţi din Europa şi din Statele Unite au fost prezenţi la ediţia a opta a VSLO. Printre aceştia, Cristian Crisbăşan, Nicolae Coşniceru, Florin Ghioca, Luca Achim, Cornel Lazia, Vali Bărbulescu, Vlad Eftenie, Marian Sterea, Andrei Ciobică, dar şi Olav Urdahl (Norvegia), Michail Moscholios (Grecia) şi invitatul special al festivalului, americanul Chris Suspect.

Directorul festivalului, Cătălin Rudolf, a declarat pentru Adevărul:

"Este pentru prima dată când Ziua Mondială a Fotografiei este sărbătorită în România în cadrul unui festival de o asemenea anvergură. Practic, timp de zece zile Vama Veche se transformă într-o adevărată capitală europeană a fotografiei, cu unii dintre cei mai buni lectori în domeniul imaginii prezenţi la această a opta ediţie".

Cu acest prilej, a fost vernisată expoziţia de fotografie "Sverige A-O / Suedia de la A la O", organizată cu sprijinul Ambasadei Suediei la Bucureşti. Aceasta a fost urmată de un cocktail, la care au participat lectorii şi fotografii participanţi la festival.

În cadrul VSLO mai sunt programate workshopuri şi seminarii cu teme interesante, ziua de luni fiind dedicată nudului, prin cursul "Anatomia şi identitatea unui portret nud" pregătit de cunoscutul fotograf Cristian Crisbăşan, în timp ce Cornel Lazia va redefini limitele în fotografia de peisaj. De asemenea, un curs practic de retuşare  a fotografiilor folosind Photoshop va avea loc sub îndrumarea lui Radu Tudoroiu.

Invitat special al festivalului "Vama Sub Lumini de Oscar", americanul Chris Suspect va susţine miercuri, 23 august, un workshop de Fotografie de stradă, în timp ce fotograful Teatrului Naţional I.L.Caragiale din Bucureşti, Florin Ghioca, va susţine în aceeaşi zi un seminar dedicat fotografiei de scenă, cu aplicare pe zona de teatru şi cu exemplificări din cele mai importante spectacole ale TNB.

Festivalul "Vama Sub Lumini de Oscar" este cel mai important festival de arte vizuale din România, a ajuns la ediţia a opta şi se desfăşoară în perioada 18-27 august, în Vama Veche.

 

citeste totul despre: