TIFF 2015: Zilele Filmului Românesc, între 4 şi 6 iunie

TIFF 2015: Zilele Filmului Românesc, între 4 şi 6 iunie

Filmul românesc va fi prezent la TIFF în perioada 4-6 iunie, cu 31 de proiecţii   FOTO: Florin Ghioca

Festivalul Internaţional de Film Transilvania continuă cu o serie de evenimente importante, iar publicul va avea parte de proiecţii speciale, concerte şi întâlniri cu invitaţii TIFF. Joi, 4 iunie, este Ziua HBO. Simultan, au loc evenimente dedicate industriei de film din România. Zilele Filmului Românesc au loc între 4 şi 6 iunie, cu 31 de producţii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cu această ocazie, pe 4 iunie, de la ora 19.30, la Cinema Florin Piersic are loc proiecţia de gală a filmului "Proba de microfon" (1980), în prezenţa regizorului Mircea Daneliuc, celebrat anul acesta cu o retrospectivă la TIFF. Apoi, de la 21.45, în Piaţa Unirii Open Air, vine Corneliu Porumboiu cu filmul său premiat la Cannes, Comoara. 
 
Miercuri începe competiţia de scurtmetraje româneşti, la Cinema Florin Piersic, cele trei calupuri fiind programate de la 18.00, 20.15 şi 22.30. Sute de reprezentanţi ai industriei de film din România sunt aşteptaţi la Cluj pentru Zilele Filmului Românesc.
 
Vor avea premiera naţională la Cluj, în prezenţa realizatorilor, filmele Bucureşti NonStop (r. Dan Chişu),  Lumea e a mea (r. Nicolae Constantin Tănase), Bondoc (r. Mihai Mincan, Cristian Delcea, Mihai Voinea), Staţia Iezer 15 033 (r. Iulia Matei), Be My Cat: A Film for Anne (r. Adrian Ţofei). Vineri, ora 18.15, la Casa de Cultură a Studenţilor, o proiecţie specială îi va aduce înapoi la Cluj, la 10 ani de la premiera în cadrul TIFF, pe realizatorii filmului Moartea domnului Lăzărescu, în regia lui Cristi Puiu.
 
 
Ziua HBO aduce documentare originale româneşti, ca multi-premiatul Toto şi surorile lui (r. Alexander Nanau), Reţeaua (r. Claudiu Mitcu), Omul Pasăre (r. Alexandru Mavrodineanu şi Mihai Grecea) şi Paşaport de Germania (r. Răzvan Georgescu). 
 
Personalităţi ale industriei de film se întalnesc cu publicul la TIFF Lounge în Piaţa Unirii zilnic, între 2 şi 6 iunie, de la ora 17.00. Miercuri, actorul Isaach de Bankolé va povesti despre experienţele sale cu Jim Jarmusch, dar şi cu Dragoş Bucur şi Răzvan Vasilescu la filmările Miraj, iar joi publicul se va întâlni cu echipele filmelor româneşti prezentate la Cannes 2015: Comoara - Corneliu Porumboiu, Cuzin Toma, Adrian Purcărescu; Un etaj mai jos - Radu Muntean, Teodor Corban (foto jos); Ramona - Andrei Creţulescu, Codruţa Creţulescu, Rodica Lazăr. Transilvania Talent Lab prezintă o serie de masterclass-uri cu experţi în regie, scenaristică, actorie şi distribuţie, în Mansarda Napoca 15. 
 

 
Miercuri se redeschide Depozitul de filme, reactivat anul trecut prin campania „Salvaţi Marele Ecran!”. Până duminică, vor fi acolo târguri, concerte, petreceri şi filme. Programul începe de la ora 14.00, iar fiecare zi este concentrat în jurul unei teme - miercuri este ziua IT, punctată de filmul lui Dan Chişu, Youtube Bazaar, de la 21.45; joi este ziua punk, care se va încheia cu filmul Zivan Makes a Punk Festival şi concertul Datum Vyroby, de la 21.30. Programul Depozitului de filme este prezentat în parteneriat cu MOL România. Competiţia locală îşi proiectează finaliştii şi îşi premiază câştigătorii miercuri, de la ora 19.30, la Cinema Arta, iar intrarea este liberă. În aceeaşi zi, de la ora 21.30, la Casa TIFF va fi proiectat un documentar produs de Digi World, despre Căluşarii din Bârla. Înainte de proiecţie, de la ora 19:30, căluşarii vor fi în Piaţa Unirii şi apoi pe străduţele din centru, în formaţie completă. De ce eu?, lungmetrajul lui Tudor Giurgiu, va fi proiectat în Piaţia Unirii tot miercuri, dar de la 21.45.
 
 
Seara de joi va fi animată de două concerte speciale. Danezul Kim Larsen - unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni neofolk - prezintă proiectul Of the Wand & the Moon la Casa TIFF, de la ora 21.30. Albumul său din 2011, The Lone Descent, a fost descris de unii critici drept o capodoperă a neofolk-ului. La Hotel Continental, Robin and the Backstabbers fac lansarea clujeană a noului lor album, Arhanghel'sk, de la ora 22.00. Tot joi, de la ora 17.30, la Muzeul de Artă, are loc vernisajul expoziţiei de fotografii realizate pe platourile de filmare de Silviu Gheţie, în prezenţa artistului.
 
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: