Zilele Filmului Românesc în Suedia, organizate cu ocazia împlinirii a 15 ani de existenţă a ICR Stockholm VIDEO

Zilele Filmului Românesc în
Suedia, organizate cu ocazia împlinirii a 15 ani de existenţă a ICR
Stockholm VIDEO

Prima ediţie online a Zilelor Filmului Românesc în Suedia se desfăşoară între 15-18 aprilie 2021

Şapte dintre cele mai apreciate filme româneşti recente, printre care documentarul „Colectiv” (2019), nominalizat la două premii Oscar, „Malmkrog” (2020), premiat la Berlinale, şi „La Gomera” (2019), inclus în competiţia Festivalului de la Cannes, vor putea fi văzute de publicul suedez, în perioada 15-18 aprilie 2021, în cadrul primei ediţii online a Zilelor Filmului Românesc în Suedia.

Ediţia din acest an a festivalului de film, organizată de Institutul Cultural Român din Stockholm, este aniversară: ICR Stockholm, înfiinţat în anul 2006, sărbătoreşte 15 ani de existenţă. „Pentru a marca această aniversare importantă, ICR Stockholm va prezenta, timp de patru zile, într-un adevărat maraton cinematografic cu 14 evenimente, şapte dintre cele mai premiate şi de succes filme româneşti. Cap de afiş, în programul festivalului, sunt filmele Colectiv, Malmkrog şi La Gomera. Mai mult, pe canalele online ale ICR Stockholm, pe parcursul desfăşurării festivalului, vom transmite interviuri cu regizorii acestor pelicule.Suntem onoraţi că regizorul Cristi Puiu şi producătorul suedez Jörgen Andersson vor participa, pe 18 aprilie, la o dezbatere moderată de Hynek Pallas, unul dintre cei mai cunoscuţi critici de film suedezi. Ne bucurăm că, în această perioadă dificilă, putem prezenta online publicului suedez o selecţie din cele mai bune filme româneşti ale momentului”, a declarat Bogdan Popescu, directorul ICR Stockholm.

Zilele Filmului Românesc din Suedia vor fi deschise, pe 15 aprilie, cu filmul „La Gomera” (2019), cel mai nou film al cunoscutului regizor Corneliu Porumboiu. În rolul principal este celebrul actor Vlad Ivanov, care interpretează un poliţist român corupt implicat într-o afacere de 30 de milioane de euro cu mafia. „La Gomera” a avut premiera mondială în competiţia Festivalului de la Cannes, iar în 2020 a fost ales cel mai bun film la galele de premiere ale cinematografiei române.

Tulburătorul documentar „Colectiv” (2019), de Alexander Nanau, care a avut premiera mondială la Festivalul de la Veneţia, a fost ales cel mai bun documentar la Premiile Academiei Europene de Film şi este nominalizat la două premii Oscar, la categoriile „Cel mai bun documentar” şi „Cel mai bun film internaţional”, va rula, într-o singură proiecţie, pe 17 aprilie, de la ora 21.00 (ora Suediei). Filmul urmăreşte ce s-a întâmplat în societatea românească în anul de după tragedia din clubul bucureştean Colectiv din octombrie 2015.Un alt titlu de neratat este „Malmkrog” (2020), cel mai recent film al „părintelui” Noului Val din cinematografia română, Cristi Puiu, premiat anul trecut pentru regie în secţiunea „Encounters” a Festivalului de la Berlin. Filmul, care are şi doi coproducători suedezi, va rula în ultima zi a festivalului, pe 18 aprilie. ICR Stockholm va difuza, pe canalele online, şi o dezbatere între regizorul Cristi Puiu şi producătorul suedez Jörgen Andersson, de la casa de producţie Doppelganger, care va fi moderată de criticul de film Hynek Pallas.

Un alt documentar din program este „Acasă” (2020), de Radu Ciorniciuc. Filmul este povestea unei familii care a trăit timp de 20 de ani în sălbăticia din Delta Văcăreşti din Bucureşti, până când locul a căpătat statutul de zonă protejată – Parcul Natural Văcăreşti –, primul parc natural urban din România. Documentarul a câştigat premiul de imagine la Festivalul de la Sundance şi premiul special al juriului la Festivalul de la Salonic.

Al treilea documentar este „Lemn” (2020), realizat de Monica Lăzurean-Gorgan, Michaela Kirst şi Ebba Sinzinger. Filmul urmăreşte fenomenul tăierilor ilegale şi al comerţului cu lemn din România, Peru, Rusia şi China şi se concentrează pe investigaţii iniţiate de Alexander Von Bismarck, directorul organizaţiei non-guvernamentale Environmental Investigation Agency (EIA). „Lemn” a avut premiera mondială la prestigiosul Festival Internaţional de Film Documentar Copenhaga (CPH:DOX).Publicul va putea, de asemenea, să vadă şi „Arest” (2019), de Andrei Cohn, selectat la Karlovy Vary şi selectat cel mai bun lungmetraj românesc în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF). Acţiunea din „Arest” este plasată în anii `80, când un arhitect este reţinut fără explicaţie şi trimis în arestul Miliţiei, unde este închis în aceeaşi celulă cu un deţinut de drept comun, folosit ca torţionar de către Securitate în schimbul unor favoruri.

Din program face parte şi al doilea film al regizoarei sârbo-române Ivana Mladenović, „Ivana cea Groaznică” (2019), recompensat cu premiul special al juriului secţiunii „Cineasti del Presente” a Festivalului de Film de la Locarno. Pelicula a rulat, anul trecut, şi în Festivalul Internaţional de Film de la Göteborg. „Ivana cea Groaznică” este povestea unei actriţe sârbe, jucată de Ivana Mladenović însăşi, care lucrează şi trăieşte în România şi care, după o serie de probleme de sănătate, decide să îşi petreacă vara pe malul celălalt al Dunării, în Kladovo, oraşul natal.Filmele vor fi disponibile gratuit, în limita a 200 de accesări fiecare, cu rezervare prealabilă, pe platforma Eventbook.ro, exclusiv de pe teritoriul Suediei. Toate filmele, selectate în cadrul festivalului de criticul de film Ionuţ Mareş, vor fi prezentate cu subtitrare în limba engleză. Proiecţiile sunt însoţite de interviuri în limba engleză cu regizorii filmelor, care vor putea fi urmărite pe perioada festivalului pe canalele online ale ICR Stockholm (pagina de Facebook, canal you tube, cont Instagram).

Rezervările vor putea fi făcute începând din 14 aprilie pe platforma digitală www.eventbook.ro, la acest link.Zilele Filmului Romanesc în Suedia
Prima ediţie online pe Eventbook.ro
15-18 aprilie 2021

Joi - 15 aprilie Deschiderea festivalului

La Gomera (2019, 97 min.) – regia Corneliu Porumboiu
Interviu cu regizorul Corneliu Porumboiu, realizator Ionuţ Mareş

Vineri - 16 aprilie
Arest
(2019, 126 min.) – regia Andrei Cohn
Interviu cu regizorul Andrei Cohn, realizator Ionuţ Mareş
Acasă, My Home (2019, 86 min, doc.) – regia Radu Ciorniciuc
Interviu cu regizorul Radu Ciorniciuc, realizator Ionuţ Mareş

Sâmbătă - 17 aprilie
Ivana cea Groaznică
(2019, 86 min.) - regia Ivana Mladenović.
Interviu cu Ivana Mladenović, realizator Ionuţ Mareş
20.00 (ora României) / 21.00 (ora Suediei) – colectiv (2019, 109 min., doc.) – regia Alexander Nanau
Interviu cu regizorul Alexander Nanau, realizator Ionuţ Mareş

Duminică - 18 aprilie
Lemn
(2020, 95 min., doc.) – regia Monica Lăzurean-Gorgan, Ebba Sinzinger, Michaela Kirst
Interviu cu Monica Lăzurean-Gorgan, realizator Ionuţ Mareş
Malmkrog (2020, 200 min.) - regia Cristi Puiu
21.00 (ora României) / 20.00 (ora Suediei) Dezbatere cu regizorul Cristi Puiu şi producătorul suedez Jörgen Andersson, moderată de criticul de film suedez Hynek Pallas

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările