Zilele Culturii Române la Edinburgh, între 10-17 octombrie

Zilele Culturii Române la Edinburgh, între 10-17 octombrie

Cultura română îşi face simţită prezenţa în capitala Scoţiei

După Reykjavik în 2013 şi Dublin în 2014, în acest an e rândul capitalei scoţiene Edinburgh să găzduiască o nouă ediţie a Zilelor Culturii Române - un program caleidoscopic, ce pune în valoare diversitatea şi vitalitatea culturii române contemporane.

Ştiri pe aceeaşi temă

Între 10 şi 17 octombrie, de-a lungul unei săptămâni pline de evenimente, publicul scoţian, ca şi cel islandez şi irlandez în anii trecuţi, va avea un acces privilegiat la cultura română, printr-un concert de gală de muzică clasică, o expoziţie dedicată artei româneşti din ultimele decenii, proiecţii de film, seri de teatru şi de literatură şi demonstraţii gastronomice.
 
Printre protagoniştii programului, primul de această amploare organizat de Institutul Cultural Român în Scoţia, se numără muzicienii Remus Azoiţei şi Eduard Stan, regizorii Radu Jude şi Dan Piţa, actriţa Amalia Ciolan şi scriitorul Dan Lungu, împreună cu regizorul şi criticul de film Mark Cousins, curatorul Richard Demarco, prozatorul şi jurnalistul James Meek şi scriitoarea şi animatoarea culturală Peggy Hughes.
 
Evenimentele vor avea loc în spaţiile culturale cele mai cunoscute ale capitalei scoţiene, precum sala de concerte de la Playfair Library, parte a venerabilei Universităţi din Edinburgh, cinematograful de artă Filmhouse, Centrul Scoţian pentru Literatură, un  spaţiu predilect al întâlnirilor cu scriitorii, Centrul Cultural Summerhall, devenit în ultimii ani un epicentru al proiectelor culturale inovatoare, şi Teatrul Pleasance, unul dintre reperele celebrului Festival de la Edinburgh. 
 
PROGRAM
 
Vernisajul expoziţiei „Artişti români în colecţia Demarco”, 10 octombrie, 14.30-17.00, Summerhall
Vizionarul curator Richard Demarco, cel care a lansat, de-a lungul timpului, carierele occidentale ale unora dintre cei mai bine cotaţi artişti din Europa de Est, propune, la Centrul Cultural Summerhall, o fascinantă incursiune în istoria artei româneşti, pornind de la colecţia românească din inestimabilele sale arhive vizuale. Expoziţia cuprinde lucrări de Paul Neagu, Horia Bernea, Ion Biţan, Ovidiu Maitec, Sultana Maitec, Vladimir Şetran, Pavel Ilie, Sorin Dumitrescu, Peter Jacobi şi mulţi alţii. Ea va putea fi vizitată până în data de 30 octombrie 2015.
 
Concert de gală: Remus Azoiţei şi Eduard Stan, 12 octombrie, 19.00, Playfair Library
Violonistul Remus Azoiţei şi pianistul Eduard Stan, unii dintre cei mai buni interpreţi ai creaţiei camerale a lui George Enescu şi autorii integralei lucrărilor pentru vioară şi pian ale acestuia, imprimare CD încununată cu mai multe premii, oferă un recital de gală de mare virtuozitate. Programul include: Sonata pentru vioară nr. 1 în la major, op. 13, de Gabriel Fauré şi Sonata pentru vioară nr. 3 în la minor, op. 25, „în caracter popular românesc”, de George Enescu. Evenimentul se va desfăşura în prezenţa E.S. dl. Mihnea Motoc, Ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.
 
Întâlnire cu scriitorii Dan Lungu şi James Meek: „Scrierea şi rescrierea istoriei”, 13 octombrie, 19.00, Scottish Storytelling Centre
Dan Lungu, unul dintre cei mai admiraţi scriitori români contemporani şi fondator al FILIT, cel mai mare festival literar internaţional din România, se alătură prozatorului şi jurnalistului britanic James Meek, câştigătorul de anul acesta al prestigiosului Premiu Orwell, pentru un dialog despre vicleniile istoriei şi reziduurile nostalgice ale schimbărilor sociale, despre abisul deceniilor de dictatură şi incertitudinile societăţii de azi. Întâlnirea va fi moderată de Peggy Hughes, directoarea Festivalului Literar din Dundee.
 
Serie de film românesc: „Mark Cousins prezintă”, 14 şi 15 octombrie, Filmhouse şi Summerhall
Cu binecunoscutul său fler idiosincratic, regizorul şi scriitorul Mark Cousins inaugurează,  la Zilele Culturii Române, un sezon de film românesc cu un decupaj personal, reunind creaţii hipnotice ale realismului poetic, comedii îmbibate de sarcasm şi filme mai recente, din seria „mizerabilistă”, a căror originalitate le-a adus cele mai râvnite premii internaţionale. Sezonul continuă pe parcursul lunilor noiembrie şi decembrie, la cel mai frecventat cinematograf de artă din Edinburgh, Filmhouse.

 
În cadrul Zilelor Culturii Române, vor fi proiectate filmele:
„Aferim!”  (foto sus) de Radu Jude, câştigător al Ursului de Argint la ediţia 2015 a Festivalului de Film de la Berlin; urmat de o sesiune de întrebări şi răspunsuri via Skype cu regizorul Radu Jude - 14 Oct, 20.30, Filmhouse;
„Nunta de piatră” de Dan Piţa şi Mircea Veroiu, film selecţionat la Festivalul de la Cannes în anul 1973; urmat de o sesiune de întrebări şi răspunsuri via Skype cu regizorul Dan Piţa - 15 octombrie, 19.00, Summerhall.
 
Petrecere românească: „Vampirologie – o seară cu colţi”, 16 octombrie, 20.00, Summerhall
De cum se lasă seara, descindem în vremuri şi locuri de legendă, aşteptând miezul nopţii şi fatidicele sale apariţii - cu muzica dată la maximum, dansuri frenetice şi degustări de produse gastronomice tradiţionale. Dinţii de plastic şi pelerinele negre sunt binevenite. O seară „cu colţi”, animată de Balkanarama Kolektiv.

Actriţa Amalia Ciolan în spectacolul "20 de ani în Siberia"         FOTO: Florin Ghioca
 
Teatru: „20 de ani în Siberia”, 17 octombrie, 19.00, Pleasance One
Bazat pe memoriile răscolitoare ale Aniţei Nandriş-Cudla, spectacolul lui Sorin Misiranţu, „20 de ani în Siberia”, cu Amalia Ciolan (foto sus) în rolul principal, este o monodramă emoţionantă ce urmăreşte destinul uneia dintre cele mai admirate românce din toate timpurile, începând cu implicarea sa plină de curaj în mişcarea anticomunistă, urmată de exilul în teribilul Gulag sovietic, şi până la repatrierea sa, după mai bine de 20 de ani de detenţie. O poveste tulburătoare despre demnitatea umană, pe care nu o poate frânge nici Răul cel mai devastator. Spectacolul, prezentat la Edinburgh la Teatrul Pleasance, face parte din programul TNT „Procesul comunismului prin teatru”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările