Zilele culturii române la Berlin, ediţie online cu dezbateri, concerte şi lansări de carte

Zilele culturii române la Berlin, ediţie online cu dezbateri, concerte şi lansări de carte

Dezbaterea se va desfăşura la ora 20.00, ora României

"Zilele culturii române la Berlin”, iniţiate de Fundaţia Constantin Silvestri şi KunstRaumNiculescu-Berlin, cu sprijinul Ministerului Culturii şi al Ambasadei României în Republica Federală Germania, este organizat sub forma unui festival care are loc în preajma Zilei Naţionale a României, în perioada 25 noiembrie – 4 decembrie.

Festivalul marchează şi aniversarea a 100 de ani de la înfiinţarea Societăţii Compozitorilor Români (1920), astăzi numită Uniunea Compozitorilor din România. Evenimentul este de o importanţă majoră pentru cultura română: demersul pe care George Enescu împreună cu alţi compozitori români l-au făcut în anul 1920 a dus la naşterea unei şcoli naţionale muzicale româneşti şi la integrarea acesteia în contextul şcolilor componistice europene.

Festivalul „Zilelor culturii române la Berlin”, ediţia din 2020, include patru evenimente, desfăşurate online, la care participă artişti, personalităţi ai lumii culturale din România şi Germania, care vor susţine conferinţe, dezbateri, lansări de carte, concerte. Evenimentele vor fi transmise pe pagina de Facebook a KunstRaum Niculescu Berlin.

25 noiembrie 2020, ora 19.00 UTC+01 online (ora 20.00, România)

Conferinţă „100 de ani de Muzică şi Cultură Românească“

Festivalul „Zilele culturii  române la Berlin” doreşte ca prin evenimentul „100 de ani de Muzică şi Cultură Românească” să se facă un excurs printre cele mai importante realizări culturale pe care artiştii şi oamenii de cultură născuţi pe teritoriul României le-au dat ţării lor dar şi Europei. Rememorarea nu are ca scop doar înţelegerea locului pe care cultura română îl are în Fondul Cultural Universal, ci mai ales găsirea de noi soluţii pentru propagarea actului cultural şi muzical, într-o Europă globalizată, digitalizată dar  şi profund schimbată datorită pandemiei de Covid-19. Invitaţi pentru această discuţie vor fi personalităţi culturale, Emil Hurezeanu, scriitor, jurnalist, ambasador al României în Republica Federală Germania,  Dan Dediu, compozitor şi profesor universitar la Academiei de Muzică din Bucureşti, rector al acestei instituţii în perioada (2008-2016), Valentina Sandu Dediu, muzicolog şi profesorului universitar, rectorul Colegiului Noua Europă, Bucureşti şi a profesorului universitar Ruxandra Demetrescu, rector al Universităţii Naţionale  de Arte din Bucureşti (2006-2012), Cristian Niculescu, pianist - concertist, fondatorului spaţiului cultural KunstRaumNiculescu la Berlin.

O altă personalitate invitată la această conferinţă va fi  Iosif Ion Prunner, dirijor şi pianist, directorul  artistic al Filarmonicii „George Enescu”.

Conferinţa se va desfăşura prin intermediul ZOOM  şi pe pagina de Facebook a KunstRaum Niculescu Berlin. Conferinţa se va încheia cu un recital de pian susţinut de Cristian Niculescu.

 

28 noiembrie 2020, ora 19.00 UTC+01 online (ora 20.00, România)

Prezentare de carte: Mircea Cărtărescu - romanul „Solenoid“ şi volumul de poeme  „Nu striga niciodată după ajutor“

Mircea Cărtărescu, poetul şi scriitorul român nominalizat pentru premiul Nobel, nu are nevoie de prezentare fiind cel mai cunoscut reprezentant al literaturii contemporane româneşti. Ce aduce nou această prezentare de carte pe care o propunem este apariţia, după 30 de ani, a unui nou volum de poeme, volum după care, aşa cum însuşi autorul său mărturisea, „tânjea de mult timp”. La acest eveniment va participa scriitorul şi traducătorul de origine română (născut în Banat), Ernest Wichner, director al Literaturhauses, Berlin (2003-2017). Puternic ataşat ţării în care s-a născut, Ernest Wichner este traducătorul în limba germană a celor mai importanţi scriitori români contemporani: Mircea Cărtărescu, Nora Iuga, Daniel Bănulescu, M.Blecher, Varujan Vosganian, Cătălin Mihuleac etc. La eveniment va participa şi actorul Sabin Tambrea, născut la Târgu Mureş dar emigrat la 4 ani, împreună cu familia. Actorul german de origine română este astăzi unul dintre cei mai bine cotaţi actori din Germania. Pianistul Cristian Niculescu va fi gazda conferinţei desfăşurată în KunstRaum Niculescu Berlin.

2 decembrie 2020, ORA, ora 19.00 UTC+01 (ora 20.00, România)

 Concert „Maria Tănase şi epoca interbelică“

Oana Cătălina Chiţu Trio

Oana Cătălina Chiţu, voce, Diego Romero, chitară, Dejan Jovanovic, acordeon

Oana Chiţu este o cântăreaţă de origine română care, pe lângă talentul muzical şi vocea inconfundabilă, depune de ani de zile o muncă de descoperire şi de prezentare a formidabilului fond muzical interbelic românesc.

Repertoriul său include în primul rând muzică din Bucureştiul anilor interbelici. O serie de întâlniri muzicale cu diferiti artişti din România şi străinatate au dus la realizarea Bucharest Tango, un CD şi un proiect care au dus-o pe Oana pe scene din Singapore, Lituania, Austria, Polonia, Ungaria, Elveţia, Suedia, Belgia, Rusia şi Germania. A semnat cu casa de discuri Asphalt Tango (care se ocupă, printre alţii, şi de Fanfara Ciocârlia) şi în 2013 a continuat povestea românească, nostalgică, prin albumul Divine, dedicat Mariei Tănase. Se împlineau 100 de ani de la naşterea marii cântăreţe atunci când s-a lansat albumul.

Maria Tănase, artistă emblematică a culturii populare româneşti, nu încetează să fie şi astăzi, la mai mult de un veac de la încetarea ei din viaţă, un „brand” de ţară şi cea mai cunoscută cântăreaţă pentru acest tip de muzică pe care ţara noatră a dat-o.

Evenimentul muzical va fi întregit vizual de o expoziţie sub titlul: De la „Pasărea măiastră” a cântecului românesc la „Pasărea măiastră” a lui Constantin Brâncuşi.

Expoziţia, curatoriată de istoricul şi istoricul de artă Cristina Enăşescu, prezintă aspecte puţin cunoscute din viaţa cântăreţei, viaţă care a făcut obiectul unei bogate bibliografii pe care curatoarea le foloseşte respectând toate regulile unei astfel de prezentări. Pentru ca expoziţia să devină interactivă, aceasta va fi prezentată pe plasmele aflate în sala de concert. Concertul şi expoziţia vor avea loc în KunstRaum Niculescu Berlin.

Concert cameral

4 decembrie 2020,  ora 19.00 UTC+01(ora 20.00, România)

Acest eveniment doreşte să-l omagieze pe marele nostru compozitor George Enescu, cel despre care Constantin Brăiloiu, creatorul Societăţii Compozitorilor Români (1920)  spunea: ”Prin Enescu, muzica românească, se va ridica la universalitate”. Cuvinte profetice, cu opera Oedip  marcându-se  definitiv intrarea compozitorilor români în marea familie a muzicii europene a secolului XX.

Concertul cameral  desfăşurat sub egida „Zilele culturii române la Berlin” va avea loc în acelaşi binecunoscut loc de cultură berlinez,  KunstRaumNiculescu, şi va avea în program lucrări de George Enescu şi Maurice Ravel.

Alegerea compozitorului Maurice Ravel nu este întâmplătoare şi se datorează relaţiei stânse pe care cei doi artişti au avut-o de-a lungul vieţii lor. Înterpreţii programului muzical cameral vor fi muzicieni români, dar şi străini, puternic ataşaţi de muzica  românească,  dar în special de marele compozitor George Enescu.

Aceştia sunt: Stanislav Pronin,  Elias Schödel,   Vioară,  Mladen Somborac, Violă, Radu Nagy, Violoncel, Cristian Niculescu şi Iosif Ion Prunner, pian.

În program:

George Enescu - Carillon Nocturne din Suita Pièces Impromptus op. 18 pentru pian

Maurice  Ravel - Tzigane pentru vioara şi pian

George Enescu Suita pentru pian la 4 mâini

George Enescu - Trio Aubade

George Enescu -  Cvintet pentru 2 viori, violă, violoncel şi pian

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările