Zeci de ONG-uri au cerut ca armata Republicii Moldova să defileze la Bucureşti

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
militari din Armata Naţională a Republicii Moldova

Peste 30 de asociaţii din România, reprezentând societatea civilă, au cerut ministrului Apărării, Mircea Duşă, ca de 1 decembrie, Ziua Românilor de Pretutindeni şi Ziua Naţională a statului Român, să fie invitate la defilare şi trupe ale Armatei Naţionale a Republicii Moldova.

Din informaţiile deţinute, o astfel de invitaţie va fi foarte bine primită dincolo de Prut, de către ministrul Apărării din Republica Moldova, Vitalie Marinuţă - un român adevărat. Un astfel de demers ar constitui o mare cinste acordată românilor de dincolo de Prut, ai căror străbuni au jucat un rol major în cadrul marelui eveniment de la 1 decembrie 1918. Să nu uităm că vârfurile societăţii basarabene au decis primii ca Basarabia să se unească cu România, pentru ca ulterior să îi regăsim în toate provinciile locuite de români luptând pentru dreptul la identitatea naţională şi pentru Unificarea Tututor teritoriile Româneşti în cadrul Regatului României.

În acest an, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, marele eveniment al Unirii va fi sărbătorit oficial şi la Chişinău, al doilea oraş românesc şi capitala celui de-al doilea stat românesc. Pentru prima dată după căderea blocului comunist, românii basarabeni vor putea să se bucure la ei acasă şi să fie mândri că sunt români.

În acest an, ministerul Apărării a invitat deja la ceremonia de marcare a 95 de ani de la Marea Unire trupe apaţinând armatelor partenere NATO ale Poloniei, Americii şi Franţei. Vorbim de fapt de pilonul european pro-american şi cel mai activ în teatrele de operaţiuni. Aducerea reprezentanţilor de dincolo de Prut ar reprezenta o întregire a acestui corp, în condiţiile în care Unirea celor două state româneşti este eminentă. Gestul ar fi unul de mare importanţă simbolică.

Redau mai jos solicitarea trimisă către Ministrul Apărării:

Către
Ministerul Apărării Naţionale
În atenţia domnului Ministru Mircea Duşa.

Stimate domnule Ministru,

Peste 30 de organizaţii nonguvernamentale din România, Republica Moldova, SUA, Canada şi state ale Uniunii Europene au luat la cunoştinţă cu entuziasm anunţul Ministerului Apărării Naţionale al României în legătură cu organizarea celei mai fastuoase parade militare de Ziua Naţională din ultimii 20 de ani.

Organizaţiile cuprinse în Platforma Civică Acţiunea 2012 felicită cu această ocazie iniţiativa instituţiilor responsabile de a organiza la 1 decembrie un eveniment cu adevărat festiv în contextul împlinirii a 95 de ani de la Marea Unire din 1918.

Totodată, ca parte a societăţii civile, organizaţiile semnatare consideră salutară participarea la parada militară a unor subunităţi ale armatele statelor prietene din NATO şi din Uniunea Europeană, precum SUA, Polonia, Turcia şi Franţa. Pentru ca sărbătoarea Unirii prin organizarea paradei militare să fie completă şi dată fiind relaţia specială a României cu Republica Moldova, organizaţiile nonguvernamentale menţionate în această adresă găsesc drept esenţială lansarea unei invitaţii de a participa la sărbătoarea de la Bucureşti şi către armata Republicii Moldova.

Organizaţiile semnatare:

Asociaţia Obştească Academia de Ştiinte a Mediului Asociaţia Onoare şi Patrie, Asociaţia Studenţească a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, Asociaţia Studenţilor Basarabeni Craiova, Asociaţia Studenţilor din Zurich, Asociaţia Studenţilor Români din EPFL (Lausanne), Asociaţia Tighina, Asociaţia Universitară Eminescu din Geneva, Asociaţia 21 Decembrie 1989, Casa Românilor din Elveţia, Cercul elevilor basarabeni din Bacău, Consiliul Mondial Român, Consiliul Român American, Deşteptarea, Dorobanţii, Fapta Nu Vorba, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, Fundaţia Grigore Vieru, Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni, Honor et Patria, Institutul Fraţii Golescu pentru relaţii cu românii din străinătate, Liga Studenţilor Basarabeni din Timişoara, Spirit Românesc, Asociaţia România – Dacia Casa Noastră, Asociaţia Suporterilor Români, Consiliul Naţional al Reîntregirii, Asociaţia România Vie, Asociaţia Salvaţi Identitatea Satului, Romanian Students Association, Carnegie Mellon University – Pittsburgh, Grupul de iniţiativă Împreună pentru Unire, Fundaţia Pacea, Grupul La Paris, Academia culturală Eugen Ionescu din Roma, Associazione socio-culturale e sportiva “Romania”-Lombardia, Asociaţia socio-culturală Maluri de Prut, Societatea culturală Bucureşti-Chişinău, Centrul pentru Cultură, Istorie şi Educaţie.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite