Vlad Alexandrescu: Johan Kobborg a refuzat să participe la dialogul de la minister, unde a fost invitat şi Tiberiu Soare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Alexandrescu                                                    FOTO: Eduard Enea
Vlad Alexandrescu                                                    FOTO: Eduard Enea

Johan Kobborg a refuzat să participe la întâlnirea de la ministerul Culturii, la care fusese invitat împreună cu directorul interimar al Operei Naţionale, Tiberiu Soare, a declarat pentru News.ro Vlad Alexandrescu, care a precizat că există mai multe variante de lucru, pentru a debloca situaţia, inclusiv o modificare de organigramă.

”Johan Kobborg nu răspunde la telefon, i-am lăsat şi pe sms, i-am trimis sms si doamnei Alina Cojocaru, care mi-a răspuns într-un târziu şi mi-a spus că atunci când domnul Kobborg va considera necesar, va lua legătura cu mine. Ideea este că ne vedem când vrea domnul Kobborg, nu când vreau eu. Eu nu m-am supărat, nu am de ce să mă supăr.

L-am chemat şi pe Tiberiu Soare, am înţeles de la dumnealui că din partea dumnealui există o dorinţă de colaborare şi că l-a invitat la discuţii, dar tot aşa, nu îi răspunde la telefon de două zile. În acest moment, ca să putem media ceva trebuie să avem cele două persoane. E greu să mediezi dacă unul nu se prezintă”, a explicat ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu.

Acesta se declară, totuşi, optimist că situaţia se va debloca:

”Eu aştept să reapară domnul Kobborg. Sunt încredinţat că se va găsi o soluţie, amândoi sunt creatori de mare calibru, de mare calitate, foarte respectaţi, fiecare în breasla lui. Trebuie ca ei să reuşească să stea de vorbă unul cu altul”.

Mai mult, ministrul Culturii a precizat că nu ştie să fi existat vreun conflict prealabil între cei doi, amintindu-şi că a primit un e-mail, în urmă cu puţin timp, de la Johan Kobborg, în care acesta spunea că nu îl cunoaşte pe Tiberiu Soare.

”Domnul ministru a încercat o mediere a discuţiilor, am încercat şi eu să dau de el, din păcate nu a răspuns niciuneia dintre solicitări. Din păcate, se pare că nici ministrului nu i-a răspuns la telefon”, a declarat pentru News.ro directorul interimar al Operei Naţionale Bucureşti, Tiberiu Soare, după întâlnirea de la ministerul Culturii.

Acesta a amintit că ministrul Culturii ia în calcul mai multe variante de deblocare a situaţiei. ”Noi suntem deschişi la dialog, luăm în calcul toate variantele, s-au discutat diverse căi de a rezolva problema. Noi nu dorim plecarea niciunui artist, mai ales de valoarea domnului Kobborg, nimei nu îşi doreşte aşa ceva, încercăm prin toate mijloacele să dăm de dânsul. Sunt multe variante prin care am putea ajunge la un consens, inclusiv la introducerea unei funcţii, o modificare a organigramei care să presupună şi existenţa unui titlu onorific, care nu există acum”, a spus directorul interimar al Operei.

Tiberiu Soare a precizat că balerinul de talie internaţională Johan Kobborg are un contract în derulare cu Opera Naţională, până la finalul acestui an.

Ministrul Culturii a declarat, miercuri, pentru agenţia de presă News.ro că va lua o decizie în privinţa tensiunilor de la Opera Naţională Bucureşti şi că îi aşteaptă astăzi la minister pe directorul interimar Tiberiu Soare şi pe balerinul Johan Kobborg, după ce acesta din urmă a anunţat că numele i-a fost scos de noul director de pe site-ul instituţiei, ceea ce l-a determinat să îşi ia rămas-bun printr-un mesaj publicat pe Twitter.

image

Marţi, balerinul Johan Kobborg a publicat pe Twitter un mesaj din care se înţelege că îşi ia rămas-bun de la colegii de la Opera Naţională Bucureşti, în urma tensiunilor cu noul director interimar, Tiberiu Soare, care a decis să îi scoată numele de pe site-ul instituţiei.

Dirijorul Tiberiu Soare a admis că a scos numele lui Kobborg de pe site, dar spune că a corectat o greşeală, balerinul neîndeplinind funcţia de director artistic. ”L-am scos de pe site. Nu e niciun fel de scandal aici, e chiar linişte. Sunt în Operă şi nu ţipă nimeni nicăieri. Faptul că domnul Johan Kobborg figura pe site-ul Operei Naţionale Bucureşti cu un titlu care nu există, după părerea mea este de netolerat din punctul de vedere al relaţiei de comunicare. Imaginea Operei era afectată. Titlul de director al baletului nu există, era un titlu pe care şi-l arogase arbitrar”, a explicat Tiberiu Soare pentru News.ro.

Dirijorul Tiberiu Soare ocupă, începând de luni, postul de director interimar al Operei Naţionale Bucureşti (ONB), pe perioada suspendării mandatului directorului general numit prin concurs, Răzvan Ioan Dincă.

Johan Kobborg a fost prim-solist al Baletului Regal Danez, al Baletului Regal din Londra, iar din ianuarie 2014, este Director Artistic al Companiei de Balet al Operei Naţionale Bucureşti. S-a născut la Copenhaga şi s-a pregătit la Academia de Balet Funen din Odense (Danemarca) iar în 1988, la vârsta de 16 ani, a intrat la Şcoala de Balet Regală Daneză. S-a alăturat Baletului Regal Danez în anul 1989, a devenit solist în 1991 şi prim-solist în 1994. Primele sale roluri mari au fost Franz în ”Spărgătorul de nuci” de Piotr Ilici Ceaikovski şi Carelis în ”The Kermesse in Bruges” (coregrafia August Bournonville).

A creat numeroase roluri în Danemarca, printre care şi rolul titular din ”Hamlet”, în coregrafia lui Peter Schaufuss.

image

Johan Kobborg a debutat la American Ballet Theatre în rolul Albert din ”Giselle” în luna mai 2011 şi s-a întors stagiunile următoare pentru ”The Bright Stream” („Pârâul luminos”) de Dimitri Şostakovici, ”Frumoasa din pădurea adormită” de Piotr Ilici Ceaikovski, ”Romeo şi Julieta” de Serghei Prokofiev şi ”Corsarul” de Adolphe Charles Adam. A dansat ca invitat la Baletul Regal Danez, la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg, unde a apărut în ”Romeo şi Julieta”, ”Don Quijote” şi ”Giselle”, împreună cu Alina Cojocaru şi a oferit câteva gale de balet la Sankt Petersburg.

Una dintre cele mai inovatoare apariţii media ale lui Johan Kobborg a avut loc în luna septembrie a anului 2013 când Kim Brandstrup a realizat coregrafia unei lucrări special pentru el şi Alina Cojocaru, difuzată pe iTunes.

În 1993, Johan Kobborg a primit medalia de aur la Concursul Erik Bruhn din Canada. Anul următor a primit Marele Premiu la Concursul Internaţional de Balet de la Jackson, SUA, şi Marele Premiu la Concursul Internaţional Nureev din Ungaria. În 1996 a fost nominalizat pentru premiul Benois de la Danse pentru rolul James din ”La Sylphide”. A câştigat Premiul Cercului Criticii de Dans pentru cel mai bun dansator şi a primit mai multe premii în Danemarca.

În anul 2006, a fost nominalizat pentru două Premii Lawrence Olivier la Londra, unul pentru producţia ”La Sylphide” de la Baletul Regal şi altul pentru interpretarea din ”The Lesson”, spectacolul lui Fleming Flindt. În  anul 2009, spectacolul său ”La Sylphide” de la Teatrul Bolşoi a fost nominalizat la Premiul Masca de Aur la Moscova pentru cel mai bun spectacol al anului.

Tiberiu Soare a fost dirijor al Orchestrei Operei Naţionale din Bucureşti, în perioada 2007 - 2012, şi dirijor principal al Orchestrelor şi Corurilor Radio, între anii 2012 şi 2015. A dirijat prestigioase orchestre precum Royal Philharmonic, London Philharmonic, Orchestra Radio din Praga şi a colaborat cu soprana Angela Gheorghiu în cadrul unor concerte ce au avut loc la Praga, München, Paris şi Viena

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite