La 84 de ani, acest mare creator, Dan Piţa, se dovedeşte cutezător şi de o vitalitate vecină, surprinzător, cu tinereţea.

Dan Piţa s-a ilustrat prin opere care au intrata în filmografia de aur naţională românească şi nu pot fi decât şi astăzi admirate. Dan Piţa a semnat peste 20 de giuvaeruri cinematografice şi voi aminti doar câteva dintre acestea. Apa ca un bivol negru, Bietul Ioanide, Tănase Scatiu, Pas în doi, Filip cel Bun, Faleze de nisip, Dreptate în lanţuri, Rochia albă de dantelă, Hotel de Lux.

Dar regizorul de film, maestrul – pe drept cuvânt numit astăzi – a semnat şi arhicunoscute spectacole teatrale.

La afirmarea Fenomenului Sărindari, care a cucerit marele public cu spectacolele rămase în memoria spectatorilor şi, neapărat, în memoria tineretului de atunci, din anii dictaturii, a contribuit esenţial şi Dan Piţa, invitat în anii amintiţi, când o perioadă nu a mai fost lăsat să lucreze în cinematografie, cu spectacolul „Amurgul burghez”, inspirat de piesa scrisă de Romulus Guga, intrat şi acesta în istoria literaturii dramatice a rezistenţei la dictatură.

Dar Dan Piţa a semnat şi la Teatrul Naţional I.L. Caragiale, în timpul direcţiei mele, tulburătorul şi iar clasicul spectacol inspirat de Apus de soare de Barbu Ştefănescu Delavrancea, când Teatrul Naţional a fost luat la propriu cu asalt, de un public atât de numeros şi, mai ales, de generaţia tânără.

Despre acest spectacol regizat de Dan Piţa, cu marele actor Costel Constantin în rolul lui Ştefan cel Mare, la premiera căruia au asistat şi marii ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, Prea Fericitul Patriarh Teoctist l-a felicitat pe regizor şi toată trupa, în frunte cu interpretul rolului titular, declarând că „a fost cea mai frumoasă liturghie la care am participat”.

Astăzi, marele clasic filmează, cum spuneam, la 84 de ani, repet, 84 de ani!, debutul filmului închinat domnitorului sfânt Constantin Brâncoveanu, având în rolul titular pe actorul tânăr Constantin Puşcaşu, de la Teatrul Naţional din Iaşi, despre care Dan Piţa spune că seamănă izbitor cu portretul domnitorului reprezentat în frescele cunoscute.

Prieten cu Dan Piţa de o viaţă, cum se zice, şi la bine şi la rău, îmi fac o datorie frăţească să-l felicit şi să-i urez succes.