Violonistul Alexandru Tomescu: „Concursul Enescu este o mare victorie culturală”

Violonistul Alexandru Tomescu: „Concursul Enescu este o mare victorie culturală”

Violonistul Alexandru Tomescu susţine competiţia pe care a câştigat-o în 1999  FOTO: Cătălina Filip

Violonistul român Alexandru Tomescu, care, alături de pianistul kazah Amir Tebenikhin, va deschide, printr-un concert de gală, cea de-a XIV-a ediţie a Concursului Internaţional "George Enescu", a declarat vineri, într-o conferinţă, că această competiţie este o mare victorie culturală a României.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ediţia a XIV-a a Concursului Internaţional "George Enescu" va fi deschisă, în premieră în istoria sa, printr-un concert de gală susţinut, sâmbătă, la Ateneul Român din Bucureşti, de doi dintre laureaţii de marcă ai competiţiei: violonistul român Alexandru Tomescu (ediţia 1999) şi pianistul kazah Amir Tebenikhin (ediţia 2009).

Vineri, în Sala Studio a Ateneului Român, a avut loc conferinţa de presă care a marcat deschiderea celei de-a XIV-a ediţii a Concursului Internaţional "George Enescu", care se va desfăşura de sâmbătă până pe 27 septembrie.
 
La conferinţa de presă, violonistul Alexandru Tomescu a declarat că participarea la concursuri este extrem de importantă pentru un artist, întrucât i se oferă şanse care îl pot ajuta în carieră.
 
"În urmă cu 15 ani, în 1999, am câştigat Concursul «George Enescu». A fost un moment foarte important pentru cariera mea atunci. (...) Concursurile, după părerea mea, sunt o etapă foarte importantă în dezvoltarea oricărui artist. Motivul cel mai evident este acela că, atunci când concurezi, eşti pe deplin conştient de presiunea care este asupra ta, deci este o şcoală a călirii nervilor, aş putea spune. Dincolo de acestea, concursurile nu sunt neapărat importante sau valoroase prin faptul că cineva câştigă în detrimentul altuia, ci sunt nişte oportunităţi, nişte şanse pentru tinerii artişti de a-şi deschide o carieră", a spus Alexandru Tomescu.
 
De asemenea, violonistul a precizat că în România importanţa şi ponderea culturii este suebevaluată.
 
"Eu cred că, în România, importanţa şi ponderea pe care o dăm noi culturii, în felul în care ne raportăm la exterior, este în continuare subevaluată, subevaluată în raport cu posibilităţile pe care le avem. Nu suntem pe deplin conştienţi că în domeniul cultural (...) putem sta fără niciun complex lângă oricine vrem din stăinătate. Nu avem absolut niciun fel de decalaj tehnologic faţă de ei", a spus Alexandru Tomescu.
 
Violonistul a mai menţionat că Festivalul şi Concursul "George Enescu" sunt două evenimente extrem de importante care contribuie la acest lucru, iar faima de care se bucură aceste acestea nu a apărut peste noapte. "Concursul George Enescu are avantajul de a avea în spate o istorie de peste 50 de ani şi, prin nivelul la care a ajuns, prin prestanţa juriului, prin nivelul de premii (...), prin nivelul concertelor care sunt oferite participanţilor, se integrează perfect în acel cerc de elită al marilor concursuri de gen din Europa şi din lume. Eu cred că este o mare victorie culturală a României şi cred că merită să fie continuată multă vreme de acum înainte", a adăugat Alexandru Tomescu.
 
Cea de-a XIV-a ediţie a Concursului Internaţional "George Enescu" are loc la Ateneul Român şi la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti. La această ediţie s-au înscris 240 de tineri artişti, din 36 de ţări, de pe cinci continente.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: