Violonista Janine Jansen: ”Cred că în muzică nu te poţi ascunde. Aşa cum sunt ca muzician sunt şi ca om”

Violonista Janine Jansen: ”Cred că în muzică nu te poţi ascunde. Aşa cum
sunt ca muzician sunt şi ca om”

Janine Jansen

Janine Jansen este invitata specială a concertului care închide Festivalul BBC Proms – Ultima noapte la Proms, concertul emblematic pentru acest festival considerat cel mai important din lume în ceea ce priveşte muzica clasică şi care poate fi ascultat în direct astăzi, 13 septembrie, de la ora 21.30, la Radio România Muzical.

Ştiri pe aceeaşi temă

Janine Jansen a fost numită de presa internaţională “un super-star al violonisticii contemporane”. Muziciana olandeză în vârstă de 36 ani este invitată să susţină concerte pe cele mai importante scene de concert, colaborează cu marile orchestre ale momentului (printre ele Filarmonicile din Berlin şi New York sau Concert gebouw din Amsterdam) şi este artist exclusiv al uneia dintre cele mai importante case de discuri dedicate muzicii clasice – Decca.

Albumele Janinei Jansen au fost recompensate cu numeroase premii ale industriei discografice, iar albumul ei Vivaldi este în prezent bestsellerul absolut în zona muzicii clasice la www.itunes.com  – o confirmare a staturii excepţionale a acestei muziciene pe care nu am putut-o asculta niciodată pe o scenă românească, ci doar în  înregistrările difuzate la Radio România Muzical.

Janine Jansen este invitata specială a concertului care închide Festivalul BBC Proms – Ultima noapte la Proms, concertul emblematic pentru acest festival considerat cel mai important din lume în ceea ce priveşte muzica clasică. Janine Jansen va evolua alături de Corul şi Orchestra Simfonică BBC, dirijate de Sakari Oramo, iar concertul poate fi ascultat în direct astăzi, 13 septembrie, de la ora 21.30, la Radio România Muzical. De altfel, este pentru prima dată când acest concert este comentat la radio de un jurnalist român, chiar din studiourile BBC – Liliana Staicu, managerul Radio România Muzical, va surprinde de la faţa locului atmosfera entuziastă, tipic britanică, a “Ultimei nopţi la Proms”.

Şi tot pentru prima dată, un jurnalist român, Andreea Chiselev, redactor Radio România Muzical,  a dialogat cu violonista Janine Jansen.

Andreea Chiselev: Aţi cântat de multe ori la BBC Proms, aţi şi deschis festivalul, dar de data aceasta sunteţi solistă în concertul final al prestigiosului eveniment. Cum aţi descrie atmosfera de la BBC Proms şi ce înseamnă acestă seară pentru dvs.?

Janine Jansen: Este o experienţă foarte captivantă, unică! Este minunat, oamenii chiar vin acolo pentru a asculta muzica, sunt mari iubitori de muzică. Am cântat de multe ori în acest festival şi atmosfera – deşi sunt atât de mulţi ascultători în superba Royal Albert Hall, 5-6000 – pare a fi totuşi foarte intimă. Iar să fiu invitată să cânt în ultima seară este o onoare. Până acum am experimentat acest moment doar la televizor, încă de când eram mică. Este o adevărată sărbătoare! Oamenii stau şi în picioare în mijlocul sălii, atmosfera este o minunată nebunie, e extraordinară şi abia aştept acest moment.

În România vă cunoaştem deocamdată doar prin CD-urile dvs. De aceea am dori să ştim mai multe de la dvs. despre cele mai recente dintre ele, pe care le-am ascultat la Radio România Muzical şi au fost incluse de asemenea în campania noastră „Votează discul de muzică clasică al anului”: Bach, muzică de cameră de Schönberg şi Schubert şi CD-ul cu lucrări de Prokofiev.

Ca muzician, îmi place să abordez un repertoriu foarte variat. Iubesc muzica de cameră şi am cântat întotdeauna foarte multă de-a lungul anilor. CD-ul cu muzica de cameră ce cuprinde Noapte transfigurată de Schönberg şi Cvintetul de coarde de Schubert este realizat împreună cu prieteni apropiaţi, alături de care cânt de foarte multă vreme iar aceste două lucrări se numără printre preferatele mele în ceea ce priveşte repertoriul cameral. A fost un proiect minunat! Legat de CD-ul cu muzica lui Prokofiev, trebuie să vă spun că îmi place de asemenea să combin repertoriul de concert cu cel cameral. Aşa că am ales Concertul nr.2 pentru vioară – o lucrare care este într-un fel camerală, pentru că nu are o orchestraţie amplă, nu este cea mai mare lucrare simfonică la care ne putem gândi iar dialogul dintre instrumente, felul în care comunică în această partitură este foarte plăcut. Am ales să o combin cu una dintre sonatele pentru vioară şi pian şi cu minunata Sonată pentru două viori, care nu este foarte des cântată. L-am avut alături pe Boris Brovtsyn, un violonist extraordinar cu care am cântat foarte mult şi care a făcut parte de asemenea de pe CD-ul cu muzică de cameră despre care vorbeam înainte. Şi acesta a fost un proiect foarte interesant. Iubesc de asemenea repertoriul baroc şi am realizat cea de-a doua înregistrare cu muzică de Bach, de această dată am ales două dintre concertele faimoase pentru vioară, cel în La major şi cel în mi minor, din nou combinate cu sonate, deci cu muzică de cameră. Aici l-am avut alături pe tatăl meu, care este clavecinist. Pentru acest proiect am format de altfel ansamblul meu propriu şi a fost foarte plăcut, dar şi o provocare să fac asta, să pornesc pe un teren nou, să spunem. Fratele meu Maarten, tatăl meu şi alţi prieteni fac parte din acest ansamblu şi a fost foarte interesant să ne realizăm propria interpretare. Am fost în turneu prin Europa cu acest program, din păcate nu şi în România dar sper că asta se va întâmpla în viitor!

Cum v-aţi descrie drumul spre succes, care au fost paşii pe care i-aţi urmat?

A fost o întreagă dezvoltare, fiecare are drumul propriu iar pentru mine a avut un rol foarte important prima mea profesoară de vioară, care m-a stimulat foarte mult să cânt muzică de cameră, adică să învăţ să colaborez cu alţi muzicieni. Am apărut de la o vârstă foarte fragedă în faţa publicului şi nu neapărat concertele în sine, ci această experienţă a fost foarte importantă pentru mine – pentru că am văzut apoi că a fi în faţa publicului – şi iată şi acum, în ultima noapte BBC Proms – poate fi foarte solicitant din punct de vedere emoţional. Am cântat la început multe concerte în oraşul meu natal şi în Olanda, iar apoi, cam în anul 2002, deci în urmă cu 12 ani deja, am debutat la Londra şi am intrat ulterior în legătură cu casa de discuri cu care lucrez şi acum – Decca. Acesta a fost un pas mare. Am avut în fiecare an înregistrări şi proiecte noi şi interesante, iar din experienţa înregistrărilor am avut de asemenea foarte multe de învăţat. Este un proces continuu, dar iubesc să fac muzică şi vreau să cânt şi să găsesc de fiecare dată forma de comunicare cu muzica şi muzicienii.

Cum este Janine Jansen în afara scenei, cum v-aţi descrie?

Asta este foarte greu de zis despre mine însămi! Cred că în muzică nu te poţi ascunde. Aşa cum sunt ca muzician sunt şi ca om. Sunt plină de pasiune şi foarte implicată, trăiesc întotdeauna fiecare moment, pe scenă şi în viaţă.

La final, un mesaj pentru publicul din România?

Îmi doresc  foarte mult să vin în România, pentru că nu am fost niciodată aici şi cred că anul viitor voi veni la Bucureşti pentru a concerta alături de Orchestra Concertgebouw în Festivalul Enescu! Aştept acest moment şi sper să vă întâlnesc pe toţi atunci!

 

Înregistrarea concertului de sâmbătă, 13 septembrie – „Ultima noapte la Proms” va putea fi ascultată, începând de luni, 15 septembrie, pe site-ul postului Radio România Muzical până în 14 octombrie 2014. Discurile Janinei Jansen sunt disponibile în magazinele de specialitate din România sau la www.deccaclassics.com.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările