Violoncelistul Răzvan Suma „în-cântă“ publicul din 13 oraşe cu turneul „Vă place... Brahms?“

Violoncelistul Răzvan Suma „în-cântă“ publicul din 13 oraşe cu turneul „Vă place... Brahms?“

„Violoncelistul Răzvan Suma a fascinat publicul prin talentul, sensibilitatea şi inteligenţa sa“ - astfel îl caracteriza renumita publicaţie germană Das Orchester FOTO: ziare.com

După ce anul trecut violoncelistul Răzvan Suma  mers, cu turneul „Vă place Bach?“, în 17 oraşe din România, mâine, 8 septembrie, artistul porneşte din nou la drum, de această dată cu turneul „Vă place... Brahms?“.

În perioada 8-29 octombrie, cele două sonate pentru pian şi violoncel compuse de unul dintre „giganţii muzicii clasice“, Johannes Brahms, vor putea fi ascultate în 13 oraşe (Iaşi, Suceava, Deva, Timişoara, Cluj-Napoca, Baia Mare, Carei, Bistriţa, Oradea, Piteşti, Braşov, Arcuş şi Bucureşti). 
 
Povestea turneelor lui Răzvan Suma este cu atât mai interesantă cu cât Sonata nr. 1 în mi minor este puternic influenţată de Bach, tema principală a primei mişcări şi fuga fiind inspirate din lucrarea „Arta Fugii“, semnată de înaintaşul lui Brahms.
 
Artistul român porneşte în această călătorie muzicală însoţit de doi buni prieteni: violoncelul său de patrimoniu universal – Maucotel-Fournier, creat la Paris în anul 1849 - şi de pianistul Josu Okiñena, invitatul special al evenimentului, artist spaniol cu o bogată carieră solistică. 
 
Răzvan Suma şi bucuria de a cânta
 
În anul 2012, violoncelistul Răzvan Suma, unul dintre cei mai activi muzicieni români, cu un palamres generos de concerte în Europa, Asia şi America, cucerea publicul din 17 oraşe din România prin cele două ediţii ale primului său turneu solo: „Vă place Bach?“. Evenimentul a însemnat o premieră absolută în domeniul  muzicii clasice din România: prima interpretare a unui artist român, într-un singur concert, a integralei de suite pentru violoncel semnate de Bach. 
 
„Artistul care prin interpretarea lui dă impresia că totul este o joacă reuşeşte să atragă publicul în ea.” – spunea Răzvan Suma într-un interviu, caracterizare care i s-ar putea asocia chiar prezenţei sale pe scena de concert.
 
Datorită răspunsului pozitiv oferit de peste 9000 de spectatori care au umplut sălile din ţară la turneul cu muzica lui Bach, Răzvan Suma revine în faţa melomanilor din România şi lansează spectatorilor săi o nouă provocare: „Vă place... Brahms?“
 
«Vă place Bach?» mi-a deschis porţi care nu ştiam că există. Experienţele pe care le trăim dincolo de limitele pe care singuri ni le impunem ne lărgesc orizontul. Siguranţa pe care o am acum, când pornesc în turneul «Vă place…  Brahms?» mă va face să transmit publicului din toată ţara bucuria mea de a cânta.“ – mărturiseşte Răzvan Suma înainte de plecarea sa în turneu.
 
Pe scene prestigioase, alături de nume mari
 
Răzvan Suma este unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, cu un repertoriu cuprinzător, realizat în sute de recitaluri şi concerte susţinute în întreaga lume. În anul 2000, Răzvan Suma a obţinut diploma de licenţă a Universităţii de Muzică din Bucureşti la clasa maestrului Marin Cazacu, iar în 2002, acesta a început programul de perfecţionare „Artist Diploma“ la Longy School of Music - Cambridge - Statele Unite. Concursurile de mare prestigiu ca „Giovanni Batista Viotti“ - Italia, „Markneukirchen“ - Germania şi „Villa de Llanes“ - Spania sunt doar câteva dintre cele mai importante câştigate de Răzvan Suma.
 
A colaborat cu nume prestigioase ale muzicii clasice internaţionale, precum Maxim Vengerov, Cristian Badea, Cvartetul Borromeo, Cvartetul Voces, Silvia Marcovici şi Misha Katz. Răzvan Suma a realizat din 2006 până în prezent şase turnee în formulă de Trio - „Romanian Piano Trio“ sau „Trio Strad“ - alături de Alexandru Tomescu, Horia Mihail, respectiv Toma Popovici. Alături de Marin Cazacu, Alexandra Guţu şi Octavian Lup, în componenţa cvartetului de violoncele „Cellissimo“, Răzvan Suma a fost prezent pe scene din Italia, Portugalia, Macao şi Maroc.
 
În 2009, Răzvan Suma a devenit solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, iar în calitate de profesor asociat la Universitatea de Muzică Bucureşti dezvoltă o intensă activitate pedagogică. Este invitat să predea la cursuri de măiestrie organizate în ţări ca Spania, Argentina, Coreea şi în România, în cadrul atelierelor organizate de Asociaţia Sonoro.
 
Biletele pentru turneul „Vă place...Brahms?“ se pot achiziţiona de la sălile de concerte din ţară, iar în Bucureşti de la casa de bilete a Sălii Radio, la oficiile Poştei Române, magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, magazinele Germanos şi online pe www.bilete.ro.
 
Programul concertelor din turneul „Vă place... Brahms?“
 
8 octombrie, ora 19.00
Iaşi - Sala Caudella
 
10 octombrie, ora 18.30, 
Suceava, la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu“
 
13 octombrie, ora 19.00 
Deva, la Palatul Magna Curia
 
15 octombrie,
Timişoara, la Sala Capitol
 
17 octombrie, ora 19.00
Cluj - Napoca, la Colegiul Academic
 
18 octombrie, ora 18.00
Baia Mare, la Sala Rotary a Liceului de Arte
 
20 octombrie, ora 19.00
Carei - Castelul din Carei
 
21 octombrie, ora 19.00
Bistriţa, la Sala Sinagogii
 
22 octombrie, ora 19.00
Oradea, la sala de concerte „Enescu-Bartók“
 
24 octombrie, ora 19.00
Piteşti, la Casa de Cultură a Sindicatelor 
 
25 octombrie, ora 19.00
Braşov, la Centrul Cultural „Patria“
 
26 octombrie, ora 18.00
Arcuş, la Centrul de cultură
 
29 octombrie, ora 19.00
Bucureşti, la Sala Radio
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările