Violoncelistul Mischa Maisky şi dirijorul Christian Badea, în stagiunea online a Filarmonicii „George Enescu”

Violoncelistul Mischa Maisky şi dirijorul Christian Badea, în stagiunea online a Filarmonicii „George Enescu”

Mischa Maisky, în concert la Ateneul Român, alături de Orchestra Filarmonicii "George Enescu", condusă de Christian Badea

Filarmonica „George Enescu” programează pentru joi, 11 februarie, de la ora 19.00, transmiterea unei înregistrări, care include un concert extraordinar de pe 8 noiembrie 2018 ai cărui protagonişti sunt doi mari artişti ai lumii: Mischa Maisky, considerat un Mick Jagger al muzicii clasice şi supranumit „Paganini al violoncelului“, şi Christian Badea, dirijor principal al Filarmonicii

Ştiri pe aceeaşi temă

Violoncelistul, care reprezintă la cel mai înalt nivel şcoala interpretativă rusă, va interpreta, în compania Orchestrei simfonice a Filarmonicii „George Enescu”, Concertul în si minor pentru violoncel şi orchestră, op. 104 de Antonin Dvořák. În prima parte a transmisiunii de joi-seară, va fi difuzată o înregistrare cu Simfonia nr. 2 in re major, op 73 de Johannes Brahms, interpretată la data de 11 aprilie 2019 de Orchestra simfonică a Filarmonicii, condusă de maestrul Badea.
„Marele violoncelist Mischa Maisky – una din cele mai importante şi complexe personalităţi ale artei interpretative din ultimele decenii – a oferit, în 2018, Concertul de Dvořák, o lucrare de referinţă în literatura solistică“, a declarat Christian Badea. Proiectul a fost derulat în cadrul „Concertelor Centenarului la Ateneul Român”, în parteneriat cu Institutul Cultural Român şi Alpha Bank România. „E o bucurie să cânt Concertul de Dvořák pe scena Ateneului român, alături de Orchestra simfonică a Filarmonicii «George Enescu», dirijată de maestrul Christian Badea“, a subliniat violoncelistul Mischa Maisky, în noiembrie 2018, când a prezentat acest concert în România.

MISCHA MAISKY

Mischa Maisky, unul dintre cei mai excentrici artişti ai lumii, s-a născut pe 10 ianuarie 1948 în Letonia. Educat în Rusia, repatriat în Israel, artistul se consideră un cetăţean al lumii şi spune că  în muzică „nimic nu s-a schimbat şi totul s-a schimbat enorm”. „Cânt la un violoncel italian, cu arcuşuri franceze şi germane, corzi din Austria şi Germania.  Mă simt acasă oriunde oamenii apreciază muzica clasică”, spune artistul.  

La 17 ani a câştigat prima sa competiţie de violoncel, la Leningrad. A studiat la Conservatorul din Moscova cu Mstislav Rostropovich, în 1966 a fost unul dintre premianţii competiţiei Ceaikovski, iar  patru ani mai târziu a fost trimis într-un lagăr. După eliberare, a părăsit Uniunea Sovietică şi a emigrat în Israel. Au urmat numeroase alte premii si debutul său la Carnegie Hall (New York), alături de Orchestra Simfonică din Pittsburgh. Un admirator i-a oferit atunci un violoncel din secolul al XVIII-lea, instrument la care cântă şi în prezent.  Pe marile scene ale lumii, a apărut în compania unor mari nume precum Martha Argerich, Radu Lupu, Leonard Bernstein, Zubin Mehta, Vladimir Ashkenazy, Daniel Barenboim şi Giuseppe  Sinopoli. A devenit un invitat obişnuit al celor mai prestigioase festivaluri internaţionale, susţinând concerte în centre muzicale ca Viena, Berlin, Londra, Ierusalim, Paris, New York şi Tokio.

CHRISTIAN BADEA

 Dedicat în egală măsură muzicii simfonice şi operei, Christian  Badea, prim-dirijor al Filarmonicii „George Enescu”, a concertat pe toate continentele şi în cele mai importante săli şi teatre de operă, printre care Metropolitan Opera (New York), Opera de Stat (Viena),  Royal Opera (Londra), Carnegie Hall (New York), Suntory Hall (Tokio), Concertgebouw (Amsterdam).
Cariera sa este marcată de colaborări importante cu artişti de referinţă ai timpului nostru - Leonard Bernstein, Mstislav Rostropovici, Placido Domingo, Renée Fleming, Natalie Dessay, Thomas Hampson. Sub semnul Leonard Bernstein 100, centenarul naşterii artistului a fost sărbătorit la Filarmonica „George Enescu”, ultimele două concerte simfonice ale stagiunii trecute fiindu-i dedicate de maestrul Christian Badea - unul dintre discipolii cei mai de seamă ai faimosului compozitor, dirijor, pianist şi pedagog american.

Christian Badea a condus orchestre de prim rang ale lumii, printre care se numără Royal Philharmonic şi BBC Symphony (Londra), Filarmonica din Sankt Petersburg, Filarmonica Cehă, Amsterdam Philharmonic, Orchestre Philharmonique de Radio France, Accademia di Santa Cecilia Orchestra (Roma), RAI Orchestra Montreal Symphony, Filarmonica din Tokio, Pittsburg Symphony (Torino). La Metropolitan Opera din New York a dirijat peste 160 de spectacole într-un repertoriu vast şi variat.  În mai 2015, Christian Badea a dirijat la Ateneul Român actul al III-lea din „Parsifal“, după care, în deschiderea următoarei stagiuni a pus în scenă, în dublă calitate, de dirijor şi regizor, actul I din opera lui Richard Wagner.  În decembrie 2017, Christian Badea a obţinut un succes extraordinar cu  „Andrea Chénier“ de Umberto Giordano la faimosul Teatro Colón din Buenos Aires, fiind invitat să revină în 2019. A iniţiat ciclul „Mari Concerte al Centenarului României“, în colaborare cu Filarmonica „George Enescu“, în toamna anului 2018.  A dirijat la Opera din Sydney, „Turandot“ (noiembrie-decembrie 2019, Melbourne) şi „Carmen“ (ianuarie-martie 2020, Sydney). În Festivalul „George Enescu” 2019 din Bucureşti, a condus  Filarmonica din Sankt Petersburg cu Vadim Repin solist.

STAGIUNE ONLINE

Joi, 11 februarie 2021, ora 19.00

Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"

Dirijor
CHRISTIAN BADEA

Solist

MISCHA MAISKY

Program:

Johannes Brahms

Simfonia nr. 2 in re major, op 73

Antonin Dvořák
Concertul în si minor pentru violoncel şi orchestră, op. 104

Presenting sponsor: Alpha Bank
Parteneri principali: Institutul Cultural Român, Fundaţia Română pentru Excelenţă în Muzică
 

Înregistrările difuzate pe 11 februarie 2021 vor putea fi ascultate pe canalele online ale Filarmonicii „George Enescu“: site (https://www.fge.org.ro/), pe pagina de Facebook (https://www.facebook.com/filarmonica.george.enescu/) şi pe canalul YouTube (https://bit.ly/2wMctlw).

Partener media al evenimentului este  Radio România Muzical.

Înregistrările sunt transmise, joi-seară, şi pe pagina de Facebook a Radio România Muzical (https://www.facebook.com/Radio-Rom%C3%A2nia-Muzical-227784404990).

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările