Violoncelistul Mischa Maisky, la Bucureşti: „Sunt foarte fericit să cânt Dvořák pe scena Ateneului”

Violoncelistul Mischa Maisky, la Bucureşti: „Sunt foarte fericit să cânt Dvořák pe scena
Ateneului”

Tiberiu Mercurian, Mirel Taloş, Andrei Dimitriu, Christian Badea, Mischa Maisky, la conferinţa de presă FOTOGRAFII: Florin Ghioca şi Mihai Cratofil/ ICR

La conferinţa de presă dedicată prezenţei violoncelistului Mischa Maisky la Bucureşti, cu ocazia concertelor din 8 şi 9 noiembrie de la Ateneul Român, au participat, alături de solistul letonian, dirijorul Christian Badea, Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii „George Enescu”, Mirel Taloş, vicepreşedinte al Institutului Cultural Român, Tiberiu Mercurian, directorul de marketing de la Alpha Bank, sponsor al evenimentului.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Este foarte important să avem solişti de mare calitate pe scena Ateneului Român. Prezenţa lui Mischa Maisky este de înaltă ţinută, iar acest concert ia un exemplu din perioada de aur a Filarmonicii: 1922-1942. Au fost 20 de ani în care cei mai mari artişti ai lumii concertau pe scena Ateneului. Sub conducerea lui George Georgescu, Filarmonica propunea publicului o serie de concerte în care apăreau săptămânal invitaţi, precum compozitorii Richard Strauss, Prokofiev, Bartók, Ravel, Stravinski, Mascagni, ce îşi interpretau propriile compoziţii la Bucureşti, sau solişti de legendă precum Casals, Enescu, Thibaud, Lipatti, Gieseking, Kempff, Arrau, deseori sub conducerea unor mari dirijori precum von Karajan, Böhm, Enescu, Weingartner, între mulţi alţii. Aşadar, evenimentul de pe 8 şi 9 noiembrie nu trebuie să fie unul izolat, ci înscris într-o serie de concerte excepţionale, pe care le-am numit Concertele Centenarului la Ateneu. Avem această datorie faţă de George Enescu, faţă de tradiţia Filarmonicii «George Enescu» şi faţă de public”, a spus dirijorul Christian Badea, consilier artistic şi dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu”.

Mischa Maisky, care a studiat deopotrivă cu Mstislav Rostropovich şi Gregor Piatigorsky - reprezentând, aşadar, la cel mai înalt nivel şcoala interpretativă rusă -  a sărbătorit 70 de ani anul acesta. Artistul – una din cele mai importante şi complexe personalităţi ale artei interpretative din ultimele decenii – va interpreta, joi şi vineri, Concertul de Dvořák, o lucrare de referinţă în literatura solistică. „Veţi asculta, în aceste seri, un interpret titan, alături de compozitori titani - Enescu, Stravinski, Dvořák”, a subliniat dirijorul Christian Badea.

„Pentru mine, muzica este un organism foarte viu, niciodată la fel, care se schimbă în funcţie de partener, de orchestră, de dirijor, de sală, de acustica sălii, de public, care joacă un rol foarte important  şi care este o sursă de inspiraţie pentru mine. Sunt foarte  fericit să cânt Dvořák pe scena Ateneului român, alături de Orchestra simfonică a Filarmonicii «George Enescu», dirijată de maestrul Christian Badea. Tot timpul încerci să înveţi şi să descoperi ceva nou, o energie nouă.

Trebuie să fii capabil să citeşti printre note.  Când interpretezi muzică de un nivel foarte înalt, nu există niciun muzician, indiferent de cât de faimos sau de talentat e, care să-şi -permită să aducă vreo o îmbunătăţire marilor compozitori“, a declarat Mischa Maisky, în cadrul conferinţei de presă.

Andrei Dimitriu (foto), directorul general al Filarmonicii „George Enescu”, a vorbit despre „Concertele Centenarului la Ateneu“, în Anul Centenar al României, când Filarmonica „George Enescu” celebrează 150 de ani de existenţă şi Ateneul Român - 130 de ani de la inaugurare. „E o  stagiune consistentă, angajând nume consacrate din lumea muzicală. Reintroducem în atenţia opiniei publice concertele primei instituţii muzicale din România, aflată în elita muzicală europeană. România are imperativă nevoie de a-şi ameliora imaginea în lumea democrată civilizată, iar cultura de performanţă, susţinută şi promovată inteligent, poate juca un rol esenţial. Este o bucurie să-l avem pe Mischa Maisky pe scena Ateneului Român, datorită implicării consilierului nostru artistic, Christian Badea. Mulţumim sponsorului Alpha Bank şi Institutului Cultural Român, care ne-au sprijinit şi au făcut posibile aceste concerte de pe 8 şi 9 noiembrie“, a punctat Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii „George Enescu”.

Iosif Ion Prunner, Mirel Taloş şi Christian Badea

˶Sunt trei motive majore pentru care ICR a decis să sprijine proiectul Concertele Centenarului la Ateneu. Unul este relaţia foarte bună pe care o avem cu Filarmonica «George Enescu». Anul acesta, ICR a colaborat în mai multe proiecte, dintre care aş menţiona concertul Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene şi concertul susţinut de pianistul italian Stefano Bollani. Un alt motiv pentru care ICR sprijină proiectul este acela că, înscrise în programul Centenarului,  concertele sărbătoresc 150 de ani de existenţă a Filarmonicii «George Enescu»  şi 130 de ani de la inaugurarea Ateneului Român. Cel de al treilea motiv este legat de misiunea ICR de a promova cultura română în lume, o direcţie fiind promovarea muzicii româneşti’’, a declarat  Mirel Taloş, vicepreşedintele ICR.

Tiberiu Mercurian, Mischa Maisky şi Christian Badea

˶Cred că ceea ne defineşte ca oameni şi ne face să evoluăm sunt marile întâlniri şi, în acest registru, aş include întâlnirea Alpha Bank cu acest eveniment, dar şi întâlnirea mea personală  cu maestrul Christian Badea, care ne-a propus acest proiect.

Motto-ul Alpha Bank este «Evoluăm împrenă» şi, pornind de aici, susţinem acest eveniment pe două direcţii importante: pe de-o parte, aceste concerte ajută la evoluţia societăţii româneşti şi, pe de alta parte, mă bucur să oferim şansa clienţilor noştri să se întâlnească cu maeştrii Maisky şi Badea. Mulţumim pentru oportunitatea de a fi parteneri la acest eveniment de o asemenea anvergură̋, a declarat Tiberiu Mercurian, director de marketing al Alpha Bank, la conferinţa de presă.

„Concertele Centenarului la Ateneu“, realizată în parteneriat cu ICR, propun publicului bucureştean  o dramaturgie muzicală construită pe cronologia evenimentelor istorice şi culturale centenare, cu artişti invitaţi români şi străini de renume internaţional. În cadrul acestei „Stagiuni centenare”, vor fi organizate, în continuare, la Filamonica «George Enescu», o serie de concerte, care vor reflecta drumul parcurs de România în ultima sută de ani, o călătorie muzicală împletită cu istoria Filarmonicii şi a Ateneului. „O frescă muzicală, de această dată, va completa, în plan sonor, imageria epopeică a picturii lui Costin Petrescu din Sala Mare a Ateneului Român”, a subliniat dirijorul Christian Badea.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: