Violeta Andrei împlineşte azi 75 de ani. S-a iubit cu Ştefan Andrei o jumătate de veac. A fost actriţa fetiş a unui regizor formidabil, Iulian Mihu VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O poveste de dragoste care-a ţinut 50 de ani: Ştefan
şi Violeta Andrei
O poveste de dragoste care-a ţinut 50 de ani: Ştefan şi Violeta Andrei

Poate lumea a uitat-o, dar Violeta Andrei a fost una din cele mai frumoase actriţe din „epoca de aur“. Chiar dacă nu a fost asociată cu un mare rol, cu care să poată fi acum identificată, chipul Violetei Andrei a putut fi văzut de spectatori în numeroase pelicule din acea vreme. Pe 31 august 2014, moartea a despărţit-o de soţul ei, Ştefan Andrei, ministrul de externe al lui Ceauşescu. Azi, 29 martie, actriţa împlineşte 75 de ani. La mulţi ani!

Violeta Andrei s-a născut pe 29 martie 1941, în municipiul Braşov.

Actriţa Violeta Andrei a absolvit Institutul de Arta Teatrală si Cinematografică in anul 1965 si a debutat la Teatrul Giuleşti, actualul Teatru Odeon, apoi a jucat pe scena Teatrului Lucia Sturdza Bulandra din capitală. A interpretat zeci de roluri, printre care Roxana din „Cyrano de Bergerac“ de Edmond Rostand, Ana Petrovna in „Ivanov“ de A.P. Cehov, Ilona din „Joc de pisici“ de Orkeny Istvan, Laura din „Menajeria de sticlă“ de Tennessee Williams, Dana din „Anchetă asupra unui tânăr care nu a făcut nimic“ de Adrian Dohotaru, Elmira din „Tartuffe“ de Moliere, Madeleine Bejart din „Cabala bigoţilor“ de Mihail Bulgakov etc.

S-a căsătorit din facultate cu Ştefan Andrei, fost ministru de Externe (acesta era cu zece ani mai vârstnic decât ea), iar in 1990 a fost îndepărtată din Teatrul Bulandra.

A debutat in cinematografie in 1966, cu filmul „Golgota“ (regia Mircea Drăgan), si a jucat apoi in peste 60 de filme româneşti, dar si in filme străine.

La televiziune a jucat in seriale ca „Muşatinii“, „Saltimbancii (Fram)“, „Neînfricaţii“, „Un august in flăcări“, „Amantul marii doamne Dracula“, „Lumini si umbre“, „Păcatele Evei“ (2005).

A înregistrat zeci de cântece la radio, are un disc numit „Muzica din film - Violeta Andrei“, a cântat pentru coloana muzicala a filmelor „Veronica“ si „Veronica se întoarce“ (unde-o juca pe Mărunţica).

Iulian Mihu o fetişiza

Printre cele mai bune filme în care Violeta Andrei a apărut se numără: „Felix şi Otilia“ (1972), „Astă seară dansăm în familie“ (1972), „Ştefan cel Mare – Vaslui 1475“ (1975, rolul Mariei de Magop, sotia lui Stefan cel Mare), „Nu filmăm să ne-amuzăm“ (1975), „Eu, tu, şi... Ovidiu“ (1978), „Al patrulea stol“ (1978), „Capcana mercenarilor“ (1981), „Lumina palidă a durerii“ (1981), „Cucerirea Angliei“ (1982).

Practic a jucat la toţi regizorii români importanţi ai epocii (e-adevărat, mai puţin la „lupii tineri“ care-au lansat primul „nou val“ din anii ’70: Piţa, Veroiu, Daneliuc, Tatos, Gulea etc.), cu un plus pentru genialul Iulian Mihu, la care apare în: ecranizarea „Felix şi Otilia“ (femeia „uşoară" Georgeta), alambicatul „Nu filmăm să ne-amuzăm“, ecranizarea „Alexandra şi infernul“ (1975, după Laurenţiu Fulga, un alt – mare – scriitor uitat), capodopera „Lumina palidă a durerii“, contrariantul film istoric de aventuri „Comoara“ (1982) şi, în sfârşit, după Revoluţie, „Băiatul cu o singură bretea“ (1991), apogeu al stilului provocator al regizorului, ecranizare simultană după „Niculăiţă Minciună“ şi „Cănuţă, om sucit“.

„Mănânc şi acum cartofi prăjiţi în untură“

Violeta Andrei s-a retras din lumina reflectoarelor de mai bine de un deceniu. Locuieşte singură într-o vilă cochetă din Snagov. Amintirile ei, vesele şi triste, pot deveni lesne subiectul unei cărţi de succes.

image
Violeta Andrei
“Pe Elena Ceauşescu n-am cunoscut-o, n-am vorbit niciodată cu ea, am dat mâna, atâta tot. Ea mă ura, pur şi simplu, eram persona non-grata”,

a povestit Violeta Andrei pentru ziarul Click!.

După ce Ştefan Andrei s-a stins din viaţă, pe 31 august 2014, la 83 de ani, artista a refuzat să mai iasă în lume. Locuieşte în vila din Snagov, acolo unde are toate amintirile. De ea au grijă fiul ei, Călin Andrei, şi o bună prietenă. Actriţa e şi acum o femeie cochetă: „Am avut norocul să mă nasc aşa. Să am părul bogat, un fund bombat, pulpiţe, braţe subţiri şi sâni frumoşi. Mănânc şi acum cartofi prăjiţi în untură. Am de când mă ştiu 50 de kilograme”, a mărturisit Violeta Andrei pentru ziarul Click!.

Cum a cucerit-o Ştefan Andrei

„Am cunoscut-o la Festivalul Tineretului de la Viena din 1959", povestea Ştefan Andrei momentul întâlnirii, în cartea sa de memorii apărută la Editura Adevărul. „A fost în delegaţie, în grupul de studenţi, şi era o fată, aşa... şi foarte frumoasă, şi fată cuminte. Şi chinuită, orfană de mică... îţi dai seama. Nu avea fraţi, nu avea surori. Am mers cu vaporul şi am stat două săptămâni la Viena. Iar înainte, am petrecut o lună de pregătire în cantona­ment. Toată delegaţia, în Căminul Matei Voievod. Se făceau instructaj, repetiţii pentru programul artistic. Delegaţia avea vreo două sute de membri. Cred că am cucerit-o prin faptul că eram foarte bine informat, iar la toate aceste seminarii şi întâlniri eram vârf.

Conducătorul delegaţiei a fost Virgil Trofin. Eu eram în conducerea grupei de studenţi. Mi-am dat seama că ea se apropia de mine. Şi i-am spus: «Eşti prea mică, trebuie să mai creşti, nu vreau să te încurc. Nu că nu mi-ai plăcea, chiar îmi placi, dar...». Avea 18 ani. Sinceritatea, delicateţea şi sensibilitatea ei le-am apreciat mai mult decât frumuseţea. A trecut festivalul fără nimic între noi. Ne-am reîntâlnit în 1961, spre sfârşitul lui august. La o reuniune, cum se numea atunci acţiunea aceasta, cu dans. Am condus-o acasă şi atunci am şi sărutat-o prima dată. Am avut câteva întâlniri în Parcul Ioanid. Iar în octombrie am cerut-o în căsătorie.

Violeta Andrei

Foto dreapta sus: Clara Spitzer, "Frumuseţea" - Portretul actriţei Violeta Andrei, anii '70

„În această perioadă mă ocup de grădină“

Simplu: «Doresc să mă căsătoresc cu tine. Gândeşte-te şi tu, întreab-o pe maică-ta...» Pe-ai mei - ce să-i mai întreb? - făcusem 30 de ani. „Şi eu vreau", mi-a răspuns ea. De la acel început am făcut o înţelegere: «Să ştii că eu n-o să mă opun ca tu să fii artistă, am zis eu. Dar am o rugăminte. Dacă poţi să naşti, aş dori să am şi eu cel puţin un copil cu tine. Nu vreau să plec de-aici doar sădind un pom şi sece­rând nişte orz. Ci să las şi un copil». A fost de acord. Şi ne-am căsătorit pe 18 noiembrie 1961, deci în mai puţin de trei luni de la reîntâlnire. Iar în 12 octombrie, anul următor, s-a născut băiatul nostru."

Violeta Andrei
„Am făcut o alegere bună. M-a salvat de la moarte de vreo trei-patru ori. Ea e cea care mă îngrijeşte cu medi­camente şi acum. E foarte devotată. Copil crescut în necazuri. Este banal să spun că aş alege acelaşi drum şi aceeaşi femeie dacă aş lua-o de la capăt. Dar închei viaţa liniştit. Poate că în sufletul ei s-a supărat că din cauza relaţiilor mele cu Ceauşeştii n-a jucat cât ar fi putut în teatru şi cinema­tografie, dar n-a avut curaj să-mi reproşeze. A ajutat foarte multă lume. Luam medicamente de la Spitalul Elias cât tot CPEx-ul. Pentru artişti, pentru oameni de cultură”, mai spunea Ştefan Andrei.

Acum un an, la aniversarea de 74 de ani, Violeta Andrei a oferit ziarului "ring" primul interviu după moartea fostului ministru de externe Ştefan Andrei. Celebra actriţă a dezvăluit că îşi pregăteşte memoriile şi a oferit, în premieră, detalii impresionante. „ Urările au început cu două zile înainte, iar duminică, de la 9.00 până la miezul nopţii, am răspuns la telefon. Cei care m-au sunat au fost drăguţi şi le mulţumesc că şi-au amintit de mine şi de Ştefan.

Violeta Andrei
În rest, muncesc, mă uit la televizor şi citesc foarte mult. În această perioadă mă ocup de grădină. Au început să-mi apară lalelele, narcisele şi brânduşele. Îmi plac şi violetele, am şi în curte...”,

spunea ea atunci.

Violeta Andrei

 Violeta Andrei şi Dem Rădulescu în filmul "Astă seară dansăm în familie" (1972)

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite