Vioară Stradivarius, de 1,4 milioane de euro, recuperată după trei ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Violonista Min-Jin Kym a cântat cu Orchestra Simfonică Londoneză FOTO www.busniessinsider.ro
Violonista Min-Jin Kym a cântat cu Orchestra Simfonică Londoneză FOTO www.busniessinsider.ro

O vioară Stradivarius, evaluată la 1,4 milioande de euro, a fost furată în decembrie 2010 într-o gară din Londra şi a fost recuperată, în urmă cu câteva zile, în Marea Britanie.

Hoţii au furat vioara, care datează din anul 1969, şi două arcuşuri în valoare de 78.000 de euro, în momentul în care proprietara acesteia, muziciana de origine coreeană Min-Jin Kym, se afla în gara Euston din Londra.

Vioara a fost recuperată în stare intactă, doar cu câteva daune minore, iar poliţia se declară mulţumită că a reuşit să recupereze această piesă.

„Suntem încântaţi că am putut recupera vioara după un timp atât de îndelungat şi o anchetă complexă“, a declarat, pentru CNN, Detectivul Inspector-şef Simon Taylor, cel care a condus investigaţia.

Acesta a mai adăugat că la găsirea autorului au contribuit membrii ai altor forţe de poliţie, o companie de asigurări şi anticari.

De asemenea, proprietara viorii este extrem de bucuroasă şi spune că încă nu-i vine să creadă ce s-a întâmplat: „Când mi-au dat vestea cea bună, nu-mi venea să cred. Am trecut de la agonie la extaz. Sunt în al şaptelea cer“. Kym a adăugat că se gândea tot timpul la acel furt şi că s-a simţit eliberată la aflarea veştii.

„Am cântat la acest instrument încă din adolescenţă, făcea parte din identitatea mea“, a mai spus violonista.

În 2011, poliţia a reţinut trei persoane care au recunoscut că se fac vinovate de furtul viorii. Dintre acestea, un adult a fost condamnat la patru ani şi jumătate de închisoare, iar un adolescent la 10 luni de închisoare.

stradivarius

Viorile Stradivarius au fost făcute de către cel mai celebru producător de vioara din lume, Antoni Stradivari, în anii 1600. Se crede că din 1666 Stradivari a realizat 1,116 instrumente, dintre care mai mult de 600 încă există, inclusive viori, violoncele, mandolin şi chitare.

În timpul secolului al XVIII-lea, reputaţia sa de neegalat s-a extins în toată Europa, unde instrumentele sale au fost râvnite de feţe royale, aristrocaţie, demnitari bisericeşti şi muzicieni de top, datorită sunetului extraordinar pe care îl produceau.

Stradivari a făcut ultima sa vioară în 1737, când avea 92 de ani.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite