„Vioara lui George Enescu“, periplu prin satele şi oraşele din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Violonistul Gabriel Croitoru (stânga) şi pianistul Horia Mihail FOTO: radiocultura.ro
Violonistul Gabriel Croitoru (stânga) şi pianistul Horia Mihail FOTO: radiocultura.ro

Turneul naţional „Vioara lui George Enescu“, aflat la cea de-a doua ediţie, se va desfăşura în perioada 22 octombrie – 4 noiembrie, în localităţile din judeţele Botoşani, Suceava, Vaslui, Sibiu şi Ilfov.

Vioara Guarnerin del Gesù, datată 1730, care i-a aparţinut lui George Enescu şi se află în patrimoniul Muzeului „George Enescu“ din Bucureşti, pleacă din nou la drum, de data aceasta nu pentru a fi auzită în marile săli de concert, cum s-a întâmplat în turneul „Duelul Viorilor“, ci în oraşele şi satele din România unde astfel de evenimente nu au loc în mod obişnuit.

Muzicienii de azi, inspiraţi de Enescu

În urmă cu un an, doi muzicieni români, violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail, după ce au cântat pe scena Sălii Radio şi la Ateneul Român din Bucureşti, au vrut să ducă muzica clasică mai departe, în locuri unde nimeni nu se gândeşte la ea. Cei doi au urmat exemplul lui George Enescu, cel care a mers cu vioara sa Guarnerni del Gesù pe front, în spitale şi în sate, acolo unde oamenii aveau nevoie de alinare. 

Muzică clasică ajunge la ţară

În acest an, turneul va începe chiar în localitatea în care s-a născut Enescu, la Livieni, unde a luat şi primele lecţii de muzică de la un vestit lăutar al vremii. Periplul muzical cuprinde un recital extraordinar susţinut la Sala Radio din Capitală, pe data de 1 noiembrie, dedicat împlinirii a 85 de ani de la înfiinţarea radioului public românesc.

Programul concertelor cuprinde piese din repertoriul pentru vioară şi pian, iar în cadrul recitalurilor pot fi ascultate lucrări ale unor compozitori precum Giuseppe Tartini, Ludwig van Beethoven, George Enescu, Ernest Chausson şi Maurice Ravel.

Primul concert va avea loc pe 22 octombrie la Livieni, judeţul Botoşani, şi tot în prima zi, artiştii vor susţine un recital la Casa de Cultură din Botoşani. Pe 23 octombrie concertul va avea loc în Grăniceşti, judeţul Suceava, pe 24 octombrie la Pogoneşti, judeţul Vaslui, şi la Bârlad în Pavilionul Marcel Guguianu, iar pe 25 octombrie în Simnic, judeţul Sibiu, urmând ca pe 26 octombrie concertul să aibă loc în Răşinari, judeţul Sibiu. În prima zi a lunii noiembrie, artiştii se întorc în Capitală pentru un recital pe scena Sălii Radio, iar pe 4 noiembrie turneul se încheie la Cernica, judeţul Ilfov.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite