Vintilă Mihăilescu, regretat de colegi, studenţi şi lumea academică: „A fost cel mai harnic promotor al antropologiei culturale în România postcomunistă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vintilă Mihăilescu (1951-2020)
Vintilă Mihăilescu (1951-2020)

Sever Voinescu, Teodor Baconschi, profesorii din SNSPA, foşti studenţi  îşi exprimă regretul la dispariţia antropologului Vintilă Mihăilescu, care a murit, la vârsta de 68 de ani, sâmbătă-seară, într-un spital din Capitală. Profesorului, care suferea de leucemie, i s-a făcut anul trecut, în Franţa, un transplant de celule stem.

Sâmbătă seară, antropologul Vintilă Mihăilescu a încetat din viaţă la un spital din Bucureşti, susţin surse din anturajul omului de cultură. Vintilă Mihăilescu a fost diagnosticat în septembrie 2018 cu leucemie acută mieloblastică, un tip de cancer agresiv al sângelui. După mai multe tratamente cu citostatice, antropologul a ajuns la Spitalul Universitar din Besançon, Franţa pentru un transplant cu celule stem ce i-ar putea salva viaţa.  Intervenţia a fost una extrem de costisitoare (peste 250.000 de euro), însă românii s-au mobilizat şi, prin donaţii, au reuşit să adune o sumă considerabilă.  

Numeroşi oameni din lumea academică, prieteni ,colegi, profesori, foşti studenţi îşi exprimă profundul regret faţă de dispariţia omului de cultură.

"În aceste zile teribile, veştile rele nu se mai opresc. Am aflat că a murit profesorul Vintilă Mihăilescu. A fost un colaborator preţuit al revistei noastre. Inteligenţa şi echilibrul său erau mereu susţinute cu un umor fin, iar stilul său aparte de a îmbina rigoarea argumentării cu observaţia savuroasă făcea ca textele sale să fie, de fiecare dată, printre cele mai citite. Vintilă Mihăilescu a întruchipat mai bine decât o putem face mulţi dintre noi figura intelectuală a dilematicului. Revista noastră nu va înceta să revină mereu la articolele sale, înţelegând nu doar să-i păstrăm memoria, ci şi să-i promovăm în continuare publicistica. Întâlnirea dintre Vintilă Mihăilescu şi Dilema veche a fost una dintre cele mai rodnice şi mai frumoase poveşti culturale ale timpului nostru. Păcat să s-a terminat. Odihnească-se în pace!", a spus Sever Voinescu, redactorul-şef de la "Dilema veche". Din anul 1998 Vintilă Mihăilescu a fost colaborator permanent al revistei.

Teodor Baconsky: "A fost de  familie bună şi formaţie bibliografică franceză"

"S-a prăpădit Vintilă Mihăilescu. De familie bună şi formaţie bibliografică franceză (n. 1951), domnia sa a fost cel mai harnic promotor al antropologiei culturale în România post-comunistă. Antropologia culturală a dominat ştiinţele sociale occidentale între 1920 şi 1970, dar ea nu putea face casă bună cu sistemul bolşevic, aşa că eforturile de instituţionalizare făcute de profesorul Mihăilescu au contribuit din plin la sincronizarea noastră, fie şi târzie, cu reflecţia modernă asupra alterităţii. Scriitor prolific şi popularizator subtil, om cumsecade şi spirit sapienţial, Vintilă Mihăilescu a trăit cu bun simţ şi ne-a îmbogăţit cu generozitate viaţa intelectuală. Dumnezeu să-l odihnească!", a declarat Teodor Baconsky.

Colegii de la SNSPA: "A fost unul dintre cei mai iubiţi oameni de cultură din România"

"Vintilă Mihăilescu va rămâne unul dintre cei mai iubiţi profesori universitari şi oameni de cultură din România. Un profesionist desăvârşit, care şi-a dedicat întreaga carieră învăţământului superior şi a călăuzit în viaţa profesională generaţii de specialişti în domeniul antropologiei şi sociologiei. Personalitate marcantă a lumii academice şi culturale româneşti şi internaţionale, Vintilă Mihăilescu a susţinut numeroase conferinţe, a publicat cărţi valoroase şi a scris sute de articole pe teme actuale ale societăţii româneşti, oferind o analiză lucidă şi necesară a realităţilor locale în context european. Este o grea pierdere pentru societatea românească. Vintilă Mihăilescu rămâne un adevărat model pentru toţi românii care vor să schimbe lucrurile în bine în lumea în care trăim, un mentor de care am fi avut cu toţii nevoie. Suntem alături de familie în aceste momente grele şi îi transmitem sincerele noastre condoleanţe!”, a transmis comunitatea academică din SNSPA prin intermediul unui comunicat.

"Vintilă Mihăilescu, antropologul care împăca abordarea academică avizată cu aerul popular de la cârciuma din cartier, omul inteligent, hâtru şi firesc, prietenul făcut din aceeaşi plămadă cu o altă prietenă la care am ţinut mult, Irina Nicolau, ei bine, Vintilă Mihăilescu a plecat astăzi dintre noi. Până la urmă, leucemia nu l-a iertat - cu toată mobilizarea, intervenţia la clinica din Paris şi gândurile bune ale multora. Ca în cazul lui Mircea Nedelciu, moartea nu ţine cont de intenţiile noastre bune, de expertiza celor mai mari specialişti din lume, de dovezile de dragoste. Oamenii mor pur şi simplu, oricât de buni ar fi, oricât de buni am fi", a scris Cezar Paul-Bădescu, pe pagina sa de Facebook.

"A plecat dintre noi un om de o generozitate rară, un om care te motiva să cauţi în realitatea din jur nuanţe, transformări, înţelesuri complexe. L-am avut profesor pe domnul Vintilă Mihăilescu la Masterul de Antropologie şi m-a fascinat mereu pasiunea cu care ne vorbea, lecţiile-poveşti pe care ni le spunea. Un profesor care făcea din cursurile lui momente intense de reflecţie şi imaginaţie socială. Un antropolog care a creat o şcoală şi a inspirat generaţii. Grea pierdere! Drum lin, domnule profesor!", a punctat criticul de teatru Mihaela Michailov.

Studii avansate de cercetarea abtropologică

Absolvent în 1974 al Facultăţii de Psihologie a Universităţii din Bucureşti, a obţinut în anul 1993 titlul de Doctor în Psihologie cu teza „Ungureni şi pămînteni. O analiză etnopsihologică”. Între anii 1979 -1990 a fost cercetător la Centrul de Cercetări Antropologice din Bucureşti. În 1990 a înfiinţat Societatea de Antropologie Culturală din România (SACR), pe care a condus-o în perioada 1994-2000. Între anii 2005- 2010 a fost director general al Muzeului Ţăranului Român. În anul 2000, Vintilă Mihăilescu a înfiinţat la Facultatea de Ştiinţe Politice (SNSPA) cel mai longeviv şi mai consecvent program de masterat în antropologie din România.

Vintilă Mihăilescu a fost profesor invitat la numeroase universităţi şi centre de studii avansate din Canada, Franţa, Belgia, Italia, Elveţia, Austria, Germania, Bulgaria şi Ungaria. Dintre lucrările sale menţionăm: Fascinaţia diferenţei (1999), Socio hai-hui. O altă sociologie a tranziţiei (2000), Paysans de l’histoire (coautor, 1992), Svakodnevica nije vise ono sti je bila (Belgrad, 2002), Vecini şi Vecinătăţi în Transilvania (coord., 2002), Socio-hai-hui prin Arhipelagul România (2006), Antropologie. Cinci introduceri (2006), Antropologie. Cinci introduceri (2007), Etnografii urbane. Cotidianul văzut de aproape (coord., 2009), Sfârşitul jocului. România celor 20 de ani (2010), Scutecele naţiunii şi hainele împăratului. Note de antropologie publică (2013). Povestea Maidanezului Leutu (2013), Fascinatia diferentei. Anii de ucenicie ai unui antropolog (2014). În anul 2006 a fost decorat de Preşedintele României cu Ordinul Naţional Serviciu Credincios, în rang de Cavaler, iar în anul 2007, cu Ordinul Meritul Cultural, în rang de Mare Ofiţer.

Citiţi şi:

A murit Vintilă Mihăilescu

Vintilă Mihăilescu a scris, înainte de a muri, pe patul spitalului despre „etnografia“ suferinţei din această instituţie

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite